Miket kéne tennem, elintéznem? Papírügyek, stb.
Elvégeztem a BA-t, de sajnos idén bizonyos okokból nem fogok MA-ra bekerülni. Arra gondoltam, hogy ezt az 1 évet munkával töltöm. Eddig még nem dolgoztam, a család pedig vállalkozókból áll, úgyhogy tulajdonképpen azt se tudom, hogy mit kell ilyenkor intézni. Például hogy kell -e jelentkezni addig is, míg nem lesz munkám a munkaügyi központba? Illetve ha lesz munkám, akkor hogy kell adózni, a TB-t hogy kell intézni, stb. Illetve mit kéne még csinálni?
Tudom, hogy rendkívül ciki, hogy ennyi idősen ezeket még nem tudom, de a családban senkinek se volt még átlagos munkahelye, így bennem se merültek még fel eddig ezek a kérdések.
Ha most végeztél nappalin, akkor a TBd december 15-ig "él".
Ha addig nem találsz munkát, akkor vagy fizeted magad után, vagy ha rászorulónak minősülsz, kérelmedre fizeti utánad a helyi önkormányzat.
A munkaügyiben érdemes regisztráltatnod magad, ugyanis ha legalább 3 hónapja regisztrált álláskereső vagy, a munkáltatód igényelhet rád támogatást.
Ha még nem dolgoztál igényelhetsz start kártyát. Mivel felsőfokú végzettséged van, jobban jársz ha a start bónusz kártyát igényled (nagyobb a járulék kedvezménye) Ezt 3 hónap regisztrál álláskeresői státusz után igényelheted. Ha hamarabb találsz munkát, akkor a start kártyát igényelheted. Bármelyiket is igényled majd, csak közvetlenül a munkába állás előtt igényeld.
Ha lesz munkád, nem kell a TBd intézni, az a munkáltatód dolga. Az adóelőleged is ő fogja levonni a munkabéredből. Neked semmi ilyesmivel nem kell foglalkoznod. Majd következő év májusban kell adóbevallást csinálnod (ha nem csinálja meg a munkáltatód, vagy ha akkor nem lesz munkáltatód)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!