Hogyan kell beosztani a pénzt? Megtanítana rá valaki?
Szia!
Én szuletesemtol fogva fejben szamolok folyamatosan - antifogyasztonak neveltek. Nagyon szepen meg tudlak ra tanitani.
Budapesti vagy?
Először is készíts egy listát a havi kötelező rezsiről: gáz, víz, villany, telefon, közös költség, hitel-törlesztés stb. ami van, add össze, és a rávaló összeget a fizuból tedd félre!
A maradkot oszd el annyival, ahány hétvége (szombat-vasárnap) lesz a következő fizetésig.
Én azért hétvégével számolok, mert a heti nagybevásárlást általában pénteken csinálom. Ilyenkor eldöntöm, hogy vasárnap mi lesz az ebéd, annak a maradékából a rákövetkező héten milyen módosításokkal, vagy "kiegészítőkkel" mit tudok még más napokon főzni.
Persze a rendelkezésre álló keretet nem kell, (nem szabad) mindet elkölteni, mert:
- biztosan lesznek váratlan kiadások, amire nem tettél félre
- előfordulhat, hogy nem lesz (vagy nem lesz annyi) maradék a vasárnapi kajából, mint amire számítottál
- belefutsz valahol valami akciós hús, stb-be, amit nem lehet kihagyni, és az azon a héten már "túlköltésként" jelentkezik. Igaz, hogy a következő hetekben azokból az olcsóbban megvásárolt kajákból lehet élni
- rengeteg más oka lehet, hogy kell még tartalék
Tehát én a heti keretet próbálom tartani, ha egyik héten valami miatt túlköltöttem, akkor a másik héten megpróbálom "behozni".
Ez a rendszer nálam többé-kevésbé bevált. Ha mégis a hó utolsó napjain "sokadika van", a szekrényben, fagyasztóban mindig találok olyan kaja-alapanyagot, amivel egy-két napig ki lehet húzni. Pl. bab, sárgaborsó, száraz-tészták, stb.
Ahogy én csinálom:
Megérkezik a fizetés/gyes/gyed, összegzem, kijön belőle X forint, ebből kell gazdálkodni hónap végéig.
1. 10 ezer forintot automatikusan félreteszek (gyógyszerre, kezelésre, bármiféle vészhelyzetre), legyen hova nyúlni
2. Állandó kiadásokat levonom: pelenka, popsitörlő, mosószer, tusfürdő, fogkrém, dezodor, papírzsepi, WC papír , ilyenek, besaccolom az árukat, félreteszem. Aztán majd elmegyek nagybevásárolni, és tartom ezt a megsaccolt keretet (többnyire sikerül).
3. A fennmaradó összeget leosztom 30 napra. Amikor vásárolni megyek, mindig be tudom saccolni, meddig kell kihúzni, mennyiből (pl: 900 forintot számoltam 1 napra, 2 ezer forintból 2 napra kell vásárolnom).
4. Ha megszaladok: a következő napi pénzből "vonom le".
Sok sikert! :)
én a nagyon ovis módszert javaslom: egy hónapban van négy-öt hét, tehát előveszel 5 borítékot, elötödölöd a pénzt, és mindig csak az aktuális heti borítékhoz nyúlsz. kajából is vannak amik kevésből megvannak, itt szemezgethetsz: www.nosalty.hu/olcso-receptek , olcso-receptek.hu
esetleg írhatsz listát, olyan dolgokra is rájöhetsz, amit észre sem vettél, milyen sokba kerül, mert nem volt a szemed előtt. gondolt át mégegyszer ezt a luxus-dolgot. mi számít luxusnak? nem csak az, ami egyszeri kiadású hatalmas összeg, hanem az is, ami rendszeresen létező, egy egy alkalommal viszont mégsem jelentős kiadás (tipikus példa erre a cigi, de más is lehet)
Szedd össze, mik azok a kiadások, amiket nincs mese, ki kell gazdálkodni. Hitel, rezsi, illetve minden hónap elején gondold végig, mi lesz, mittudomén születésnap, karácsony, műszakiztatni kell a kocsit, új cipő kell a gyerekeknek. Ezekre a pénzt különítsd el. A maradékból vásárolj fogyasztási cikkeket, célszerű felosztani, ahogy előttem is írták, de én inkább azt preferálom, hogy egyáltalán nem szabad túllépni a keretet! Ami maradt, azt pedig tegyétek félre, hogy szükség esetén legyen mihez nyúlni, ne kelljen személyi kölcsönt felvenni. Később, ha már látod, mire mennyi megy el, akkor vedd bele a fix kiadásokba azt az összeget, mondván annyit eltesztek, a többiből gazdálkodtok. Érdemes majd neki egy külön számlát nyitni, akkor garantáltan megmarad.
