Mit kell most elintéznem, hogy már nem vagyok tanuló? (többi lent)
Most végeztem az egyetemmel, de mivel nincs nyelvvizsgám nem tudok tovább tanulni. Így a tervem az, hogy februárban megszerzem a nyelvvizsgámat, és kimegyek egy félévre Angliába. (dolgozni és nyelvet tanulni) A tavaszi félévben pedig folytatom a sulit.
A kérdésem az lenne, hogy míg ki nem megyek külföldre, mit kell elintéznem így, hogy már nem vagyok tanuló? Gondolok én ilyenekre, hogy ha ne adj Isten történik velem valami, akkor a TB fizeti az ellátásomat? Vagy, hogy megy ez?
Bármilyen tanácsnak, tippnek nagyon örülnék.
Előre is köszönöm!
A tanulói jogviszonyod megszűnését követő 45. napig "él" az egészségügyi ellátásra való jogosultságod. A rá következő naptól viszont addig, amíg valamilyen biztosítási jogviszonyod nem keletkezik (munkaviszony, álláskeresési járadék folyósítás stb.) havi: 6.390 Ft, napi: 213 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot vagy köteles fizetni. Ehhez az adóhivatalnál kell bejelentkezned egy formanyomtatvánnyal, ott felvilágosítanak a többiről és befizetési csekket is adnak hozzá.
Megszűnik fenti fizetési kötelezettséged akkor is, ha dolgozni mész ki és biztosítással járó jogviszonyod lesz ott kint, mert az alapján jogosult leszel itthoni járulékfizetési kötelezettség nélkül is orvosi ellátásra Magyarországon. Külföldi tanulásra ez nem vonatkozik, csak a munkavállalásra.
Ha nem fizeted magad után ezt az eü. járulékot, az orvos akkor is ellát ingyen, csak éppen adók módjára fogja az adóhivatal behajtani rajtad az elmaradt járulékot + a késedelmi kamatokat.
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet.
A kiutazás előtt itthon már nem szeretnék munkába állni, akkor szerinted mi lenne a legjobb megoldás? (fizetni sem igazán szeretnék ha nem muszáj..)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!