Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Kifizessem a BKV büntetést?

Kifizessem a BKV büntetést?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Most 18 éves vagyok és 4-5 éve megbüntetett a BKV és nem fizettük ki akkor a büntetést. El is felejtettük akkor ezt az egészet, viszont aztán tavaly történt az, hogy jöttem haza az iskolából és a metrónál megbüntetett az ellenőr megint, mert nem volt diákigazolványom (pont előtte hagytam el 1-2 nappal) és mondta, hogy így nem vagyok jogosult a diákbérletre, hiába mutattam neki az ellenőrzőmet, meg a hátizsákom tele tankönyvel, nem hitte el, hogy diák vagyok, mindenesetre még másnap elmentem az akácfa utcába, hogy kifizessek 2000 ft-ot, mert szereztem igazolványt addigra. Ők viszont benyőgték, hogy csak akkor fizethetem ki a 2000 ft-ot, ha még mellé 24 ezret is kifizetek a régebbi büntetés miatt. Hát ezt nem tettük meg, viszont elküldtem nekik OTP-n 2000 ft-ot, mikor haza mentem és bescanneltem az igazolványaimat, bérletemet, illetve elküldtem nekik a bizonylatot a fizetésről. Ez volt ugye egy éve és most a napokban jött egy levél az ügyvédirodától, hogy tartozom a bkv-nak 90 valahány ezer forinttal. Beszéltünk velük és azt mondták, hogy 3 büntetésem is van (amit én egyáltalán nem hiszek el), mindenesetre, ha van, akkor a 3. biztos, hogy több, mint 1 évvel ezelőtt volt. És akkor a kérdésem a következő: Kellene most nekem fizetnem nekik? Hallottam, hogy a BKV-nál 1 év az elévülési idő és, hogy gyakran ennek ellenére szabályellenesen tovább szokták zargatni az utasokat. Ez így korrekt?
2014. jan. 16. 17:07
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
37%

Elég érdekes a felfogásod!

Igénybe vettél egy szolgáltatást, s nem fizettél (vagyis nem volt minden volt minden rendben), hogy gondolod, hogy elévül?

Veszel 1kg kenyeret, s ha nem fizetsz 1 évig már nem is tartozol?

Amúgy meg több százezerre fog duzzadni a tartozásod, s be fogják előbb- utóbb hajtani rajtad!

2014. jan. 16. 17:11
 2/18 A kérdező kommentje:
Ne haragudj, de most nem szeretnék erről vitázni, hogy jogosan várom-e el, hogy elévül vagy nem. Az tény, hogy kb 13 évesen egy barom voltam, hogy bérlet nélkül császkáltam bkv-val mindenfelé, de az 5 éve volt és azóta folyamatosan veszem a bérletet. A második büntetésnél is úgy büntettek meg, hogy volt bérletem és fizettem a szolgáltatásért, amit igénybe vettem. Másrészt viszont tények alapján gondolom azt, hogy elévül, ugyanis rengeteg cikkben olvastam, hogy 1 év és ténylegesen elévül a büntetés, a probléma az, hogy ezek 2012-es cikkek voltak és nem vagyok biztos, hogy ez még mindig él. És valószínűleg velem van a baj, de most engem nagyon nem érdekel, hogy 13 éves fejjel helyesen tettem-e ezt meg azt, ami engem érdekel azt feljebb leírtam. Ennyi. De azért köszönöm a válaszod.
2014. jan. 16. 17:22
 3/18 anonim ***** válasza:
34%

" hiába mutattam neki az ellenőrzőmet, meg a hátizsákom tele tankönyvel, nem hitte el, hogy diák vagyok, "

A régi tankönyveimmel meg ellenőrzőmmel fogok járni, hogy ne büntessenek meg ezentúl :D

5 év az elévülési idó a NAV-nál és mivel a BKV tartozásban adó is van, így egyben az sem évül el. Sajnos be kell fizetned a 90 ezret vagy még sokkal több lesz és bahajtják rajtad, addig a lakásod részére bejegyeznek adósságot a földhivatalban

