Miért mondják, hogy 8 órás munkaidőben jár 30 perc szünet ha le kell dolgozni?
Ez ügyben konzultáltam egy munkajogásszal annak idején. Ő mondta, hogy ez egy gumijogszabály, mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja.
A városban, ahol lakom, a multik úgy értelmezik, hogy le kell dolgozni, a gyár viszont úgy, hogy munkaidő 8 óra (mondjuk 6-14-ig) és ebből 20 perc kaja. Tehát a jogalkotók itt is kitettek magukért...
Utolsó, ez baromság. Mi van ha a kérdező megeszi az ebédet 15-20 perc alatt (én is például ilyen vagyok), mit csináljak a fennmaradó 10-15 percben? Holott ha elengednék 10-15 perccel előbb, akkor a buszát is elérné és nem kellene 1 órát várnia.
Előző munkahelyemen nekem is ez volt a szituáció, megebédeltem maximum 20 perc alatt, utána tétlenkedtem vagy unalmamban lementem levegőzni, télen az a 10-15 perc unaloműzés kint a fagyhalált jelentette, alig vártam, hogy leteljen az ebédszünet. Persze a főnök néha látta mikor épp ott volt, hogy ebéd után én még lemennék és többször kérdőre vont, hogy "nem volt elég az ebédszünet", mire én visszavágtam neki, hogyha nem mehetek el előbb (merthogy én a vonatra vártam miatta délutánonként 45 percet, mert nem engedett el 10 perccel előbb) akkor már kihasználom az ebédszünetemet, mert van belőle még 15 perc, ugyanis 15 perc alatt megkajáltam, mire satnya pofával húzta a száját. Ahogy lehetett ott is hagytam a helyet, várjon a halál napi 45-60 percet azért, mert nem engedik el pár perccel előbb. Az új helyen is ugyan le kellett dolgozni az ebédszünetet, de nem volt ennyire kötött a munkaidő, 7-9 között kellett beérni, így ha bementem 7:50-re, akkor elmehettem és elértem a vonatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!