Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért várják el a munkaadók...

Miért várják el a munkaadók hogy létminimum alatti fizetésért (tehát pl a minimálbérért) hajtson az ember és dolgozzon lelkesen?

Figyelt kérdés
Miért csodáloznak a kapitalisták hogy ennyi pénzért ami a megélhetésre sem elég, mindenki beleveri a f**át a munkájába?
2015. jún. 7. 16:55
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:

"Ha nem vállalná el senki minimálbérért, akkor a kapitalisták kénytelenek lennének béreket emelni...jópofa duma ez a elviszik a gyártást keletre, de nem úgy tűnik hogy pl Németországból csomagolnak a gyárak mert viszonylag magas a bérköltség..."

LOL :)

Audi Györben? Merci kecskeméten? Continental BP-en? A teljes elektronikai szektor kínában? Nem csomagolnak a német cégek? Ne nevettess már...

Most komolyan nem látod, hogy bizony a gyártás egy részét már marhára kiszervezték a németek is keletebbre, és ahogy elhozták az Audit Győrbe, úgy el fogják tudni vinni Szófiába is...

Egyébként az, hogy egy gyár hova települ nagyon sok változós egyenlet (infrastruktúra, jogbiztonság, szállítási költségek, stb). Ha rengeteg jól képzett emberre van szükség valaminek a gyártásához, akkor megéri akár Németországban is hagyni. Minél inkább betanított munka annál könnyebb elköltöztetni, és ott csak az fog számítani, hogy mennyi az órabér. Igen, egyelőre nálunk magasabb az órabér, mint Vietnamban, de olcsóbb szállítani.

Ha ez megváltozik, akkor majd megy a gyár keletre, mint ahogy már most is vannak termelő tevékenységek, amiket költöztetnek, van olyan osztrák cég, amelyik elvitte Romániába a gyártást, a helyére pedig idehozta a tervezést. Tehát látszólag minden rendben van, ugyanannyi munkahelyet igényel mint eddig, csak éppen a kétkezi melósok mentek az utcára, és helyettük mérnököket alkalmaznak. Szerinted ki talál könnyebben melót egy mérnök vagy a betanított munkás?

2015. jún. 7. 21:11
 12/39 anonim ***** válasza:
Azt, hogy a minimálbér nem éri el a létminimumot ne a kapitalistákra fogd. A parlamentben döntenek a minimálbérről...
2015. jún. 7. 21:17
 13/39 anonim ***** válasza:

A parlament persze megszavazhatna 200ezres minimálbért, csak akkor érdemes lenne végiggondolni, hogy másnap hány ember kerülne rögtön az utcára, mivel annyi pénzért már nem érné meg foglalkoztatni őket. Érdemes lenne végiggondolni, hogy mennyivel ugranak meg azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak az ára azonnal, hogy kitermelje a bérköltségeket, amiket most minimálbéresek állítanak elő.

És persze a drasztikus minimálbér növekedés az egész ország fizetéseit megnyomja felfelé, hiszen egy tanár, egy mérnök, egy adminisztrátor nem dolgozna minimálbérért, vagy alig valamivel többért, ami megint állások megszűnéséhez, és brutális dráguláshoz vezetne.

A minimálbér mértékébe már így is túl sokat és túl hülyén szól bele a politika, ha elkezdődne ott is a mértéktelen populizmus (jelenleg csak sima populizmus van a területen), az nagyon nagyon sok embernek fájna, és nem csak a minimálbéreseknek. Szép dolog a magasabb fizetés, csak éppen ha nincs még minimálbéres munkalehetőség sem, akkor 30%-al több minimálbérnél is 0HUF a havi bevétel.

2015. jún. 7. 21:24
 14/39 A kérdező kommentje:

Valakiknek mégiscsak az érdeke hogy ez így maradjon. Utánanéztem, mióta kapitalizmus van nálunk azóta sose volt olyan hogy elérte volna a létminimumot a melós fizetése, alias a nettó minimálbér.

A minimálbér pont arra lenne kitalálva hogy fékezze a kizsákmányolást. De úgy látszik inkább elősegíti azt.

Én tudom meg tapasztalom is hogy a nyugati oldalon se jó a kapitalizmus, de ott legalább nincs létminimum alá lökve a melós. Ki van zsákmányolva ugyanúgy mint a keleti munkás, de nem korgó gyomorral megy be utolsó héten..

Mit lehetne tenni polgári szinten az ügy érdekében?

