Mi kifogásod van a pénzügyi tanácsadók ellen?
Akkor induljunk a kályhától.
A te adataidat hogyan lehet ellenőrizni?
Utolsó!
Ettől több kreativitást vártam tőled, de legyen. Mivel egy témát indítottam el konkrétan, maradjunk is ennél: google-ba beírod, Fundamenta elhelyezett betétállomány. És láss csodát!
Nézd, érezhetően amolyan szabadságharcos vagy, és bizonyítani próbálsz, de azért tényleg érdemes lehet átnézni, hogy melyik szektor okozott galibát a CDO-kal.
Feltételezem erre gondolt a válaszoló.
Mondjuk kezdésnek nézd meg ezt a filmet:
http://www.youtube.com/watch?v=FzrBurlJUNk
Viszont azóta sokat változott a világ lakáshitel kapcsán, visszaesett a lakáshitelezés, önerőssé vált, és igazából a mobilizálódással egyik oldalról túlkínálat, másik oldalról kereslet csökkenés következett be, ami magával hozta az árak padlózását (?) és az ingatlan piac beállását is. Ilyen feltételek mentén, az emberek egy fővárosi lakás önerejéből vidéken házat tudnak venni kp-ra, estleg impulzívan hitelre.. Kérdés van-e még értelme egyáltalán spórolni lakásra 4-10 évig, amikor egyfelől be sem látható, hogy akkor mit fog érni az ingatlan és nem tudni még mit hoz a jövő év sem?
Nyilván ezekre a választ annak kell tudni, aki ezzel foglalkozik és aki ebben reális üzletet lát..
Egy biztos, ezt én is benéztem és most 3-4 házat tudnék ugyanott, azon az összegen venni, amit a banknak kell visszafizetni, azért az egyért 5 év után.
Norbert, nem érzem magam szabadságharcosnak, bizonyítanom sincs mit. Van egy tapasztalatom és a miértekre vagyok kíváncsi, nem kell ezt túlgondolkodni.
De ha észrevetted (sajnos nem és nem csak te) szándékosan tettem fel a kérdést úgy, hogy több pénzpiaci szereplőt is megemlítettem. Hogy bármelyikhez is tartozom-e közülük, vagy akár egy sokadikhoz, amit nem neveztem meg? Talán igen, talán nem. Érdekes? Egyáltalán nem. Az sokkal érdekesebb, hogy egyetlen válaszadó sem beszélt konkrétumról. Nem nevezett nevén konkrét céget, tőle származó negatív tapasztalatot. Elrendezték a kérdést azzal, amivel, úgy cuzammen. Engem ennek a dolognak a pszichológiája érdekel. Nem mellesleg pedig ha visszanézed, több céget említettem, mégis mindenkinek a befektetésekre mozdult rá az agya.
Kedves utolsó válaszoló! Te vagy az első, aki személyes tapasztalatról számol be. Abszolút megértem, ha egy ilyen viselkedés negatívan hat valakire. Rám is. Azonban ez a viselkedés az egyén gyengesége és gyarlósága. Ez semmiképpen nem tanítandó és nem követendő példa. Viszont nem is általános.
Ami pedig a dolog másik részét illeti, nos, igen, egy jó tanácsadónak mindenre van válasza. Ennek az az oka, hogy fel szoktak merülni klasszikus kifogások, amelyeket meg lehet és meg is kell tanulni kezelni. Ennek nem az a célja, hogy az ügyfelet az őrületbe kergessék. Ennek az a célja, hogy feltárja, mennyire valós kifogással áll szemben. A kifogás pedig egy természetes védekező reakció az ügyfelek részéről, hiszen döntési helyzetbe hozzák őket és lássuk be: az emberek, főleg a magyarok nem szeretnek azonnal dönteni, sőt! Ha a fórumból indulok ki, jobban szeretik a döntés felelősségét áttolni másokra. A kifogások többnyire ennek a döntési kényszernek szab megálljt. Annak az embernek van kifogása, aki még nem látja egyértelműen, hogy miért lesz neki jó, ha egy adott pénzügyi konstrukció mellett dönt. Te tulajdonképpen arra használtad a kifogást, hogy megússz egy döntést. Nem akartál még foglalkozni ezzel a kérdéssel. Azonban azt ki kellett derítenie a tanácsadónak, hogy csak tisztázatlan kérdések vannak még előtted, vagy egyszerűen hidegen hagy még a téma. Nem szabad megsértődni azon, ha valaki lekezeli a kifogásaidat, ahogy a másik oldalon sem szabad megsértődni, ha az ember kifogásba ütközik. Örök igazság, hogy sosem az a kérdés, van-e az embernek pénze. Az a kérdés, van-e célja? Ha van célja, lesz rá pénze. Nálad nem keresték, vagy nem találták a célt. Abban ettől függetlenül igazuk volt, hogy lakásra előbb-utóbb neked is szükséged lesz, hiszen feltehetőleg nem a híd alatt tervezed eltölteni az előtted álló évtizedeket. Abban is igazuk volt, hogy apránként összeszedni, hosszabb idő alatt egyszerűbb, mint egyszerre előteremteni. Azonban te ennek még nem érezted szükségét. Ez a te döntésed. A tanácsadó ebben az esetben kétségkívül hibázott. Ezért azonban személy szerint ő a hibás, nem a cég, amit képvisel és nem a többi tanácsadó. Ha személy szerint rá haragszol, azt el tudom fogadni, ha általánosítasz, azt nem.