Ja és persze próbálkozz meg azzal, hogy írod, mikre költöttél az adott hónapban, akkor látni fogod, hogy hol lehet különösebb szenvedés nélkül spórolni.
Akkor leirom.:) Celszerubb az eletben tanitani ezt.
1. Tehat mielott nagyobb osszeget kiadsz, pl. lakas, mosogep, auto, nezz korul a piacon, met nagy az árak szórása! Az ár-érték-arányt kell mindig nézni. Sokszor a legolcsóbb a legjobb. Ezt fel kell tudni ismerni, ezt meg kell tanulni felismerni.
2. azoknal a termekeknel, amiket RENDSZERESEN veszel, EGYSZER meg kell csinalni egy ilyen "piackutatast", mint fent leirtam, és kel szabni egy hatart, hogy miylen aron felul nem vagy hajlando megvenni, hiszen hozza lehet jutni olcsobban. Ilyen pl. nekem a vaj, 10 dkg. vajat 180 Ft-nal dragabban nem veszek, hiszen tobb marka van 150-180 Ft kozott. Mindig elore gondolkodok: amikor van olcsobban, akkor tobbet veszek, elore bevasarolok, amikor nincs olcsobban, akkor egyszeruen nem veszek. Mivel ezt minden elelmiszerrel igy csinalom, nem kell nelkulozni. Volt, hoyg nem volt otthon egyaltalan van, megsem vettem, nehany napig kibortam nelkule.
Papirzsepinel is tudom, hogy a legjobb ár-értékarányu 70 Ft 100 db, de 80-90Ft-ért is vannak jok, es kizarolag ebben az arkategoriaban vasarolom.
Sajtot, pizzat pl. elkezdtem kiprobalni a legolcsobbat, es amig nem voltam elegedett, addig mentem foljebb árban, és aztan megalltam a Dr. Oetker pizzanal. Azt is csak akkor veszek, amikor akcios, mert ha egyszer tudom, hoyg nehan meg lehet kapni 399 meg 467 Ft-ért, akkor sajnalom rá a 7-800 Ft-ot.
Mindent fejben tartok, hogy hol olcsobb, es csak ott veszem meg, ahol olcsobb. Van, ami a GRobyban olcosbb, van, ami a CBA-ban, van, ami a SPAR-ban, van, amia Tesco-ban, stb.
Rendszeres kiadas még pl. a telefon. Ott is minden hivas elott vegiggondolom, hogy vezetekesen lehet-e, mobilon meg ráér-e 6 utan, kedvezmenyes idoben. Stb.
Pl. ha az utcan szomjas vagyok, akkor is vegiggondolom, hoyg nem birom-e ki hazaig, ahol majd iszom vizet.
Fontos sporolasi terep még a lakás, már a vásárlásnál kezdődika spórolás:
nem mindegy, milyen rezsijűt valasztasz. Fontos, hogy lehessen szabalyozni, mennyit futesz, mert ha tavfutes vagy hazkozponti, akkor nem tudsz sporolni vele szukseg eseten. És még szamtalan fogas van lakason belül is. Se vege, se hossza a lehetosegeknek.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!