Kifizessem a BKV büntetést?
Elnezest kerek a kesoi reakciokert, nagyon ritkan nezem ezt az oldalt. :) Pedig bepipaltam, hogy kerek ertesitest ha uj valasz jon, de valahogy megsem kapok rola semmit. Mindegy. :)
Szoval a lenyeg, hogy jol gondolod. Amennyiben nem ajanlott levelkent erkezik, onnantol kezdve egy dolgod van: kukaba dobni. Az elevulesi ido igy nem fog ujra kezdodni semmi esetben sem, hiszen nem tudjak bizonyitani, hogy te barmit is atvettel volna. Emlekezzunk, az atvetelt NEKIK kell bizonyitani es nem neked. A buntetest ugyan nem kell reszletezniuk, de ez az egesz csak azert tortenik, hogy megijesszenek. Tovabbra is azt tanacsolom, hogy erdemes az ilyesmivel nem foglalkozni. Ajanlott level erkezese eseten pedig "cimzett ismeretlen" uzenettel visszajuttatni a feladohoz a postas altal.
Foglalkoztatott a kerdes, utananeztem ennek es utanakerdeztem polgarjogi ismerosoktol. Az egyhangu valaszuk az volt, hogy lehet buntetest intezni az aktualis bkv ugyveddel, csak ilyen szempontbol rizikos. Hogyha peldaul BIZTOS vagy abban, hogy a buntetes elevult mert az elevulesi idot nem szakitotta meg semmi, akkor megkeresheted az ugyvedet aki piszkal a BKV neveben es megmondhatod neki, hogy az xy szamon nyilvantartott buntetesed elevult. Hasonlo helyzetbe kerult ismerosok szerint ez mukodik, azt valoban kiveszi es tobbet nem kerul elo, viszont ilyenkor ha volt tobb buntetesed is ami nem evult el es te onkent jelentkeztel nala, azoknak az ervenyes buntetesknek az elevulesi ideje automatikusan ujraindul, hiszen jelentkeztel. Ennek ellenere, amennyiben biztos vagy magadban es az artatlansagodban (a buntetes jogtalansagaban) futhatsz ezzel nehany kort.
Kaptam uzenetben nehany erdekes kerdest, ugyhogy gondoltam, ha igy felfutott ez a topic, reagalnek is rajuk a friss torvenyi valtozasokkal is. Magam sem gondoltam volna, hogy ennyi mindenkit erint ez. :) Nade akkor nezzuk, remelem, minden itt es uzenetben felmerult kerdesre tudok valaszolni:
- Az adossag behajtasra vonatkozo elevulesi ido megvaltozott a torveny szerint 2016 elejetol. A pontos datumban nem vagyok teljesen biztos, de itt irnak rola bovebben: [link] Lenyegeben ez azt jelenti, hogy a BKV buntetesek elevulesi ideje ugye alapbol 1 ev, ezentul ez az egy ev nem hoszabbodhat meg semmilyen modon sem, hiaba kuldenek irasos felszolito leveleket amiket akar atveszel, akar nem, a buntetestol (vagyis a kovetelestol) szamitott egy ev utan elevul, ha addig nem inditanak ellened fizetes meghagyasos eljarast. Mit jelent ez a gyakorlatban? Tegyuk fel, 2016. marius 10. meguntettek. Innentol kezdve a BKV 2017. marius 10. vagy elinditja ellened a fizetes meghagyasos eljarast, vagy bukta az osszeget. Kiveve persze, hogyha te ettol fuggetlenul befizeted. A lenyeg, hogy 1 ev utan nem kovetelheti rajtad JOGSZERUEN a tartozast, akar felszolitott kozben, akar nem. A sajat es kornyezetem tapasztalatai szerint a BKV pont ezert igyekszik 1-2 felszolitas utan fizetes meghagyasos eljarast inditani, mert akkor meg van realis remenye a penz behajtasara. Tehat, ha 1 ev a buntetestol szamitva eltelt, es nem inditottak fizetes meghagyasi eljarast, akkor megusztad a dolgot, hatradolhetsz. Ebbol kovetkezik, hogy minden, BKV altal kuldott ajanlott levelet nyugodtan atvehetsz.
