Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha 2011 októberében szültem a...

Ha 2011 októberében szültem a második babámat gyesbe, akkor a gyedet ugye a minimálbérből számolják és nem a szerződés szerinti béremből?

Figyelt kérdés
Tgyást ugyanannyit kaptam mint az első gyerkőcnél,viszont most a gyedet is annyit kaptam mint tgyást.A 2012-es minimálbérből számolják vagy a tavalyiból ha tavaly szültem?
2012. jún. 1. 09:17
 1/6 anonim ***** válasza:

A GYED összegét minden év január 15-ig felülvizsgálják, és ha a minimálbér emelkedett ( ahogy most 2012-ben is ) akkor emelkedik a GYED mértéke az előző évihez képest.

Tehát idén a 2012-es után kapod.

2012. jún. 1. 09:50
 2/6 A kérdező kommentje:
És most mennyi pontosan a minimálbér?Olvastam már 92000,93000-et.Akkor a mostani minimálbér alapján mennyi gyedet kell hogy kapjak?Igényeltem gyed kompenzációt.Ha a 2012 januári tgyásomból vontak szja-t,akkor azt csak a jövő évi adóbevallásnál igényelhetem vissza családi kedvezmény alapján vagy kifizetik a következő havi gyedhez hozzáadva?Bocsi a sok kérdésért.
2012. jún. 1. 10:12
 3/6 anonim ***** válasza:

A minimálbér bruttó 93000 havonta.

Ha jól gondolom (?), a fizetésed több, mint a minimálbér kétszerese, így a maximum GYED-re vagy jogosult, ami idén bruttó 130200 Ft.

Azt nem értem, hogy a GYED kompenzációt hogyhogy kér(het)ted? Mióta vagy GYED-en?

Én ezt eddig így tudtam: „ jövedelempótlékot az a szülő kaphat, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesült. Ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is.”

2012. jún. 2. 10:34
 4/6 A kérdező kommentje:
Mivel októberben szültem így 2011 decemberében is tgyáson voltam meg januárban is.2012 áprilisától vagyok gyeden. 108.000 a bruttó fizetésem.A munkahelyem adta a papírt hogy töltsem ki a kompenzációhoz.
2012. jún. 2. 18:09
 5/6 anonim ***** válasza:

Értem, de akkor az nem a TGYÁS-ra vonatkozó kompenzáció?

Ha a béred 108000 bruttó, akkor annak a 70%-a elvileg a GYED mértéke.

" Ha a szülő a GYED-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően (...), TGYÁS-ban (...), részesült és ezért nincs meg a 180 naptári napi keresete, akkor a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve ha ez kedvezőbb mint a minimálbér"

A TGYÁS- kompenzációt elvileg még idén kifizetik (páran már meg is kapták), erről a munkáltatót kellene megkérdezni.

2012. jún. 3. 10:31
 6/6 A kérdező kommentje:
De tgyás kompenzáció.Akkor megkérdezem őket mert akkor már nem értek semmit.
2012. jún. 5. 07:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!