Csak nem-dohányzó alkalmazottat vennék fel, bele lehet ezt írni álláshirdetésbe, illetve interjún rákérdezni?
Egyrészt allergiás vagyok a cigifüstre, így nem tudnék olyan ember mellett dolgozni, aki "bűzlik" a cigifüsttől, másrészt nem akarom, hogy óránként kimenjen negyed órára (üzlet a másodikon van, szóval le-föl, elszívni..), nem azért fizetek, hogy cigizzen.
Harmadrészt néha be kell vinnem a 2 éves gyerekemet dolgozni, és nem akarom, hogy ebben nevelkedjen.
Szóval csak olyan embert vennék fel, aki nem dohányzik, de nem tudom, hogy ez diszkriminációnak számít-e, és rá lehet-e kérdezni...
Én a munkaszerződésbe is beleírnám, hogy a cigizés automatikus felmondással jár, de ezt sem tudom, hogy szabályos-e.
Segítség, vagy megoldás?
Nyugodtan bele írhatod. Nem csak most a szigorítás óta, de előtte is lehetett ez kritérium. Bár én is dohányzom, attól függetlenül megértem, mert ez egy rossz szokás, amit nem szükségszerű az embernek magával vinni a munkahelyre.
A kiskorúak dolgoztatása viszont büntetendő. :-)
Na jó, csak vicceltem, bocs. :-D
Khm... érdekes vélemények
Ne írd bele!! Ez bizony diszkrimináció (valakit a szokásai alapján ítélsz meg). Megérthető, amit írtál, de ezt akkor se így szűrd ki - személyes interjún úgyis kiderül, hogy dohányzik, vagy nem.
A munkahely "gyerekbarát" van egy gyereksarok, ahol a vevők gyerekei is játszhatnak, és az enyém is, szóval ne izgulj, nincs rosszul tartva :D
Érdekes az, hogy ilyen ellentétes választ adtatok.
Utolsó: Hogy tudnám kiszűrni állásinterjún? Akkor ha büdös hajjal, ruhával jön be, akkor nyilván könnyű, de ha erre az alkalomra "kiöltözik", akkor nem igazán lehet.
A munkaszerződésbe ne írd bele! Azzal gondok lesznek egy munkaügyi ellenőrzés alkalmával.
Ennek megoldására létezik a próbaidő. Pontosan ilyenekre találták ki. Mivel munkaközi szünetet biztosítani kell a dolgozónak, ezért az szolgál a bagózásra, nem pedig óránként 10-15 perc. Azt viszont megkötheted, hogy azt a cigit hol szívhatja csak el.
Ha cigizik, akkor enni nem fog (nem lesz rá ideje), ha eszik, akkor pedig nem fog tudni cigizni...:)
Ezt természetesen NEM ÍRHATOD BELE a munkaszerződésbe, mivel ez egyértelmű diszkrimináció!
Viszont egyrészt ha te megszabod, hogy dohányozni tilos a munkahelyen akkor tilos. Aki ezt megszegi azt ki lehet rúgni azonnal, illetve a próbaidő alatt 100%, hogy kiderül, az alatt pedig indok nélkül is ki lehet rúgni bárkit.
Illetve az interjún se kérdezz rá szerintem, sokkal diszkrétebb az interjú végén megkínálni cigarettával a delikvenst kifele menet és ha nem dohányzik úgyis azt fogja rá válaszolni, hogy kösz, nem dohányzom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!