2014. jan. 16. 17:53
 4/18 MeaBea ***** válasza:
64%
Szerintem is jobban jársz ha befizeted. Az csak még rosszabb hogy 4-5 éve történt. Senki nem fogj azt már elhinni vagy vizsgálgatni hogy miért kaptad a büntetést. Idővel úgyis behajtják rajtad valahogy. Ha nem így lenne akkor senki sem fizetné be. Nem hülyék azért a túloldalon lévők sem. Szerintem.
2014. jan. 16. 18:00
 5/18 anonim ***** válasza:
70%
Tanulság : Ezentúl mindent időben fizess be és örülh, hogy még ízibe befizetheted. Msot a régi 2000 helyett 90 ezret fizethetsz be, pedig anno alig pár ezressel megúsztad volna.
2014. jan. 16. 18:32
 6/18 Linkoln ***** válasza:
83%

:/ Nagyon kellemetlen helyzet.

Vétettél, de nem fair a büntetés érte.

90 ezerre egyetlen év alatt, azaz a múltkori 24 ezer óta nem mehetett fel még késedelmi büntetéssel sem.

Rengeteg pénz a 90 ezer ft diák fejjel...

Javaslom hogy lebbezz fel, kérd hogy részletesen számoljanak be mit tartalmaz a tartozásod. Pontos dátumokkal, és egyéb infokkal.

Mit, mikor, miért, mire alapozva.

Ezekről kötelesek beszámolni neked. Viszont előszeretettel nem teszik meg, mert az a jó fizető, aki nem tudja hogy miért fizet. Potenciálisan nem veszélyes...

Jogtalannak tűnik a 90ezer ft.

Én drukkolok. Semmiképp se fizesd még be. Akkor már nem reklamálhatsz. Érdeklődj!

2014. jan. 17. 13:11
 7/18 MeaBea ***** válasza:
47%
igen a 90 ezer tényleg durva, de szerintem azért lett ennyi mert a bkv kiadta az ügy intézését egy ügyvédi irodának. És azok nem ingyen dolgoznak a "behajtásért". Szerintem az ő díjuk miatt ment már fel ennyire, mert az is benne van.
2014. jan. 17. 20:24
 8/18 Darwick válasza:
100%

Atyauristen mennyi baromsagot ir ide mindenki... Remelem nem valaszoltam tul keson es meg nem fizetted be a birsagot. :)

Nezzuk talan, hogyan is nez ki jogeszeruen ez az egesz:

- A buntetes bizony elevul, ilyen a torveny es pont. Aki mast mond, az szimplan netto hulyeseget beszel. Regen a torveny szerint a kotott palyas jarmuveken (metro, villamos, trolibusz) 5 ev volt az elevulesi ido, mig egyebb esetben 1 ev. 2009 -ben viszont ez megvaltozott, azota MINDEN ilyen cuccra 1 ev az elevulesi ido. Vagyis, hogyha 2009 utan buntettek meg, 1 ev utan elevul!

- Az elevulesi ido abban az esetben automatikusan ujrakezdodik, amint atveszel hivatalos ertesitest es/vagy barmilyen modon reagalsz ra. Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy AJANLOTT levelet amit BKV vagy ugyved kuld, SOHA ne vegyel at! Mond meg a postasnak, hogy legyen kedves a levelre rairni azt, hogy "cimzett ismeretlen". A "nem kereste" nem megfelelo, mert ebben az esetben bizonyithatoan ott laksz, csak nem akartad atvenni. Miert fontos ez? Azert, mert ebben az esetben (es ez nem csak BKV ugyre vonatkozik) nem fog ujraindulni az elevulesi ido es fizetesmeghagyasi eljaras sem indithato el. Tehat, semmikeppen ne vegyel at ilyen leveleket es semmikeppen se reagalj rajuk.

- A postaladaba bedobott levelet nyugodtan dobhatod is a kukaba. Amennyiben nem tudjak bizonyitani az atvetelt (ajanlott eseteben ott az alairas vagy az, hogy nem kereste) ugy az elevulesi ido sem szamit ujra.

