Én egy szegény családban élő,14 éves lány vagyok. Szerintetek van arra esély, hogy felnőttként nagyon jól fizető munkát találják és én is olyan jól élek, mint a többség?
Nyaralni soha nem voltam még, a hűtő és a polc sincs dugig tömve. Ruhám nem valami sok van. Anyának 8 általánosa van meg, munkanélküli már hosszú évek óta. 2 testvérem dolgozik eladóként, nem valami sokat keresve (szakmunkásképzőbe jártak, csak aztán lett meg az érettségi). Apám nincs. Vagyis van, csak elhagyott minket, én meg jó ha 5 éve láttam. Anyának minden hónapban ad 3 rokonunk pénzt, mert megsajnálják. Mindig számolgatja, felírja, hogy mit vett, mennyit költött, stb. Régebben nagyon nagy gondba voltunk a számlákkal. Egyszer még ki is lakoltattak minket (és ezt az egyik testvérem még el is mesélte a szomszédoknak, hogy miért). Most már ilyen gond nincs, de a helyzet még most se rózsás. Például anyám szerint nem alap dolog egy telefon (nem okostelefon, hanem sima telefon... azért telefonom van, de ez is csak nagyon nehezen lett csak meg).
Olyan rossz látni mindenki kezében a 100 ezres telefonokat, a márkás ruhákat, hogy mindenki autóval jár... Anyámék rengetegszer beszélnek a pénztől, és ezt olyan rossz hallgatni...
Így még egyetemre se tudok bekerülni, mert nem lenne miből fizetni a több százezres félévdíjat. Diploma nélkül meg normális munkát találni nem valami könnyű (sokszor még azzal se)
külföldön szeretnék majd élni (valamelyik fejlett európai országban, pl. Svájc, Németország, Luxemburg, Hollandia), de így elég nehéz lesz. Egy erős középiskolába jelentkeztem, azzal meg lesz egy szakma és egy érettségi (tehát ez nem olyan középsuli, ahova ilyen 2-es, 3-as tanulók járnak), de utána... nem akarom hogy majd a leendő gyereke(i)m is majd így érezzen(ek) mint én most...
a potenciál a lényeg. a nyitottság, érdeklődés, nyelvek, számtech.
én is ilyen voltam:) de nem maradtam annyira szegény
előre
10-es: én ezt egy felmérésben olvastam...
11-es, 12-es: igen, csak az a baj, hogy én nem olyan vagyok mint a többi szegény, hogy megbecsülöm a kicsit is. Egy pénzéhes, követelőző *** vagyok :( utálom magam. ráadásul még ügyetlen is vagyok, egy ilyen embert nem vesznek fel sehova.
A felsőoktatásban segíthet a diákhitel 1, hiszen az szabadon felhasználható, a dk2 pedig csak tandíjra, azaz nem kell a családra hagyatkoznod.
Én mindkettőt felvettem, igen komoly összegekkel, de ugye ez még mindig jobb, mint amit ecseteltél, azaz gyári munkával havi nettó 70-80-100. Ne félj felvenni, és ne essél abba a csapdába, hogy a devizahitelekhez hasonlítod, és ne hallgassál az általános hitelellenzőkre sem, hiszen ezt a fejedre költöd, ebből építed a jövődet, a biztos egzisztenciádat.
Közben néha néha tudsz menni dolgozni valahová diákmelót, ezzel is lehet havi 10-20 ezret keresni, azaz az étkezésedet megtudod teremteni rá, és a dk1 50 ezerével nem lesz jelentős gondod, ha beéred ezalatt az időszak alatt az átlag életet.
Hogy minek tanuljál, az már más kérdés. Ajánlanám az orvosit (háziorvosi rendszer összedőlésben van az országban), vagy jogász, vagy fogorvos, vagy gyógyszerész szakokat, ezekkel eléggé jól lehet keresni. Mostanság ahogy közeledünk a természettudományi tanárok kiürüléséhez, ezt is érdemes tanulni, azaz a tanárképzés is jó megoldás lehet. A jogásszal, és a tanárral a külföldi munkavégzés erősen lekorlátozódik, bár mindkettőnél lehet úgy tanulni, hogy külföldön is helyt álljál.
Ha ezeket nem szeretnéd, akkor talán még a nemzeti közszolgálati egyetemet tudnám ajánlani valamilyen neked tetsző szakkal.
A felvi-n tudsz nézelődni ezekről.
"csak az a baj, hogy a dolgokra nagyon nehezen tudom magamat rávenni. :( Még a sima tanulásra is :S"
Akkor bizony csóró maradsz. Egyetemet lehet végezni diákhitelből is, nyilván nem valami utolsó büfészakra kell menni, hanem informatika, pénzügy, mérnök stb.
De nagyon jónak kell lenned. Viszont ha nincs motivációd tnaulni és az sem motivál téged, hogy ne élj ilyen nyomorban életed végéid... Akkor megérdemled a sorsod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!