- Ezt a fizetes meghagyasi eljarast sokan felreertik, ezert tisztaznam a dolgot. Eloszor is, bovebb informacio itt van rola: [link] Ebbol a lenyegi resz az, hogy ilyen nem indithato, ha a tartozas 1 millio forint alatti (BKV buntetesek eseten azert ez boven benne van) es ha nem rendelkezel belfoldi idezesi cimmel es ez utobbi a lenyeges! Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy a lakhelyed szerinti onkormanyzatnal be vagy-e jelentve az adott simre. Hogyha valami kamu adatot diktaltal be az ellenornek, akkor nem vagy, onnantol kezdve nem is tudnak felelossegre vonni. Mivel viszont a BKV ellenorok mostanaban ilyen leselejtezett parkoloellenorokkel (kozteruletes) szoktak ellenorizni, annak pedig joga van igazoltatni, ezert a rendes lakcimed ki szokott derulni. Ahogy elozo pontban is emlitettem, a BKV altal kuldott ajanlott leveleket nyugodtan at lehet venni, mert az elevulesi ido attol meg nem indul ujra, a fizetesi meghagyasi eljarasos leveleket viszont mindig valami kozjegyzo kuldi. Altalaban a lakhelyedhez legkozelebbi, de mindig az, akihez a BKV altal kerult az ugyed. Ugye o adja at a kozjegyzonek, aki kozokoriatba foglalja a tartozasod es ertesit rola. Ha ilyen jon, a legroszabb dolog azt mondani a postasnak, hogy marpedig te nem veszed at. Olyankor ugyanis "nem kereste" jelezessel megy vissza a level a kozjegyzohoz, ami sajnos automatikusan atvettnek minosul es igy a lehetoseget is megvontad magadtol, hogy erdemben vedekezhess, mert kozikart leven automatikusan jogerore emelkedik. Ami lehetoseged van ilyenkor, hogy megbeszeled a postassal, hogy "cimzett ismeretlen" valasszal kuldje vissza a levelet, ebben az esetben ahogyan az elobb irtam, idezesi cim hianyaban nem ervenyesitheto ellened a fizetesmeghagyasi eljaras. Itt azert kiemelnem, hogy ez torvenytelen es te is, ahogyan a postas is, meguthetitek erte a bokatok. A postasok java resze ezert sem mer bevallalni egy ilyet. Eppen ezert felreertes ne essek, SENKIT SEM biztatok arra, hogy ehhez a megoldashoz folyamodjon.
- Amennyiben a fizetesmeghagyasi eljarasos kozjegyzoi levelet atvetted, abban az esetben lehetoseged van vedekezni. Egy formanyomtatvanyt kitoltve 30 napon belul vissza kell kuldened a levelet, hogy te az OSSZES tartozasnak ellentmondasz. Ezt a kozjegyzo (mivel o nem biro) koteles elfogadni, itt mese nincs. A lenyeg, hogy az ellentmondast megfeleloen indokold. Az, hogy nem akarsz fizetni, nem megfelelo indoklas. Az, hogy sokan tartod a kamatot (amugy teljesen jogosan) az sem megfelelo indoklas. Az, hogy csoro vagy es amugy is dogoljon meg az egesz BKV, szinten nem megfelelo indoklas. Az viszont, hogy nem a te alairasod szerepel rajta, akkoriban nem is tartozkodtal ott, tehat nem is irhattad ala es erre tanuid is vannak, mar megfelelo indoklas. Ilyen esetben, ha ezt a BKV elfogadja, akkor semmi dolgod nincs, ugyanis ellentmondasod automatikusan jogerore emelkedik. Ha nem fogadja el, egy plusz illeteket befizetve polgari peres birosagi ugy lesz belole, ahol a biro majd igazsagot tesz. Ettol ugyan sokan megijednek, pedig szerintem mokas dolog ez, csak fel kell ra keszulni. :) Nem szukseges jogasznak lenni hozza, bar egy jo ugyved azert nem art. Ahogyan emlitettem, az egesz koltseget a vesztes fizeti. tehat neked kell eldontened, erdemes-e emelni a tetet, mennyire vagy bator.
