Csatorna szag esetén vissza jár e a kaukció vagy sem?
Sziasztok!
Olyan gondom lenne , hogy májusban költöztem be egy albérletbe, ortunk szerződést amiben az szerepelt hogy 1 havi kaukciót fizetek és abban az esetben nem kapom vissza ha egy éven belül kiköltözök!
Nem is állt szándékomban de az utóbbi egy hónapban, a wc és a fürdőszoba szellőzöjéből elég komoly csatorna szag tör elő (erre egyébként a társasház többi lakásában is van panasz). A problémára annyi volt a válasz hogy konstrukciós hiba, nem tud vele mit csinálni.
Engem ez nyilván zavar és mondta a főbrlőnek hogy a decembert még most kifizetem de decemberben már keresek más albérletet és januárban elköltözök!
Mivel a decembert kifizetem igy még az 1 hónapos felmondási időnek is eleget teszek.
A kaukciót (természetesen) nem akarja vissza adni mondván szerződést szegek mert egy éven belül felmondom az albérletet.
Részemről pedig az nem volt benne a szerződésben hogy folyamatos csatorna szag lesz a lakásban. Igy én ugy gondolom, hogy ha nem javittatja meg a a problémát akkor ő szeg szerződést és vissza járna a pénz...
Jogilag kinek lehet igaza?
Ptk. 424. § (1) A bérbeadó - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - szavatol azért, hogy a bérelt dolog a bérlet egész tartama alatt szerződésszerű használatra alkalmas, és egyébként is megfelel a szerződés előírásainak. Erre a szavatosságra a hibás teljesítés miatti szavatosság szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a bérlőt az elállás helyett az azonnali hatályú felmondás joga illeti meg.
De ha nem fizeti vissza, csak perelni tudsz.
Egy ismerősömnek is hasonló problémája volt (nem csatornaszag, hanem fűtési problémák), neki sem akarták visszaadni a kauciót.
Úgy oldotta meg, hogy nem fizetett az utolsó hónapban (lelakta a kauciót), aztán mondta a tulajnak, ha problémája van akkor perelje be, amit persze nem tett meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!