- Amennyiben benne vagy az egy eves elevulesi idoben mert bizony utanajartal a dolognak, abban az esetben indihatnak ellened un. fizetesmeghagyasi eljarast. Ez egy polgari nem peres eljaras, a BKV ugyvedje a kozjegyzonel kezdemenyezheti. Amennyiben ilyet inditanak ellened, az meg mindig csak nekik kerul penzbe. Erre neked van 30 napod ellenmondani (mivel polgari nem peres eljaras, ezert nem fellebezes, hanem ellentmondas). Ilyenkor az tortenik, hogy a BKV eldontheti, akar-e belole polgari peres eljarast csinalni. Amennyiben + illeteket befizet hozza, polgari peres eljaras lesz belole. Amennyiben nem mondasz ellent a fizetesmeghagyasi eljarasnak, abban az esetben az adossag vegrehajthatova valik (vegrehajtohoz kerul).

- Amennyiben bevallaltad a polgari pert, ugy lehetoseged van a birosagon megvedeni magad. Nagyon lenyeges, hogy ebben az esetben is a jog melletted all. Vagyis, a BKV -nak kell bizonyitani a bunosseged es NEM neked az artatlansagod. Tehat, be kell bizonyitaniuk, hogy akkor te ottvoltal, jogtalanul utaztal es az alairt buntetes jegyzokonyven a te alairasod szerepel. Ez mar onmagaban is maceras dolog, idaig a BKV nem szokott elmenni, hogyha a fizetesmeghagyasi eljarasnak ellenmondasz szepen, altalaban lenyelik a veszteseget. Ebben az esetben az ellenmondasod emelkedik jogerore automatikusan, vagyis a tartozasod ugy ahogy van, el lesz felejtve. Fontos, hogy az OSSZES tartozasnak mondj ellent, ami a fizetes meghagyasi eljarasban szerepel. Aminek nem mondasz ellent, az automatikusan jogerore emelkedik!

- A polgari peres eljaras koltsegei hozzaadodnak a buntetesedhez. Vagyis ebbol fog allni: buntetes, behajtasra tett kiserlet koltsege, kamatok, fizetesmeghagyasi eljaras koltsege, polgari per koltsege, ugyved koltsege, ugyviteli es egyebb koltsegek. Ezt minden esetben a vesztes fel fizeti vegul, viszont a vesztes fel az, aki elbukja a polgari pert (es az esetleges fellebezest).

- Vegul pedig: Nagyon sajnalom, hogy szerencsetlen gyerekre itt megprobal mindenki raijeszteni. Nem moralisan vedem, csak a jogait tisztazom. Eleg gaz, hogy 0 jogi ismeretekkel itt paraztatjatok szerencsetlent feleslegesen. Remelem, az itt leirtak jo peldaul fognak szolgalni azoknak, akiknek hasonlo problemaik vannak. A BKV hajlamos embereket beparaztatni, akik az ugyved, birosag es vegrehajto szavak komboja alapjan megijednek es inkabb fizetnek. Ellenben a jogallam a BKV folott all, barmit is probalnak mondani. Nekik a behajtas a celjuk, eppen ezert mindent meg fognak tenni annak erdekeben, hogy behajthassak a penzt, ami nem jelenti, hogy igazuk is van. A BKV peldaul azt is allitja, hogy neked kell bizonyitanod az artatlansagodat, ami ugyanolyan netto baromsag, mint ehhez a kerdeshez irt valaszok. A bunosseget kell bizonyitani es nem az artatlansagot.

2014. okt. 6. 02:08
 9/18 anonim válasza:

8/8-as! Köszönöm szépen az értelmes hozzászólásodat, s, hogy nem csak össze-vissza írosgatsz!

Tehát, ha jött egy levél, ami arról szól, hogy kaptam 11 db büntetést "valamikor"(ugyanis semmiféle részletezés nem volt a levélben), s írtak hozzá egy összeget( 265.000 Ft), plusz mellékeltek egy erről szóló csekket, s én tudom, hogy ez kamu, mert életemben nem büntettek meg ennyiszer összesen, akkor inkább ne is reagáljak rá, mert el fog évülni?

Köszönöm szépen előre is! :)

2015. jan. 5. 14:26
 10/18 anonim válasza:
Ja, azt nem írtam, hogy NEM ajánlottan küldték, úgyhogy alapból nem is értem.
2015. jan. 5. 14:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!