Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit szóltok az origo.hu...

Mit szóltok az origo.hu Fitch-kacsájához?

Figyelt kérdés

[link]

Azt mondják, kacsa, de azért frankón hatott... kb. kinullázta a kamatemelés miatti forinterősödést.

Érdekesebb kérdés, hogy mi lehet a háttérben? A közismerten ballib origó spekulációja? (ha így van, de jó, hogy ilyet csak így, következmények nélkül megtehetnek... "pénzügyi forrásokra" hivatkozva, amik nincsenek megnevezve :P - nem kéne beperelnie őket a magyar államnak az okozott kárért? )

Vagy nem zörög a haraszt alapon meglehet, hogy valóban erre készülnek, csak most hivatalosan tagadják, aztán két nap múlva mégis jön a hoppá?

Esetleg a kettő kombinációja: eddig nem volt róla szó, de ha már ezzel a kacsával ilyen kitűnően sikerült megingatni az eddig is töredező bizalmat, akkor most már akár lehet leminősíteni is?

Ti mit gondoltok?

2011. dec. 21. 21:45
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
84%

Miután az S&P és a Moody's már leminősítette Magyarisztánt, egyáltalán nem hiszem, hogy nagy meglepetést kéne okozzon a Fitch hasonló lépése.

Az, hogy a kormányunk még "nem tud ilyenről", nem jelent semmit. Nem ez lenne az első ordas nagy hazugságuk.

A Fitch hivatalosan pedig nyilván nem fog kommentálni egy olyan intézkedést, amit hivatalosna még nem hozott meg.

2011. dec. 21. 22:01
 2/17 A kérdező kommentje:

Ja, mondjuk ez meg itt elég friss (a dátum szerint pár perces) cikk, amit nem olvastam a kiírás előtt:

[link]

Szóval akkor a Fitch kacsa, az S&P meg valóság? :P Mert ez is origo cikk, de talán megtörtént tényekkel kapcsolatban már csak nem hazudnak...

Kezdődik? :P Menjek váltani holnap reggel?

2011. dec. 21. 22:04
 3/17 anonim ***** válasza:
Tök mindegy hogy az állam tagad, vagy az origo hazudik, pár héten belül igazság lesz.
2011. dec. 21. 22:15
 4/17 Shai-Hulud ***** válasza:
87%

Menjél váltani. Ha szerinted ettől valami jobb lesz...

De nem értem, miért vagy felháborodva? Ha megnézed, hogy Orbán & Matolcsy "nem ortodox gazdaságpolitikája" mit eredményezett, hogy hogyan fogadta a világ a magyar médiatörvényt, a visszamenőleges törvénykezést, a megtakarítások államosítását, és következő lépésként a valutatartalékok elherdálását, akkor szerintem nagyon nincs mit csodálkozni a leminősítéseken.

Ha jól látom, az "eemúltnyócév" alatt valóban jól leamortizálták az országot, de még azok sem okoztak ennyi kárt, mint az Orbán kormány másfél év alatt. Ha így folytatják a ciklus végéig, az teljesen padlóra teszi az országot.

Pedro

2011. dec. 21. 22:23
 5/17 anonim ***** válasza:
Gondoltam hogy ez lesz, hogy most a Fideszt kezdjük el szidni. De amikor az MSZP volt, akkor ők voltak a bűnbakok. Én igazából nem vagyok oda egyik pártért sem, de nem vagyok benne biztos hogy bármelyik is jobban kezelte volna a helyzetet.
2011. dec. 21. 22:33
 6/17 A kérdező kommentje:

Pedro: azon vagyok felháborodva, ha kacsákat röppentenek fel, minden valós forrás nélkül. Annyit ugyanis még én is értek a pénzpiacok működéséhez, hogy a hülyeség is befolyásolhatja a valós helyzetet, ha nem Pistike írja a blogjában, hanem egy úgymond országos online, vagy nem offline lap. A Népszabadságos Teller-levél hamisítás óta nem tudnak nekem igazán újat mondani ebben a témában (ez az ún. magyar újságírás), de azóta se szerettem meg az ilyet...

De mikor kiírtam a kérdést, még nem tudtam, hogy az S&P valóban leminősített. Azt mondjuk nem tudom, mikor, de egyáltalán nem zárom ki, hogy ezt a jó kis kacsát használták ki a saját (mondjuk már régóta tervezett) döntésük meghozatalához... Soros cégét megbüntették annakidején, mikor a 2008as válság idején a forint ellen spekulált, nem bánnám, ha ezt a jó szokást továbbra is fenntartanám, akár "mértékadó magyar napilapokkal" szemben is.

Persze a realitásokat én is látom, de a magam részéről nem hiszem, hogy bármelyik kormánynak túl sok mozgástere lenne ebben. Most két lehetőség körvonalazódik, vagy csontig benyalunk az IMF-nek, kapunk hitelt, amit szokás szerint a minimálbéres kisemberekkel fognak kifizettetni, vagy nem nyalunk be, és jön az államcsőd. De ez utóbbi az előbbi lehetőségnél is fennáll, mert erről a népről sokat már nem lehet lehúzni.

2011. dec. 21. 22:35
 7/17 Shai-Hulud ***** válasza:
88%

"a hülyeség is befolyásolhatja a valós helyzetet, ha nem Pistike írja a blogjában, hanem egy úgymond országos online, vagy nem offline lap."

Ebben töképetesen igazad van - de azt azért nem hiszem, hogy akár a Fitch, akár az S&P az Origo cikke alapján hozna döntéseket :-D

Mondjuk egy miniszterelnöki szóvivői beszéd már sokkal inkább hatásos dolognak tűnik e téren.

