Mit csinálnátok karácsony előtt ( télen) ebben a helyzetben?
Felmondták az albérletünket 1 hónapos kiköltözéssel, mert a tulajnak kell a lakás. Rendesen fizettünk végig. Mivel ezt is ki kell fizetni és az új albit is kaucióval ( nehéz olcsón jót találni) nem marad túl sok pénz az újra. A munkánk ide szólít, lakásunk másik városban.
Lejjebb adnátok az igényeket és beköltöznétek egy gagyi albiba rossz környéken vagy visszamennétek a lakásotok városába ahol csak a férjnek lenne munkája? 2 éves gyerekkel vagyunk.
Nem tudom mit kéne tennünk.
A bérbeadó törvényesen nem mondhat fel 1 hónapos határidővel:
"(5) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést - ha a felek másképpen nem állapodtak meg - írásban, cserelakás és a 24. § (1) bekezdésének a)-d) pontjaiban meghatározott okok fennállása nélkül is felmondhatja a hónap utolsó napjára; a felmondási idő azonban nem lehet rövidebb három hónapnál."
( [link]
Tehát amit a bérbeadód tesz, az törvénytelen.
A helyedben megpróbálnék vele egyezkedni a felmondási idő 3 hónapra hosszabbításáról. Nem igaz az, hogy a lakás tulajdonjoga feljogosítana a bérlő kidobására, viszont amint az látható, a magyarországi bérbeadási "kultúrát" egyesek másképp értelmezik. Ha köti az ebet a karóhoz, akkor egy ügyvéd vagy az adóhivatal említése segíthet a jobb belátásra térítésben. A kauciót pedig csak a meg nem fizetett tényleges költségekre lehet visszatartani, átalányban nem.
Amikor én az irodám részére bérelt lakásból ki akartam költözni, a tulajjal együtt felírtuk a különböző óra-állásokat, együtt végigjártuk a szolgáltatókat. Ott megcsináltattuk a végszámlát, amit a tulaj a magával vitt kaució összegéből ott a helyszínen befizetett, és a különbözetet ott rögtön "bevasaltam" rajta. Elég szép összeget kaptam vissza.
Ha csak símán kiköltözöl, és a tulaj utólag rendezi a végszámlákat, akkor ő azzal szinte biztos, hogy nyer.
Köszi a válaszokat!
A kauciót akkor nem hagyom rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!