Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Én egy szegény családban...

Én egy szegény családban élő,14 éves lány vagyok. Szerintetek van arra esély, hogy felnőttként nagyon jól fizető munkát találják és én is olyan jól élek, mint a többség?

Figyelt kérdés

Nyaralni soha nem voltam még, a hűtő és a polc sincs dugig tömve. Ruhám nem valami sok van. Anyának 8 általánosa van meg, munkanélküli már hosszú évek óta. 2 testvérem dolgozik eladóként, nem valami sokat keresve (szakmunkásképzőbe jártak, csak aztán lett meg az érettségi). Apám nincs. Vagyis van, csak elhagyott minket, én meg jó ha 5 éve láttam. Anyának minden hónapban ad 3 rokonunk pénzt, mert megsajnálják. Mindig számolgatja, felírja, hogy mit vett, mennyit költött, stb. Régebben nagyon nagy gondba voltunk a számlákkal. Egyszer még ki is lakoltattak minket (és ezt az egyik testvérem még el is mesélte a szomszédoknak, hogy miért). Most már ilyen gond nincs, de a helyzet még most se rózsás. Például anyám szerint nem alap dolog egy telefon (nem okostelefon, hanem sima telefon... azért telefonom van, de ez is csak nagyon nehezen lett csak meg).

Olyan rossz látni mindenki kezében a 100 ezres telefonokat, a márkás ruhákat, hogy mindenki autóval jár... Anyámék rengetegszer beszélnek a pénztől, és ezt olyan rossz hallgatni...

Így még egyetemre se tudok bekerülni, mert nem lenne miből fizetni a több százezres félévdíjat. Diploma nélkül meg normális munkát találni nem valami könnyű (sokszor még azzal se)

külföldön szeretnék majd élni (valamelyik fejlett európai országban, pl. Svájc, Németország, Luxemburg, Hollandia), de így elég nehéz lesz. Egy erős középiskolába jelentkeztem, azzal meg lesz egy szakma és egy érettségi (tehát ez nem olyan középsuli, ahova ilyen 2-es, 3-as tanulók járnak), de utána... nem akarom hogy majd a leendő gyereke(i)m is majd így érezzen(ek) mint én most...

2015. ápr. 26. 14:43
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
54%

Egy ismerősöm kísértetiesen hasonló helyzetből jutott el egy bank középvezetői állásáig. Ő korán rájött, hogy a szegénységet, és a faluját csak tanulással tudja otthagyni, és borzasztóan nekifeküdt a dolognak, nem voltak otthon barátai, nem járt bulizni, bandázni, viszont egyetem végére talált olyan munkát, amivel elindulhatott felfelé.

Azt hiszem a tanuláson kívül más út nem nagyon van erre, nem mondom, hogy könnyű, de más nem nagyon van erre megoldásnak.

2015. ápr. 27. 20:20
 22/40 A kérdező kommentje:

a szellemi, fizika dolgot igy ertem:

szellemi: jo vagyok a tanulasban, versirasban, tortenetirasban, fogalmazasban, nyelvekben

fizikai: viszont nagyon rossz a kezugyessegem. alsoban a tanar is megmondta. csak en vagyok az egyeduli negyes rajzbol. mindenki mas otos. a masik az, hogy meg a nagyon magas, nagyon tulsulyos lany osztalytarsam is gyorsabban fut nalam, pedig en eleg vekonyka vagyok. szoval ne csodalkozzatok, ha lebenazom magam.

es ne varjatok mar el hogy vidaman nezzek a gazdagokra! olyan rossz latni hogy ok mindent megvehetnek... markas ruhak, kocsik, meno telefonok, tobb nyaralas minden nyaron, nekem meg semmi :/ en meg meg semmit sem tehetek. persze ti ezt nem erthetitek meg. de irto rossz szegenynek lenni. jo nem putriban lakunk, meg nem ehezek, de futja nem valami sok etelre es a rezsire segitseggel es ennyi. peldaul karacsonyra szerettem volna egy 16 ezer Ft-os cipot. de sajnos nem lett volna ra penz. igy az lett volna, hogy nekem kellett volna felig megvenni a saját ajandekomat karacsonyra.

tudom, ez most irigysegnek hangzik. de akkor is rossz, hogy meg evekig ebben kell elnem. foleg hogy meg a sajat rokonaink kozul tobben is lecsoroztak :( a testverem meg azzal viccelodik hogy szegenyek vagyunk.

2015. ápr. 27. 21:28
 23/40 anonim ***** válasza:

"olyan rossz latni hogy ok mindent megvehetnek... markas ruhak, kocsik, meno telefonok, tobb nyaralas minden nyaron, nekem meg semmi :/"

Na errol kell nagyon gyorsan leszoknod, kulonben SOHA nem leszel boldog az eletben.

2015. ápr. 28. 07:48
 24/40 anonim ***** válasza:

A gazdagokra akkor sem irigykedni kell. A tanulás a kulcsa mindennek, vagy majdnem mindennek.

Mondok neked egy példát. Hozzád képest én gazdag vagyok, az átlaghoz képest nem, de az egyik fiam azt mondta, hogy ő nagyon sok pénzt szeretne keresni... Gondoltam, erre kiváncsi vagyok :)?!

