Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » GYED alatt ha megszűnik a...

GYED alatt ha megszűnik a munkaviszony, viszont még a GYED lejárta előtt megszületik a másik baba, akkor mit fogunk kapni?

Figyelt kérdés
Tegyük fel hogy 2hónappal a GYED lejárta előtt jön a második baba. Milyen juttatásra leszünk jogosultak és mi alapján számolják majd ki?
2013. ápr. 16. 12:45
 1/9 anonim ***** válasza:

akkor még 2 hónapig kapod a gyedet a nagyra, utána a kicsire megigényeled a gyest ami 3 éves koráig jár, fix összeg, talán 28000Ft?

passzív gyedet nem lehet tovább vinni

2013. ápr. 16. 12:52
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha gyed alatt megszűnik a munkaviszony, akkor passzív gyedre kerülsz. Ha passzív gyed alatt születik a 2. baba, mivel nincs élő munkaviszony, akkor csak gyes jár sajnos.
2013. ápr. 16. 12:52
 3/9 A kérdező kommentje:
Hát elszomorító... Köszönöm a gyors válaszokat!
2013. ápr. 16. 13:11
 4/9 anonim ***** válasza:
Esetleg annyit tudsz tenni, hogy mikor megszűnt a munkahely, bemész a Munkaügyibe, álláskeresésire bejelentkezel, persze a gyedet le kell mondani. Ha kapsz álláskeresési segélyt, akkor arról menj szülni, csak figyelj, mert most már csak 3 hónap a munkanélküli segély. Tehát, mikor jössz tgyásra, akkor le kell mondani a munkanélküli segélyt. Szerintem ez az egy lehetőség van arra, hogy kapj tovább gyedet. Menj be a Munkaügyi Központba vagy az OEP-hez és kérdezz erre rá. Én úgy tudom, ha munkanélküli segélyről mész el tgyásra és gyedre, akkor járnak akkor is, ha már nincs munkaviszonyod. De akkor is csak passzív gyedként.
2013. ápr. 16. 13:17
 5/9 anonim ***** válasza:

első vagyok. előző, szerintem is járható út ez amennyiben a munkahelye úgy szűnik meg, hogy már közel a szülés időpontja. mert van valami napi szám is megszabva, talán 40? amennyi időnél többre nem szakadhat meg.

ha terhesség elején szűnik meg vagy még azelőtt akkor nem lehet ezzel kijátszani

2013. ápr. 16. 13:20
 6/9 anonim ***** válasza:
Azt írta a gyed lejárta előtt 2 hónappal születne meg a baba. Így járható. Mondjuk 8 hónapos terhesen lemondja a gyedet, bejelentkezik munkaügyibe, ha jogosult álláskeresésire. De hangsúlyozom, ez csak akkor járható út, ha jogosult a kérdező legalább 2 hónap álláskeresési járadékra. Szülés előtt 28 nappal le kell mondani az álláskeresésit és elmenni tgyásra, onnantól kezdve a gyed is jár . Szerintem ez az egyetlen járható út, vagy 2-3 évig gyes.
2013. ápr. 16. 13:31
 7/9 anonim ***** válasza:
30 nap megszakítás nem lehet, de ez ebben az esetben nem érvényes. Az arra vonatkozik, ha pl. két munkahely között több mint 30 nap megszakítás volt, akkor a megszakítás előtti jövedelmet nem veszik figyelembe a gyed összegének számításánál, de attól még jogosult gyedre.
2013. ápr. 16. 13:35
 8/9 A kérdező kommentje:
A munkaviszony határozott idejű volt, azért szűnik meg. Kb.3hónap GYED folyósítás után. Tehát akkor gondolom marad a GYED ideje aztán meg a második gyerek után a 3év GYES.
2013. ápr. 16. 13:47
 9/9 anonim ***** válasza:

A lényeg az, hogy thgy-ra, valamint GYED-re akkor vagy jogosult, ha a szülés napján, vagy legalább az ellátásra jogosultság napján van valamilyen biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyod (pld. munkaviszony, álláskeresési járadék folyósításának időszaka). Ha ez alatt leszel jogosult thgy-ra (ez ugye a szülés várható időpontja előtt 4 hétten már igényelhető), akkor automatikusan jár a GYED is. Ha a thgy. ideje alatt szűnik meg a biztosítottságod, akkor még mindig jár a GYED is. GYED a thgy. után akkor nem jár, ha már eleve passzív jogon kaptad a thgy-t, vagyis a biztosítottságod megszűnését követő 42. napig szültél meg. Ugyanis ekkor még jár a thgy. passzív jogon, de a GYED már nem.

Ezek tudatában tervezd meg, hogy mikor mit igényelsz, és hogyan, hogy thgy-ra és GYED-re is jogosult lehess, ne csak GYES-re.

2013. ápr. 17. 08:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!