Hogyan éri meg újból teherbe esni?
Márciustól kapnám a GYES-t. Tegyük fel, hogy most ősszel terhes leszek :). - Mi alapján számolnak tovább?
Lehet, hogy terhesen lemondom a GYES-t, és elmegyek táppénzre?
Túl tudatos vagyok? Túlbonyolítom?
Ha terhes leszel ősszel, akár elmégy táppénzre,akár maradsz gyeden márciusig, a gyed alapja ugyanaz lesz, ami alapján a tgyást számolják, ez pedig a szerződés szerinti béred. Annyi, hogy lesz maximuma a tgyásnak is.
Ha gyesre mégy, akkor azt kell nézned, hogy ne legyen a gyes 6 hónapnál hosszabb, mert akkor a minimálbér lesz a gyed alapja. Vagyis ha nem jön össze ősszel a baba, csak később, akkor számolj, és ha márciustól 6 hónapnál hosszabb lenne a gyes, akkor mindenképp táppénz.
Amúgy is jobban megéri a táppénz, hiszen nyilván a gyesnél magasabb összeg, hacsak nem 40 ezer vagy kevesebb volt na bruttód.
Nem, nem bonyolítod túl, érdemes számolni mert elég sok különbség lehet összeg és összeg között.
Másodiknak:
"Így tutti hogy végig Gyed-et kapok!"
Ha él a munkaviszonyod szüléskor, akkor így is úgy is gyedet kapsz (persze nem végig, mert közte még van egy tgyás is).
Az ellátás összegét érinti csak, hogy mikor szülsz - és azt is csak akkor, ha a gyes 6 hónapot meghalad a második születése előtt.
Igen, megszakíthatod a fizetés nélküli szabadságodat márciustól, előtte a munkáltató felé kell ezt jelezned.
Egyúttal jelezd azt is hogy várandós vagy, és ne várjanak vissza ( azért is szólj erről, mert ha megszakítod a f. n. szabit, utána felmondhatnak, hacsak nem jelezted hogy terhes vagy).
Ha olyan munkaköröd van vagy olyan a terhességed ami miatt indokoltnak érzed hogy táppénzre menj, természetesen megteheted a GYED letelte után.
TGYÁS esetében ( ami jövőre lehet esedékes ) az előző évig visszamenőleg ( azaz 2012.01.01-ig ) fogják nézni, megvan- e a 180 bérezett napod ( ez ugye nem így lesz). DE
Mivel GYED-en/táppénzen voltál, a TGYÁS mértéke a minimálbér 2X-esének a 70%-a lesz ( feltéve, ha a szerződés szerinti/tényleges béred minimálbér 2x-esénél nem kevesebb).
GYED: ha még 2013-ban kezdődik, akkor 2012 január 1-ig visszamenőleg nézik a 180 bérezett napot. Ha nincs meg ( mivel GYED-en és táppénzen voltál), ugyanaz lesz az alapja mint a TGYÁS-nak.
Ha 2014-ben kezdődik a GYED, akkor 2013. január 1-ig nézik a napokat, ugyanaz a szitu mint a fenti esetben.
Húúú, köszönöm! Sok hasznos válasz is kaptam :)
Itt most csak az anyagi oldalra voltam kíváncsi.
Kedves 2.!: Igen, nekem is előbb kellett volna gondolkodnom. Az a tuti, ha végig a GYED-et kapod a terhesség alatt. Végigrágom a válaszokat, és belevágunk okosan! Őszig tuti összejön! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!