Miért szidják a svájci jegybankot? Egy csomó spekuláns sok pénzt bukott. És?
A portfolio.hu-n olvasom, általam tisztelt pénzügyi szakemberektől (Zsiday Viktor, Vakmajom) olvasom hogy milyen rosszul döntött a svájci jegybank tegnap.
De miért? A hírekből eddig az derült ki, hogy rengeteg hedge fund, befektetési alap és egyéni spekuláns sokat bukott a tegnapi döntésen. Ez miért baj? Mert én úgy látom hogy más nem bukott vele, csak ilyenek.
Vagy nem veszem észre a lényeget, ami nem ez? Mit csináltak rosszul Svájcban és az miért rossz és kinek?
Nem hát. Akinek volt megtakarítása - ráadásul CHF-ben az hatalmasat kaszált, ha ügyesen és jókor váltotta EUR-ra vissza a CHF-jét.
0,83 EUR-ért megvette a frankot, majd 1,02 körül visszaváltotta EUR-ra. Szép summa mondjuk 2 nap alatt. Csak hát ezt ki tudta...
11:
De nem is az. Csak simán mindig a forintját átváltotta frankra még korábban. Pl. minden hónapban megspórol 100 000 forintot és azt minden hónapban átváltotta frankra a számláján még korábban.
És mondjuk volt valakinek 10 millió forintnyi svájci frankja csütörtökön a bankban. Az a 10 millió forintnyi frank mondjuk 265 forint volt szerdán, ami mondjuk 40 ezer svájci frank. Aztán hirtelen a frank árfolyama felment 265 forintról 320-ra. És ekkor hirtelen a 10 millió forintnyi svájci frankjából 12 millió forint lett úgy, hogy ő maga nem csinált semmit. Simán csak parkolt a pénz a számláján.
Ezt mondtam én is....
Az lényegtelen, hogy a frankot szerdán vette vagy évek óta gyűjtögeti...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!