Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Csatorna szag esetén vissza...

Bathoryg70 kérdése:

Csatorna szag esetén vissza jár e a kaukció vagy sem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Olyan gondom lenne , hogy májusban költöztem be egy albérletbe, ortunk szerződést amiben az szerepelt hogy 1 havi kaukciót fizetek és abban az esetben nem kapom vissza ha egy éven belül kiköltözök!

Nem is állt szándékomban de az utóbbi egy hónapban, a wc és a fürdőszoba szellőzöjéből elég komoly csatorna szag tör elő (erre egyébként a társasház többi lakásában is van panasz). A problémára annyi volt a válasz hogy konstrukciós hiba, nem tud vele mit csinálni.

Engem ez nyilván zavar és mondta a főbrlőnek hogy a decembert még most kifizetem de decemberben már keresek más albérletet és januárban elköltözök!

Mivel a decembert kifizetem igy még az 1 hónapos felmondási időnek is eleget teszek.

A kaukciót (természetesen) nem akarja vissza adni mondván szerződést szegek mert egy éven belül felmondom az albérletet.

Részemről pedig az nem volt benne a szerződésben hogy folyamatos csatorna szag lesz a lakásban. Igy én ugy gondolom, hogy ha nem javittatja meg a a problémát akkor ő szeg szerződést és vissza járna a pénz...

Jogilag kinek lehet igaza?

2012. dec. 4. 14:32
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Ptk. 424. § (1) A bérbeadó - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - szavatol azért, hogy a bérelt dolog a bérlet egész tartama alatt szerződésszerű használatra alkalmas, és egyébként is megfelel a szerződés előírásainak. Erre a szavatosságra a hibás teljesítés miatti szavatosság szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a bérlőt az elállás helyett az azonnali hatályú felmondás joga illeti meg.

De ha nem fizeti vissza, csak perelni tudsz.

2012. dec. 4. 16:58
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Egy ismerősömnek is hasonló problémája volt (nem csatornaszag, hanem fűtési problémák), neki sem akarták visszaadni a kauciót.

Úgy oldotta meg, hogy nem fizetett az utolsó hónapban (lelakta a kauciót), aztán mondta a tulajnak, ha problémája van akkor perelje be, amit persze nem tett meg.

2012. dec. 4. 17:03
 3/4 anonim ***** válasza:
Csak a #2 megoldását tudom én is javasolni.
2012. dec. 4. 17:10
 4/4 anonim ***** válasza:
így van, ahogy az első válaszoló írta, le kell lakni a kauciót, és ha hőbörög a tulaj, akkor meg kell mondani neki, hogy pereljen ő (neked ennyiért nem érdemes, és ő sem fog, hiszen nyilvántudja, hogy nem neki fog a bíróság igazat adni), jah, ha azzal fenyeget hogy kirak a lakásból, ahhoz nincs joga, csak bírói végzéssel a kezében teheti meg, ami években mérhető, szal ne hagyd magad, jogod van a lakásban maradni - ha rendőrt hívsz, őt fogják elküldeni, nem téged.
2013. márc. 5. 14:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!