Ha 2011 októberében szültem a második babámat gyesbe, akkor a gyedet ugye a minimálbérből számolják és nem a szerződés szerinti béremből?
A GYED összegét minden év január 15-ig felülvizsgálják, és ha a minimálbér emelkedett ( ahogy most 2012-ben is ) akkor emelkedik a GYED mértéke az előző évihez képest.
Tehát idén a 2012-es után kapod.
A minimálbér bruttó 93000 havonta.
Ha jól gondolom (?), a fizetésed több, mint a minimálbér kétszerese, így a maximum GYED-re vagy jogosult, ami idén bruttó 130200 Ft.
Azt nem értem, hogy a GYED kompenzációt hogyhogy kér(het)ted? Mióta vagy GYED-en?
Én ezt eddig így tudtam: „ jövedelempótlékot az a szülő kaphat, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesült. Ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is.”
Értem, de akkor az nem a TGYÁS-ra vonatkozó kompenzáció?
Ha a béred 108000 bruttó, akkor annak a 70%-a elvileg a GYED mértéke.
" Ha a szülő a GYED-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően (...), TGYÁS-ban (...), részesült és ezért nincs meg a 180 naptári napi keresete, akkor a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve ha ez kedvezőbb mint a minimálbér"
A TGYÁS- kompenzációt elvileg még idén kifizetik (páran már meg is kapták), erről a munkáltatót kellene megkérdezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!