Nálam a gyerekeimnek kötelező volt jól tanulni..., addig nincs telefon, nem lehet játszani a számítógépen...(ami persze az enyém, mert ők az első gépet érettségi ajándéknak kapták...

Szóval a kisebbik nagyfiam elhatározta, hogy ő bizony gazdag lesz. Felvették a BME-re, (műszaki egyetem), és ott minden nap hajnalig tanul, hogy ki ne bukjon (előtte a gimiben szintén, hogy felvegyék állami finanszírozásra, mert tandíjjat én sem tudnék fizetni). Hétköznap 3-4 órákat alszik...., ez egy nagyon nehéz egyetem! Az nem biztos, hogy gazdag lesz, de az, hogy mindent megtesz, az biztos... Hát te sem a kifogásokat gyártsd!

A másik a szülői indíttatás: a mi családunkban mindig mindenki dolgozik napi 8-10-12 órát. A férjem reggel 7-kor megy, este 8-kor jön, nem egyszer... Az édesanyád miért nem tud dolgozni? Van egy csomó munka, amihez nem kell képzettség, pl. szalag mellett, vagy takarítás (a takarító cégek kitaníttatják a dolgozóikat), vagy a munkaközvetítő irodáknál vannak tanfolyamok ingyen, melyeket elvégezve nagyobb eséllyel lehet munkát vállalni...

Amit még fontosnak tartok elmondani: nem csak diplomával lehet jól keresni, hanem szakmával is. Főleg külföldön! Egy jó szakács mindenhol keresett (még itthon is)! Az építőipari szakmákat nem mondom, mert lány vagy. De külföldön az egészségügyi dolgozok is jól keresnek az idős gondozásban, beteg ellátásban (itthon nem).

Lehet gondolkodni, hogy mi szeretnél lenni, de akár mit is szeretnél, meg kell küzdened érte! A legkönnyebb a kifogásokat keresni, de amiket felsoroltam, egyikhez sem kell a tesi meg a rajz!

2015. ápr. 28. 07:52
 25/40 anonim válasza:

Az én szüleim régebben panelban laktak és nem volt pénzük bútorokra, szóval valami deszkázott sz.Ruk volt.

Ma viszont gazdagabbak és még utazunk is, és szép kertes házba lakunk. Mi a titok? TANULÁS. Apukám anno még az ország legjobb matekosai közé tartozott, és programozott sokat, így a nulláról kezdve ma már elég sikeresnek mondhatja magát. Azt tanácsolom tanulj, tanulj, tanulj! Főleg a reál tárgyakat, matekot fizikát, és az infó is nagyon hasznos.

2015. ápr. 28. 08:03
 26/40 anonim ***** válasza:
Amúgy nem értem, ahelyett, hogy fikáznának titeket a családtagjaid, nem lehetne esetleg SEGÍTENI? Mert fikázni könnyű, pl. az én telóm, vagy a gépem is leszólhatná egy gazdagabb ("mert a laptop nem alkalmas játékra" blablabla... fura én tudok vele játszani) de, ha a csalás többi része ilyen jól él.. jó kis család
2015. ápr. 28. 20:09
 27/40 anonim ***** válasza:

Utolsó!

Szerinted ebben az esetben mi a segítség? Munkát adni az anyának, és ösztökélni a kislányt, hogy tanuljon, mert az az út mindenhez, vagy venni nekik egy okos telefont?

2015. ápr. 29. 08:33
 28/40 A kérdező kommentje:
Anyukám azért nem megy el dolgozni, mert 1. már 60 éves, szerinte a fiatalabbakat keresik s munkákra, 2. habár elkezdte a gimnáziumot, nem fejezte be, így érettségije nincsen, 3. ő az a "majd lesz valahogy" típus. nagyon makacs és mindent az utolsó pillanatra hagy. azt mondja, hogy elég neki itthon ellátni a teendőket, nem még dolgozni menni. ajánlottak már neki munkát, de sose lett belőle semmi. takarítónak, szemétszedőnek meg ilyeneknek soha nem menne el, mert ciki munkának találja.
2015. ápr. 29. 15:10
 29/40 anonim ***** válasza:
Akkor azért származol szegény családból, mert anyukád egy tipikus munka kerülő lébecoló. Te ne legyél ilyen. Ennyi a titok.
2015. ápr. 29. 15:12
 30/40 A kérdező kommentje:
azért annyira nem élnek jól... az egyik fikázó "kiscsalád" (nem tudom hogyan fogalmazzam meg helyesen) az átlag felett él egy kicsivel. a másiknak meg van pénze, de iszonyatosan spórolnak, már-már igénytelen módon (3-an fürdenek egy picike kád vízben egymás után, szakadt ruhákat is felvesznek akár, hatalmas nagy lyukú zoknikat utcai papucsban, és ez nem biztos, de egyszer tesóm kiment mamámhoz, a WC lehúzója elromlott. a rokonunk is ott volt,(férfi egyébként), utána ment a tesóm WC-re. látta ott a ...ot, viszont papír nem volt sehol...)
2015. ápr. 29. 15:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!