A minimálbért akkor is meg kell kapnom, ha a cégnek két hétig nem kell dolgozó?
Elő szokott fordulni, hogy egy-másfél hétig nem dolgozom mert nem kell annyi ember. Ilyenkor Ők! fizetetlen szabadságot irnak be. Határozatlan szerződésem van. A kb. két és fél heti munkával kevesebb fizetést kapok, mint aminimálbér. Ezt lehet??
Köszönöm!
Igen, lehetséges, hogy 2 és fél hétre kevesebb pénzt kapj mint a minimálbér. A fizetetlen szabadság lényege hogy nincs fizetve (még az elnevezésében is benne van)
Ha logikusan gondolkodol, akkor miért kéne fizetni a cégnek az adott időre ha nem dolgoztál?
2. Vagyok.
Ja amig fizetetlen szabin vagy nem fizetnek utánad TB-t. Tehát a 6390 ft-ot részarányosan neked kell megfizetni, mert ha baleseted van az szívás.
Munkaügyes 24n
"Tehát a 6390 ft-ot részarányosan neked kell megfizetni, mert ha baleseted van az szívás."
Miért szívás?
Pénzbeli ellátásra (pl. táppénzre) a 6390 fizetése úgyse jogosít, az orvosnál meg ellátják akkor is, ha épp rendezetlen a TB-je. Legfeljebb majd behajtják utólag a be nem fizetett egészségbiztosítási járulékot.
Nem igaz. Az orvos kifizetteti a vizsgálat díját. Gondolom ez pár ezer ft,de ha netalán balesetet szenved, akkor a kórházi ktg akár milliós is lehet, ezt azér ha lehet, ugye jobb elkerűlni. Baj esetén nem a 6390 ft ot hajtják be "utólag". Esetleg akkor ha nincs baj de akkor is nyomnak rá kamatot.
24N
Marhaság.
És különösen nagy marhaság, hogy egy munkaügyis mondja ezt, akinek ezt tudnia kéne... ezért van nagy baj a hazai munkaüggyel, többek között (a másik a hülye HR felvételi módszerek, hogy "milyen bútor lennél legszívesebben..)
Akinek TAJ száma van, és ezt TAJ kártyával tudja igazolni (ami rendes nevén "hatósági igazolvány"), azt köteles az orvos a társadalombiztosítás terhére ellátni az orvosilag indokolt költségek tekintetében. Számlát csak annak adnak a költségekről, akinek NINCS TAJ száma, vagy ha nem TB által támogatott ellátást vesz igénybe, pl. magánfogorvosi, vagy plasztikai kezelést.
Minden mást a polgár TAJ folyószámlájára terhelnek rá, és ha utólag kiderül, hogy nincs rendezve a TB, azt nem is az egészségbiztosító, hanem a NAV hajtja be.
Mindezeken túl, ha belegondolnál logikusan, akkor is ez jönne ki. Hát ember, Magyarországon mindenkinek KÖTELEZŐ, hogy egészségbiztosítása legyen, akár akarja, akár nem! Az meg, mint minden biztosítás, egy kockázatközösség. Te nem a saját orvosi ellátásodért fizetsz, hanem egy biztosításba fizetsz bele, amiből akkor vesznek ki annyit, amennyi éppen szükséges. Van, aki egész életén át fizeti a TB-t, és nem vesz igénybe semmi ellátást. Van, akire meg havonta milliókat költ az OEP a 6390 forintjáért cserébe.
Olyan, mintha biztosítást kötnél a lakásodra, aztán lehet, hogy soha nem lesz semmi, de lehet az is, hogy a havi 20000 forintodért cserébe fog kifizetni a biztosító több millió forintot mondjuk egy lakástűz miatt.
Visszatérve. Már hogy lehetne ezt máshogy rendezni, mint utólag?! Ha egyszer úgyis kötelezve vagy rá, hogy biztosításod legyen, akkor mi alapján fizettetnék ki az ellátás költségét???
Mondjuk megkapod a havi csekket a 6390 forintról, de még nem fizeted be, és másnap eltöröd a karod, akkor kifizettetik veled az ellátás költségét mert épp nincs érvényes biztosításod, aztán még a 6390 forintot is be kéne fizetned?
Ugyan már.
Magyarországon a biztosítás kötelező, és az elmaradások behajtása ettől teljesen független dolog, úgy megy, mint bármi más tartozásé. És csak a havi 6390+kamatokat hajtják be utólag, nem a kezelés költségét, mert hiszen nem is a saját ellátásodat fizeted ha TAJ számod van, hanem a biztosítási díjat. Az orvos meg köteles ellátni ha TAJ számod van, legfeljebb ha nincs rendezve a TB-d, azt lejelenti az egészségbiztosítónak, aztán majd a NAV megkeres utána egy szép fizetési felszólítással az elmaradt biztosítási díjról.
Köszi az eddigi válaszokat! De ha élő munkaszerződésem van, akkor szerintem a Tb-t fizetik.
Nekem inkább az a gondom, hogy nem az én hibámból nem hivnak be ezeken a napokon dolgozni. És nem én kérem a fizetetlen szabadságot sem. Köteleznek rá, mondván hogy állásidőt nem tudnak fizetni. Viszont ha szolók, hogy ők törvényileg nem küldhetnek fizetetlenre, akkor valószinű inkább ki fognak rúgni...
Utána néztem, a kedves előzőnek aki minősített igaza volt. Munkaügyes vagyok, munkajoggal foglalkozom nagyrészt, nálunk a TB-s jogszabályokkal foglalkozóra tartanak külön alkalmazottat nekem ő mondta.
Kérdező: Fizetetlen kényszer szabira a munkáltató nem küldhet el, alá kell ilyenkor írnod egy beleegyező nyilatkozatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!