2015. jún. 7. 21:25
 15/39 anonim ***** válasza:

" de nem korgó gyomorral megy be utolsó héten.. "

Arról nem a kormány tehet hogy nem tudod beosztani a pénzedet. A vágyaidat a fizetéshez igazítsd és ne fordítva. Szívesen vennék Bugatti Veyront, de nem engedhetem meg magamnak, ezért nem fogok feleslegesen idegeskedni.

2015. jún. 7. 21:30
 16/39 anonim ***** válasza:

"Én tudom meg tapasztalom is hogy a nyugati oldalon se jó a kapitalizmus, de ott legalább nincs létminimum alá lökve a melós."

Már hogy ne lenne nyugaton a legalacsonyabb munkát végző sok esetben létminimum alá küldve?

Nézd meg az Angliában dolgozó bevándorlókat. Mikor nem bírnak kifizetni egy lakást, sok esetben egy szobát sem, és ezért tucatnyian nyomorognak egy lakásban. Mert bizony a fizetés arra nem elég, hogy egyenek, utazzanak, és normális körülmények között éljenek (Te hány kvázi ismeretlen emberrel laksz egy szobában itthon? Hánnyal lennél hajlandó?)

Nézd meg az USA-ban a farmokon, a hulladék kezelésben, az építkezéseken miért dolgozik annyi illegális bevándorló? Mert annyi pénzt fizetnek csak, hogy abból normálisan nem lehet megélni, és az amerikai nem is él belőle, egész szektorokat tartanak életben az illegális bevándorlók (szokták mondani, hogyha csettintésre az összes illegális bevándorló eltűnne komplett szektorok állnának le egyik percről a másikra). És ne legyenek illúzióid ezek az emberek is borzasztó borzasztó alacsony életszínvonalon élnek, mondhatni létminimum alatt.

2015. jún. 7. 21:33
 17/39 A kérdező kommentje:

"Már hogy ne lenne nyugaton a legalacsonyabb munkát végző sok esetben létminimum alá küldve?

Nézd meg az Angliában dolgozó bevándorlókat. Mikor nem bírnak kifizetni egy lakást, sok esetben egy szobát sem, és ezért tucatnyian nyomorognak egy lakásban. "

Amit leírsz jelenséget az leginkább Londonra jellemző. Egy 8 milliós világvárosról beszélünk, elég egyedi és speciális. Egyébként a nettó 68 ezer bezzeg milyen sok mindenre elég mondjuk Budapesten nem? Kifizetsz egy szobát meg veszel egy bérletet és marad vagy 10-15 ezred felsőhangon minden másra. Világvárosokban persze hogy nem lehet egyedül lakást bérelni minimálbérből. Budapesten talán lehet vagy mi? Szobát is alig!

Bezzeg Bécsben kifizeti az ember a szobáját a mekis fizetésből és viszonylag könnyen megél. És nekem ne magyarázd hogy nem él meg, meg nyomorog, mert itt élek és látom hogy élnek a nyugatiak...engem az zavar hogy nálunk miért nincs ez, hisz már 25 éve kapitalizmus van nálunk is. Az a sejtésem hogy nem is akarja senki hogy nálunk is legyen pl viszonylag normális megélhetés. Csak a hülye turbókapitalizmus az egy fizetésbe kerülő IKEÁs ággyal meg a többivel.

2015. jún. 7. 21:50
 18/39 anonim ***** válasza:

"Én tudom meg tapasztalom is hogy a nyugati oldalon se jó a kapitalizmus, de ott legalább nincs létminimum alá lökve a melós."

nem jártál Bécsben, főleg nem dolgoztál.

2015. jún. 7. 21:56
 19/39 anonim ***** válasza:
Huha, mindjárt jön a megszokott lemez, hogy a norvég mekis miért keres többet, mint a magyar miniszterelnök, illetve a svéd miért tud 1 havi fizetéséből 3x annyi ágyat venni az IKEAban mint a magyar?
2015. jún. 7. 21:56
 20/39 A kérdező kommentje:

""Én tudom meg tapasztalom is hogy a nyugati oldalon se jó a kapitalizmus, de ott legalább nincs létminimum alá lökve a melós."

nem jártál Bécsben, főleg nem dolgoztál.

"

Nem Bécsben élek, hanem egy kisebb városban, de nem mondanám hogy létminimum alá van lökve a melós...ha egyedül él elviszi a fizetése felét a lakás(egy normális garzon), csakhogy a maradékból meg lehet élni...mert a kenyér nem ötször annyiba kerül meg a hús se meg a többi se...

Vagy szerinted a bécsi mekisfiú ugyanolyan szarul él mint a budapesti? AKkor miért van tele Bécs bevándorlóval? Az összes hülye és nem tud számolni?

2015. jún. 7. 22:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!