Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Milyen szempontok alapján...

Milyen szempontok alapján választanál alkalmazottat, beosztottat?

Figyelt kérdés

Voltam már pár állásinterjún. És nem biztos, hogy mindig értem a kiválasztás menetét. Miért nem a szakmai tapasztalatot, hozzáértést veszik alapul? Miért megfelelőbb a 18 éves nagymellű liba egy üzletbe, mint egy jól karbantartott 30-as? Ti hogy látjátok ezt a kérdést? Kaptam már vissza önéletrajzot, amin tollal ráírt megjegyzés volt.

32 éves. Van munkahelyem, nem ezért érdekel most a dolog.

2012. máj. 4. 12:42
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha nekem kellene választanom, nyilván olyan embert választanék elsősorban, akinek van legalább 2 év tapasztalata érti a szakmáját, tehát nem buta hozzá, és persze intelligens, jó beszélő képességgel rendelkezik, és legyen megbízható, igaz ez az idő során derülne ki inkább.

Persze pályakezdőt is alkalmaznék betanított munkával is akár, ha olyanról van szó.

Mivel én is csak alkalmazott vagyok, nálam is csak a szakmai tapasztalatot nézték, amit úgy szereztem meg hogy gyakorlat után visszahívtak fő állásba mert jól csináltam a dolgom.

2012. máj. 4. 12:56
 2/4 anonim ***** válasza:
Mert a vásárlók szívesebben bemennek egy olyan üzletbe, ahol nagymellű 18 éves liba az eladó. Aztán ha már bent vannak, nagyobb az esély, hogy vásárolni is fognak.
2012. máj. 4. 12:58
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Mert a 18 éves fiatallal még el lehet hitetni, hogy a nettó 90ezer forint isteni fizetés, míg egy 30 éves már pontosan tudja, mennyit ér a munkája. A szakmai tapasztalat nem mindenhol ér meg nekik plusz 100ezer forintot. Inkább elbabrálnak a betanítással. Ahol meg tényleg fontos, hogy rutinja legyen a jelentkezőnek, ott nem a 18 évest veszik fel.
2012. máj. 4. 13:10
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Sok mindentől függ a dolog. Például mennyibe kerül. Egy 18 évesnek jár 20 nap szabadság egy évben, egy 32 évesnek kapásból 30. Tehát plusz 10 napot kell fizetni neki, amikor nem dolgozik. A válság hatását a munkáltatók is érzik, ha szűk a keret, akkor az olcsó munkaerőt választják.

Én egyébként elsősorban az intelligenciát nézném: jelenleg két kollégával dolgozom együtt, az egyik jelentősen idősebb a másiknál, évtizedes tapasztalata van a munkakörben, a fiatalnak nincs tapasztalata. Viszont sokkal intelligensebb.

Ennek eredményeképp a fiatalabbal sokkal hatékonyabban lehet együtt dolgozni. Könnyebben megért bármit, empatikusabb, mert felfogja az én szempontjaimat is. Az idősebbel csak úgy működik a dolog, hogy meg kellett tanulnunk az ő nyelvét, és mindent arra átfordítani. Kézzel-lábbal hadakozik az újítások ellen, mert szerinte 20 szám összeadására az a tuti, ha bepötyögi a számológépbe. Akkor is, ha az excelben a leggagyibb függvény egy másodperc alatt hiba nélkül kiszámolja.

Más területen is gyakran érzékelhető, hogy az intelligensebb emberek jobban alkalmazkodnak az újításokhoz, és maguk is innovatívak, akinek csupán tapasztalata van, az erre gyakran képtelen. Szóval ha a pénz nem számítana, akkor elsősorban intelligens munkatársat keresnék, esetleg pár év tapasztalattal. De tuti nem 10-20 év alatt egy munkafolyamatba belecsontosodott "tapasztalt" munkatársat.

2012. máj. 4. 15:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!