Fekete munkát írjak önéletrajzba vagy ne?
Miért ne, mit veszthetsz..?
Beírod a cég nevét, címét, meg hogy meddig dolgoztál ott, mint bármely más munkánál. Azt ne írd bele, hogy "feketén dolgoztam"!
Aztán, ha erre esetleg rákérdeznek, akkor meressz nagy szemeket, hogy "ezekszerint nem jelentettek be?! A mocskok! Én erről nem is tudtam!", vagy akár: "Tanúkkal igazolhatom, akik máig ott dolgoznak, hogy a munkatársuk voltam! Most tegyek ellenük feljelentést...?"
Ha már feketéztél, legyél kicsit életrevaló.
Ha beírod, még ha nem is kérdeznek rá az interjún, de ha felvesznek akkor egyből kiderül, hogy feketén dolgoztál, mert az egészségügyi könyvedben nem fog szerepelni a cég, illetve ha máshol még nem dolgoztál legálisan, akkor nincs is kiskönyved. Azt meg nem veszik be, hogy te nem tudtad, hogy nem voltál bejelentve, ahhoz nagyon sötétnek kell lenni, hogy ezt valaki ne vegye észre. Így meg az első nap repülni is fogsz.
Én inkább azt tanácsolom, hogy ne írj be konkrét munkahelyet csak "munkatapasztalat" címmel írd le, amit a fekete munkahelyen dolgoztál. Egyrészt a cégnek/HR-snek lesz annyi esze, hogy vegye a lapot miért írtad ezt így másrészt tisztában vannak a magyar munkaerő piaci helyzettel és kisvállalkozói "szokásokkal", szóval nem fognak elítélni érte. Ha interjún rákérdeznek, ott szóban nyugodtan megmondhatod, hogy mi volt a helyzet. Nekem is volt ilyen és csak bólogattak megértően, nem volt belőle gond.
Szóval írásban semmiképp se jelentesd meg, hogy feketéztél, már csak azért sem mert ugyebár ez egy bűncselekmény, amit ha nem muszáj nem reklámozunk és nem adunk róla bizonyítékokat.
"Ha beírod, még ha nem is kérdeznek rá az interjún, de ha felvesznek akkor egyből kiderül, hogy feketén dolgoztál, mert az egészségügyi könyvedben nem fog szerepelni a cég, illetve ha máshol még nem dolgoztál legálisan, akkor nincs is kiskönyved."
...
"Elhagytam a kiskönyvemet!!!! Most, hogy mondták, voltam náluk, de nem hajlandók kiállítani újat, azt mondják, sose dolgoztam náluk! Most micsináljak?!?!"
.... :P
Oké, gondolom csak viccelsz, de van olyan aki komolyan veszi...
Mondom nagyon sötétnek kell ahhoz lenni, hogy valaki ne vegye észre, hogy nincs bejelentve. Kezdve azon, hogy ugyebár a cégeknek kötelező utalni a fizut, ha te mindig KP-t kapsz, akkor nem vagy bejelentve.
Szerintem pedig ez eléggé elterjedt szokás a munka egyes területein (pl. építőipar), és a jómunkásember meg nem is foglalkozik azzal, hogy mi van, mert pl. azt se tudja, mi az az ügyfélkapu.
Persze, állami cégnél ezt elég nehéz eljátszani, ugyanis ők mindig bejelentenek :P
Másrészről meg, mindig annak kell bizonyítani, aki állít valamit. Ha én azt mondom, hogy márpedig én nem tudtam róla, hogy nem jelentettek be, azt azért ne cáfolják már alapból, hogy nekem "tudnom kellett volna". Mondhatom azt, hogy egy normális világban úgy működik a dolog, hogy bejelentenek, nekem meg ne kelljen már mindig ennek utána járni...
De ez nem a dolog veleje. Hanem az, hogy persze, én is bekamuzhatnám, hogy dolgoztam xy Rt-nél 20 évet (mikor nem is), igen, hát hógyne, pont értékpapírforgalmazás kockázatelemzés munkakörben, csak épp nem jelentettek be a szemetek!
...de ez igen hamar kiderülne, ha elém raknak egy portfoliót, és azt se tudom, eszik vagy isszák.
DE ha te ténylegesen dolgoztál egy munkakörben, csak épp nem tudod igazolni, akkor ilyen veszély nincsen. Ha látják, hogy értesz hozzá, akkor simán elhihetik, hogy te nem tudtál róla, hogy nem jelentettek be.
Lehet, hogy rá se kérdeznek erre, az interjún feltesznek pár kérdést, aztán látják, hogy megy-e, vagy nem...:P
Most akkor te ennek ellenére, csak mert nem tudod leigazolni, kihagynád az önéletrajzból a céget?
Hát az a te dolgod, de vannak páran, akik meg úgy gondolkoznak, hogy ha már egyszer lehúzott ott x évet, akkor juszt is beleírja, aztán legfeljebb lebukik (és akkor mi van...?), de az se rosszabb, mint ha nem írja bele, és így be se hívják interjúra, mert papír szerint van több munkatapasztalattal bíró kolléga... :P
milyen kiskönyv? az mi????
Persze jó 5let lenne, de azt azért már csak észre veszem h alá e írtam a munkaszerződést vagy sem. És hát már az elején megmondták hogy nem jelentenek be.
A munkaadónak a kötelessége a bejelentés, én mint munkavállalló nem tehettem mást. A munkaadó oldaláról nem tartotta be a jogszabályt, arra nincs semmi h a munkavállaló ebben az esetben bármit tudna tenni érdemben. Vagy van valami amit nem tudok?
egyébként csak 1 hónapról van szó, ugyh az kicsit túlzás hogy tapasztalat....
nem feleltem meg így leváltottak ez volt az indok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!