Hogy működik az azonnali felmondás? (többi lent)
Munkahely-váltás előtt állok és sajnos nem jó a viszonyom a főnökömmel,aminek az okát én magam sem tudom.Nem vagyok neki szimpi,kb ennyi.És ismerve őt biztos,hogy le akarná az egy hónap felmondási időt töltetni és végig szivatna,ez tuti.ez az egyik ok,hogy élni akarok az azonnali felmondással.A másik pedig az,hogy egy munkáltató sem fog rám egy hónapot várni.
A kérdés az,hogy hogy működik az azonnali felmondás? Nekem írnom kell erről valami papírt,amit a főnököm kezébe nyomok,vagy csak megmondom,hogy azonnal szeretnék felmondani,vagy hogy?
Bocsánat,ha tudatlannak tűnök,de nem volt még ilyenre példám és nem tudom,hogy működik!
Azonnali hatályú felmondás csak akkor működik, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását. Ráadásul ezt az indokot fel kell tüntetni a felmondásban. Tehát indoklás kell, hogy miért azonnali hatályúval akarod a munkaviszonyt megszüntetni. Nem gondolom, hogy alapos indok lenne az, hogy nem bírjátok egymást.
Ilyen esetek lehetnek (a felekre tekintet nélkül), az ittasság, igazolatlan mulasztások, bűncselekmény, a munkáltató olyasmit követel Tőled, ami jogellenes, többszöri felszólítás ellenére sem biztosítja a munkavédelmi eszközöket, balesetveszélyes helyzetet teremt, nem fizet bért stb.
Egyébként más esetben azonnali hatályú felmondásnak nincs helye.
Ebben az esetben az működhet, hogy vagy közös megegyezéssel mész el, amelyben megállapodtok, hogy felmondási idő nincs.
Vagy felmondasz, és hogy ne kelljen a felmondási időt ledolgozni, keresőképtelen betegállományba mész, vagy ha lehet és még van, akkor szabadságra mész.
Nem, erre az esetre nincs azonnali hatályú felmondás, csak olyan esetekben működik ez, amiket az előbbiekben már felsoroltam.
Ha rögtön kell "ugranod", akkor nincs más hátra, mint a közös megegyezés, ha a főnököd a Te "rendes" felmondásod esetén nem tekintene el a felmondási idő ledolgozásától.
Tehát nem nagyon ugrálhatsz...
Nézd, ha úgy látod, hogy azonnalival meg tudod oldani, akkor tedd meg, bár "törvényesen" nem működne a dolog.
Szerintem a többinél sem ilyen "címen" futott a munkaviszony megszűntetés, csak maximum Te nem tudsz róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!