"Gondoltam hogy ez lesz, hogy most a Fideszt kezdjük el szidni. De amikor az MSZP volt, akkor ők voltak a bűnbakok....nem vagyok benne biztos hogy bármelyik is jobban kezelte volna a helyzetet"

Teljesen igazad van. A helyzet ÍGY kezelhetetlen. De ne gondold, hogy ez pártpolitikai megfontolás, a helyzet kezelése független attól, hogy ki van hatalmon.

- Nem az a baj, hogy Orbánnak hívják a miniszterelnököt, hanem az a baj, hogy mindenáron a széllel szemben akar vizelni. (Ráadásul a szél nem az ő szemébe fújja vissza az egésznek a levét, hanem a mienkbe.)

- Nem az a baj, hogy csökkenteni akarják az államadósságot, hanem az, hogy ezt magánpénzek államosításával teszik.

- Nem az a baj, hogy szabályozni akarják a média helyzetét, hanem az, hogy ezt központi hírek kibocsátásával, azaz a cenzúra egyik formájával teszik.

- Nem az a baj, hogy másképpen akarják szabályozni a gazdaságot, hanem az, hogy ezt olyan módon teszik, ami nem felel meg a gazdasági törvényszerűségeknek.

- Nem az a baj, hogy a fontosabb vezetőket lecserélik megbízható pártmunkásokra (ezt mindegyik párt így csinálja), hanem az, hogy már CSAK a pártmunkások vannak vezető pozíciókban a szakemberek helyett.

- Nem az a baj, hogy 2/3-os többségük van a parlamentben (végre meg lehet csinálni néhány olyan dolgot is, amire eddig nem volt lehetőség), hanem az, hogy VISSZAÉLNEK vele.

- Nem az a baj, hogy merészek és döntésképesek (sőt ez inkább előny), hanem az, hogy nemhogy konszenzusra, de kompromisszumra SEM törekszenek - csak mennek fejjel a falnak...

- Nem az a baj, hogy törvényeket alkotnak, hanem az, hogy ezt VISSZAMENŐLEGES hatállyal teszik.

- Nem az a baj, hogy néha olyan törvényeket hoznak, amelyek ellenkeznek az alkotmánnyal (ezt még leehetne korrigálni), hanem az, hogy ilyenkor az alkotmányt módosítják, hogy nekik megfeleljen.

- Nem az a baj, hogy néha összeütközésbe kerülnek például az Alkotmánybírósággal, hanem az, hogy ilyenkor egyszerűen korlátozzák annak jogkörét.

Szóval az én véleményem az, hogy egy ILYEN kormányzás több kárt okoz, mint hasznot, és sokkal nehezebb lesz az így okozott károkat felszámolni, és a kormányzásba vetett egyre fogyatkozó hitet, bizalmat visszaállítani.

És EZ független attól, hogy hogy is hívják a kormányzó pártot, vagy a miniszterelnököt. Ami negatívum, az akkor is negatívum, ha szépen csomagolják. Csak szebben néz ki.

Pedro

2011. dec. 21. 23:09
 8/17 A kérdező kommentje:

Nem az origo cikke a baj önmagában. Hanem az, hogy - ahogy egyébként minden média szokás szerint azt csinálja -, az origo hülyeségét pillanatok alatt átveszi pl. a hasonló beállítottságú index, lásd:

[link]

, aztán a kormány közeli újságok is, némi késéssel, mert ők előtte nyilván megkérdezik a kormányt is, hogy mi a véleményük a dologról. Lásd:

[link]

Aztán utóbb maga a Fitch is cáfolja ezt. DE, mivel ez egy digitális világ, és ami itt megjelenik hatkor, arról már hétkor meg is jelent a lefordított cikk New Yorkban, addigra már ez a marhaság körbejárta az egész világot, a tőzsdék reagáltak rá (beárazták), úgyhogy olyan helyzet állt elő, mintha meg is történt volna, tökmindegy, hogy nem.

Na, erre mondtam, hogy erre viszont nyálcsorgatva ugorhat az S&P (amelyik már rég készült erre amúgy), és egyszerűen becopy-pasteli a rég elkészített indokait a döntéshez. Ezzel aztán törvényesíti is a kialakult helyzetet, ami enélkül (miután kiderült, hogy kacsa volt a hír) visszaállt volna az azelőtti szintre. De most már minek álljon vissza, mikor ha nem is a Fitch, de az S&P megtette a leminősítést...

Nem ezt hívják színtiszta spekulációnak...?

És ilyen helyzetben kb. tökmindegy, hogy a kormány széllel szembe hugyozik, vagy nem.

A kedves újságjainknak viszont sztem nem ártana a körmére nézni. Ha megáll, hogy előbb közölték a kacsát, mint jött a másik leminősítés, akkor a kacsaindító mondjuk beáldozhatna pár száz milkát kártérítésre (aztán remélhetőleg csődbe is megy, és többet nem lesz ilyen), annyival is kevesebbet kell kifizetni a magyar embereknek :P

2011. dec. 21. 23:26
 9/17 anonim ***** válasza:
Hidd el, egy Origós cikk legkevésbé befolyásolja a azon NEMZETKÖZI befektetési alapok döntéseit, akik a forinttal kereskednek. Ez max pár magyar kisember mozgatna meg, a többi magyar szakértő max holnap reggel bármit is tenni, és már réges rég felkészült egy ilyen hírre (máskülönben nem lenne szakértő)
2011. dec. 21. 23:33
 10/17 A kérdező kommentje:

Akkor minek reagált rá maga a Fitch képviselője...?

Nem az origo cikkére reagáltak ők se, hanem a már nemzetközi sajtóban is átvett kamu hírre.

Amit történetesen bizonyíthatóan az origo indított el...

2011. dec. 21. 23:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!