- Sajnos a legtobben elrontjak a dolgot, mert fittyet hanynak a felszolito levelekre, a kozjegyzoi ifizetes meghagyasi eljarasra, igy az ugyuk mar vegrehajtohoz kerul. Ilyenkor sajnos mar nincs mit tenni, a vedekezesre szant ido mar eluszott. A vegrehajto be fogja hajtani a tartozast rajtad, ha tudja. Ez azt jelenti, hogy az adossag merteketol fuggoen, de joga van ingo es ingatlan vagyonod lefoglalni es a fizetesed (nem osztondij vagy egyebb hitel) 33% levonni a bankszamladrol, amig a teljes tartozast ki nem fizeted. Ez ugye eleg kellemetlen, mert onnantol kezdve, hogy legalis fizetesed lesz (ha most meg csak tanulsz, de kesobb mar dolgoznal) akkor is vonni fogjak es igy nem is lehet a neveden lakas, auto, semmi sem, mert rossz esetben rogton viszik. Tenyleg erdemes foglalkozni ezekkel, mert ha idaig jutottal, akkor mar nem tudsz mit tenni.
- Tobben kerdeztetek, hogy mi van akkor, ha a BKV koveteli rajtatok a penzt, de mar elevult a tartozas (kiesett az egy evbol). Nos, szerintem ilyenkor erdemes nem foglalkozni vele. Tobb ujsag is kerdezte mar errol oket, miert probalnak ervenyesiteni akar tobb eve is lejart tartozasokat. Erre a BKV valasza annyi volt, hogy attol, hogy lejart, az ados meg fizethet. Ebben persze igazuk van, nagy kar, hogy a te jogaidat nem irjak oda, mintha azok nem is leteznenek. Orok ervenyu szabaly, hogy nezd meg a tartozas idopontjat, mikor keletkezett. Ha egy even belul, erdemes lehet megprobalni beszelni veluk, a tartozast ne ismerd el, ugyis kuldeni fogja a kozjegyzo a fizetes meghagyasit, amikoris a fentebb leirtakat probalhatod. Amennyiben egy ev utani a tartozas, legegyszerubb, ha nem foglalkozol vele es kesz. Ha nagyon akarsz, foglalkozhatsz vele, de csak az idod megy vele - feleslegesen. Az ilyen leveleket altalaban az aktualis ugyvedjuk szokta kuldeni, o szolit fel a tartozas rendezesere. (Ugye az ugyved nem egyenlo a kozjegyzovel!) Felkeresheted az ugyvedet az irodajaban egy altalatok megbeszelt idopontban, aholis kozolheted vele, hogy ez a tartozas bizony elevult, ugyhogy felejtsen el teged innentol kezdve. En tobbszor is probaltam ilyet, tobb ugyveddel. Volt, hogy bizonyos tartozast tenyleg leirtak es elfelejtettek, de volt, amit rendre kuldott tovabb ugyanaz az ugyved, akinel elotte 2 hete bent voltam. Akkor jottem ra, nem erdemes foglalkozni ezzel, had kuldozgessek, legalabb lesz gyujtos telire. :)
Szoval ennyi, remelem, sikerult kiegeszitenem, kifejtenem a dolgokat jobban, mint eloszor. Kerdeseket legyszi inkabb ide, mint uzibe, had okuljon mas is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!