Egyszerű.
Racionálisan gondolkozó ember vagyok. Pontosan tudom, hogy a biztosítás nem racionális döntés. Ahogyan azt is tudom, hogy hogyan menedzselhetem megfelelően a megtakarításaimat.
Nagyobb tapasztalattal rendelkezem ezen a téren, mint a 18-19 kissrácok, akiket beszerveztek "pénzügyi tanácsadónak". Elképzelhető, hogy szerzett egy részük PSZÁF vizsgát, de az sem ér túl sokat.
A legnagyobb probléma, hogy abszolút nem találkozik a kettőnk érdeke. A kínálati oldal érdeke a saját jutalékuk maximalizálása, ezért minden sz@rt el akarnak nekem adni. Míg az én érdekem egy relatív likvid, de emellett magas hozamot biztosító befektetés. Külön vicces, hogy a pénzügyi tanácsadók még mindig az arany alapú befektetéseket favorizálják, pedig az arany árfolyamának nem igen sikerült stabilan növekednie az elmúlt 1 évben, de cserébe a forint árfolyama igen-igen gyenge, tehát aki most vesz, az szinte realizálhatja is a veszteséget közép időtávon. Külön érdekes megvizsgálni az összefonódásokat pl.: a Brokernet és a Gránit Bank között. Vajon miért a Gránit Bank termékeit ajánlják a Broker netesek?
Szánalmas az összes ilyen próbálkozás. Ahogyan az is, amikor érvek nélkül próbálnak meggyőzni arról, hogy köss unit-linked, vagy bármilyen biztosítást.
Ha a BUX indexet veszed alapul, akkor is 10 év alatt jobb befektetés a tőzsdébe fektetni, mint aranyba vagy ingatlanba. De a befektetési alapok túlzottan diverzifikált portfóliói pont a nyereségességet ölik ki a tőzsdepiacról.
A legjobb, ha saját magadnak menedzseled a befektetéseidet. Ha akkora vagyonnal rendelkezel, akkor alkalmazol erre egy megfelelő szakembergárdát, akik fizetésért, és érted dolgoznak, nem egy másik cégnek jutalékért.
Egyébként ami felbosszant az az agresszivitásuk, illetve az, hogy mindegyik ugyanazt a szöveget, ugyanazt a sémát mondja, amit te is.
Ha 200 milliárdos betétállománnyal számolsz, akkor minden magyar emberre pontosan 20.000 Ft betét jut (De 267,3 milliárddal és 660 ezer ügyféllel is csak 405.000 Ft az egy szerződőre jutó átlagos betétállomány).
Ami első esetben még a jutalékodat sem fedezné, második esetben pedig az "álom fizetést" amivel kecsegtetnek.
Az a trend is látszik, hogy ezeket a szerződéseket a fundamenta a pü-i válság kirobbanása előtt kötötte javarészt. Gondolom a 2010-2012-es adatok között nincsen jelentős növekedés a betétesek számában.
Mivel többnyire 4,3 éves konstrukcióval dolgozik a cég, vélhetően 2013-ban jelentősen csökkenni fog mind a betétesek száma, mind a betétállomány. Tehát számomra ez abszolút nem mérvadó az általad közölt adat.
Viszont neked sem ajánlom, hogy nagy jövőt szentelj a mobilbróker pályafutásodnak, mivel a megtakarítások piaca egyre szűkül. A hozzád hasonló pénzügyi tanácsadók száma egyre gyarapodik, ahogyan a rossz érzés is az ilyen tanácsadókkal kapcsolatban. Sajnállak, hogy befizetted azt az x összeget, de realizáld a veszteséget és könyveld el úgy, hogy szereztél egy PSZÁF vizsgát és a kapcsolati tőkéd, na meg a hitelességed megmarad.
"Mivel többnyire 4,3 éves konstrukcióval dolgozik a cég, vélhetően 2013-ban jelentősen csökkenni fog mind a betétesek száma, mind a betétállomány. Tehát számomra ez abszolút nem mérvadó az általad közölt adat."
Látod, ez megint az a pillanat, amikor elnéző mosolyra húzódik a szám. Ha veszed a fáradtságot és utánajársz néhány információnak, mielőtt bármit is kiejtesz a szádon, nem hoznád magad kellemetlen helyzetbe.
A betétállomány növekedését 5002 és 2011 között néztem. Ebben ugye benne lehetnek olyan lejáró szerződések, amelyek 2005-ben, vagy utána köttettek, illetve benne lehetnek korábban kötött 8 éves szerződések. A szám mégis évről évre növekedett. Pedig jártak le szerződések, kb 40 ezer számla kerül évente kiutalásra.
Erről mi a véleményed?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!