Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mennyi lesz a Gyed-em a...

Mennyi lesz a Gyed-em a második gyerekkel?

Figyelt kérdés
2012 januárban szülök. Az idei évemben van 1,5 hónap gyed, 5 hónap gyes, 2 hónap szabadság, a többi pedig táppénz. Úgy gondoltam, hogy a gyást megigénylem már decemberben, hogy azt az előző évemből számítsák mert az szerintem kedvezőbb mint az idei. Tavaly (2010-ben) csak gyedet kaptam ami nekem a maximális volt tehát 84.000.körül kaptam. De most miből fogják a gyedet számolni? Mert úgy értelmeztem, hogy ha nincs meg 2 gyerek között a 180 bérezett nap akkor a minimálbér 2x-ből számítják és az kb. 46.000.Ft.:( És nekem nincs meg. :( Vagy hogy van ez?
2011. szept. 17. 12:20
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

de ugye azért megkérdezel egy tb-szakértőt is ???

Van több ilyen oldal itt a neten...

2011. szept. 17. 13:32
 12/20 A kérdező kommentje:
De annak még a 30-ad részét veszik ahogy írtad is. Csak én írtam hiányosan a kérdésemben. Annyira bonyolult nekem ez a szöveg különben, hogy nem bírom értelmezni pedig nem vagyok hülye, bankban dolgoztam ügyintézőként de esküszöm nem tudom felfogni mit jelent majd ez az én esetemben. lehet, hogy valami könyvelőt vagy bérszámfejtőt kéne megkérdeznem de sajnos nem ismerek olyat. :) A munkahelyemen meg már nincs pofám kérdezni mert mostanában annyi minden volt.
2011. szept. 17. 13:33
 13/20 A kérdező kommentje:
Igen, majd még kérdezek valahol. Nem mintha változtatni tudnék rajta. :) Úgyis annyi amennyi.
2011. szept. 17. 13:34
 14/20 anonim ***** válasza:

hát a 160 ezernek (min.bér 2*ese) a 70%-a 112.000, annak a 30ad része 3733 ft, de egy napra ennyi, mert ezek egy napra határozzák meg a segélyeket, és ezt szorozzák be annyival, amennyi nap van abban a hónapban. ez havi szinten kb. 112 ezer, ugye ugyanoda jutunk ki :)

Szóval, ha így számolnák, a max. gyedet kapnád megint.. :)

De mindenképpen jól jársz, mert ha a fizudat nézik, akkor is max.ot fogsz kapni.

2011. szept. 17. 13:50
 15/20 A kérdező kommentje:
Hát igen. Érdekes. Köszi, aranyos vagy, hogy segítesz!
2011. szept. 17. 14:03
 16/20 anonim ***** válasza:

Igazából úgy számolnak, hogy a tgyás a minimálbér kétszeresének 70%-a (mert ha nincsen 180 bérezett nap, akkor van maximuma, annyi mint a gyednek, 109200 bruttó). A gyed esetében mindenképpen 2011 lesz az alapév. Ha ebben az évben nincs 180 bérezett napod, megnézik miért nem volt. Ha azért, mert nagyobbrészt gyest kaptál, akkor a minimálbér alapján számolják a gyedet (78000 70%-a), ha nagyobbrészt gyedet, tgyást, táppénzt, akkor meg az előző ellátás alapját képező jövedelem lesz a következő gyed alapja is.

A te eseted érdekes, mert a leírtak alapján 5 hónap volt ebből is meg abból is.

Pontosan meg tudnám mondani, ha leírnád, meddig voltál gyeden (február hanyadikáig), meddig gyesen (napra pontosan ezt is) meddig táppénzen.

2011. szept. 18. 21:00
 17/20 A kérdező kommentje:

Szia!

Február 18-ig voltam gyeden, július 8-ig gyesen, szeptember 13-ig szabadságon és december 19-ig tervezem a táppénzt utána pedig megkezdeném a Tgyást (mert azt mondák jobban járok ha már az idén megigénylem) és január 15.-énszülnék elvileg.

Ha meg tudod nekem mondani, akkor nagyon sokat segítenél! Köszönöm, előre is!

2011. szept. 19. 14:37
 18/20 A kérdező kommentje:
Bocsánat július 10.-ig voltam gyesen és július 11.-én már szabadságon.
2011. szept. 19. 14:40
 19/20 anonim ***** válasza:

Mivel idén gyeden táppénzen és tgyáson összesen 223 napot leszel, így a gyed alapját az a jövedelem képezi amiből a tgyást számolják (mindig az utolsó jövedelem). Mivel nem volt az elmúlt években 180 bérezett napod, így a táppénzt és a tgyás alapját is az a jövedelem képezi, amiből anno a gyedet számolták.

Röviden: a gyeded ugyanannyi lesz, mint most, ha max, akkor a max.

2011. szept. 19. 14:52
 20/20 A kérdező kommentje:
Jaj, de jó! :) Nagyon köszönöm a segítséged! További szép napot!
2011. szept. 19. 18:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!