Törvényszerű ez a munkavégzési szünet így? Bővebben lent.
Figyelt kérdés
Egy gyárban dolgozom már 2 éve,pár napja áthelyeztek egy másik gyáregységbe.Eddig 3 műszakos voltam,most már 4-ben vagyok foglalkoztatva(4 nap munka,egy nap pihenő,éjszakás műszak után jár két nap pihenő)amit még valahogy el is fogadok.Az viszont már nem hagy nyugodni,ahogy műszak közben le vagyunk váltva.Olyan fröccsöntő munkagépek mellett dolgozom,amik éjjel nappal működnek,ezért külön váltósok váltanak minket,a régi üzememben ez az idő egyszer 10 perc és kétszer öt perc volt,a hőségriadó idején pedig óránként váltottak 5 percekre.Itt viszont egyszer vagyunk leváltva 20 percre és itt be is van a dolog fejezve.Többször feljelentették ezt az üzemet ez miatt(is) de állítólag maga az üzemvezető nem akar több váltást engedélyezni.A munkagépek ontják magukból a hőt,légkondi nincs és szellőztetés sem oldható meg rendesen.Ma is délelőttös műszakban fél 10-kor lettem leváltva,utána dél körül majdnem úgy kellett könyörögnöm a váltósnak,hogy legalább WC-re engedjen már ki.Sosem panaszkodtam a munkára,mindig elvégeztem amit kiadtak,de ezt már nehezen fogadom el.Mit tehetnék ez ügyben és mit írnak erről a jogszabályok?Kérem segítsen valaki!A válaszokat előre is köszönöm.2012. aug. 4. 18:56
1/2 anonim válasza:
A mostani foglalkoztatód a Munka Törvénykönyvében kötelezően előírt munkaközi szünetet adja ki Nektek 20 percben. Viszont nagy ívben tesz a munkavédelmi és egyéb előírásokra, amelyek különböző tevékenységeknél az egészségkárosító kockázatokat figyelembe véve egyéb szüneteket stb. rendel el kötelezően. Ezeket én konkrétan nem ismerem, csak azt tudom, hogy az építőiparra milyen előírások vannak. Elméletileg az üzemorvosnak erről tudnia kell, vagy adott esetben a Munkaügyi Felügyelőségnél érdeklődhetsz, hogy a Te esetedre mi vonatkozik. Telefonon is segítenek a dolgozóknak tanácsot adni...
2/2 A kérdező kommentje:
Írtam nekik e-mailt a kérdésemre,remélem válaszolnak. Köszönöm a tanácsot!
2012. aug. 6. 09:08
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!