Amway és Nework 21. Segítene valaki?
ma 10:05
Igen, szabad elmondanod a véleményed. Csak éppen nem illik offolni; nem illik mellébeszélni; nem túl nyerő látványosan önellentmondásba keveredni; pláne nem nyerő egy vitában hiteltelennek maradni. Márpedig te ebben a topikban pontosan ezeket követted el. Azon meg ne csodálkozz, hogy ha szabadon elmondod a véleményed, akkor mások szabadon megmutatják, hogy a véleményed miért nem állja meg a helyét egy vitában.
A profi.hu oldalt nem nézem meg. Én nem magyar termékeket akarok látni, hanem azt, hogy te legalább egy picit hiteles ember vagy-e. Ha te valóban elkötelezettje lennél a magyar termékeknek, akkor csűpőből válaszoltál volna a fenti tételesen, hogy szerinted, mi a jó magyar mosópor, borotvahab és társai. Benézel a konyhádba, fürdőszobádba, és leírod ide. Aztán legfeljebb elvitatkoztunk volna, hogy valóban megállják-e az összehasonlítást pl. az Amway termékekkel. A labda a te térfeleden van. Ha hitelesnek akarod mutatni magad - ami ezek után nehéz lesz - akkor elő a termékekkel (nem a linkkel).
Ez azért van mert az emberek a vásárlási döntéseiket érzelmi és nem racionális alapon hozzák meg.a "drága" szó mindig azt takarja hogy "nem tudom miért kerül ennyibe",és ez az igazság,az Amway termékek körül,mögött sok olyan többletérték van amit első látásra,használatra egy felhasználó nem érzékel,pedig nem éppen mindegy milyen alapanyagokat(lásd egészségkímélő,környezetkímélő,testbarát szempontok) használ fel egy cég egy termék előállításában.Ami pedig a marketing részét illeti idéznék Herbert Casson-tól:
"Az áru értéke annyi,amennyit tulajdonítanak neki.Ez a kereskedelem alapköve,bázisa és sziklája.Az érték az árutól teljesen különálló valami melyet még meg kell teremteni és a gyárosok nem tudják megteremteni.Az értéket a kereskedők és a hírdetők adják meg.Az érték nem az áruban van hanem a vevők lelkében.Az érték képzeletben létező valami."
És végszóként pedig az "Amway" üzlet (a network 21 üzleti iskolával,szisztémával karőltve) nem (csak)az Amway cégről,márkáról,termékeiről szól hanem inkább RÓLAD,mert az élet,a siker egyeteme.Ha van egy álmod és egy picit alázatos vagy és tanítható,nyitva van a fűled,szemed,szíved egy egészen más dimenzió nyílik meg elötted ebben a környezetben.Szokták példaként idézni az egyszerű müanyag bankkártyát ha oldalról nézed egy szánalmas vonalat látsz,ha szemből nézed akkor azonnal lessz egy "aha!" érzésed,és az Amway - N21 kombináció is egy ilyen "hagyma" le kell fejteni fokozatosan a rétegeket ahhoz hogy el kezdd megérteni "mi a pálya".
Sok sikert és türelmet és nem kevés alázatot,kiváncsiságot kivánok minden törekvő nyitott szívű jóindulatú embernek! - Oltyán Attila Erdélyből
Ma 17:18-nak:
Ismerem az Amway termékeket, korábban (kb. 15 éve) én is építettem az üzletet is.
Hogy egy termék ára mennyit ér, azt a pénztárcánk és az ízlésünk szabja meg, a drágák között is van rossz, az olcsók közt is van jó.
Nem beszélek mellé, mivel ha tehetem, magyar termékeket veszek, ha nem, akkor pedig az ára fogja megszabni, hogy mit használok. Egyébként nem olyan régen rászántam magam ismét, hogy két Amway terméket vegyek, az egyik a festett hajra való sampon. Egyáltalán nem tisztítja a fejbőrt, gyakorlatilag nem is habzik, és nincs tisztaságérzete utána az embernek. Csak néha használom, hogy foggyon el, ha már ennyi pénzt adtam érte, de közben a magyar Bánfi sampont használom, mert az olcsóbb is, és kiváló, megállítja a hajhullást is, kellemes az állaga és az illata, tartást ad a hajnak, stb. Korábban is ezt használtam, maradok is ennél. Hogy csak egy példát említsek konkrétan. Lehet, hogy nincs annyi marketing-fogás a Bánfi samponok mögött, de régóta ott van a polcokon és jó, eladja magát.
Én mindössze annyit szeretnék érzékeltetni, hogy egyre inkább, egyre többen keresik mindenben a magyar illetve a Magyarországon előállított termékeket, és azt gondolom, ez helyes.
A hasonlatok közül én egyre emlékszem határozottan, amikor egy Amway előadáson azt mondták, hogy a légy belülről keresi a kijutási lehetőséget az ablakon át, de nem találja, ezért segíteni kell neki, ahogy a nyitott ablak felé tereljük, megtalálja a kiutat és visszanyerje a szabadságát. Ezzel azt akarták sugallni, hogy az MLM is hasonló szabadságot és anyagi függetlenséget nyújt annak, aki rátalál. Minden hasonlat sántít egy kicsit, az ember azt hiszi el a hallottak közül, amit szeretne elhinni. Nem is akarlak a hitedben megingatni, csakis ilyen mély meggyőződéssel érdemes bármilyen üzlet építésébe belefogni. De azért nem árt a magyar termékekre is félszemmel figyelni.
ma 16:21
Hogy nem beszélsz mellé, az még erős jóindulattal sem állítható. Ha komolyan így gondolod (nem az Amway termékekről való véleményed, és nem a magyar termékek használatát, hanem a "nem mellébeszélésed" korábbi hozzászólásaid fényében), elég nagy tévedésben vagy.
Írtad (offolós hsz-edben): "Jó lenne, ha inkább a magyar gyártmányokat népszerűsítenénk,"
Rákérdeztem, mire a T/1-es fogalmazás. Erre nem válaszoltál, hanem kijelentetted helyette, hogy: "én ugyan nem népszerüsíteni akarom a magyar termékeket, hanem használni,"
Ez bizony mellébeszélés. Az egyenes válasz az lett volna, ha megmagyarázod, miért gondolod fontosnak, hogy a topik többi olvasója is veled népszerűsítse a magyar termékeket, vagy ha megállapítod, hogy rosszul fogalmaztál, és leírod, hogy valójában hogy gondoltad. Az csak hab a tortán, hogy önellentmondásba is keveredtél itt.
A második állításod önmagában is értékelhető volt. Ráadásul meg is toldottad magyarázatként azzal, hogy "meggyőződésem, hogy vannak a boltokban is jó magyar termékek is, töredék áron". Ez önmagában is a mellébeszélés enyhe változata volt. A meggyőződésed rögzítése mellett illett volna pár példát is írnod. Amikor rákérdeztem elég konkrétan, arra képes voltál úgy reagálni, hogy nem írtál egyet sem, majd a második válaszodban is mindössze egyetlen egyet. Ez már csúnya me4llébeszélés.
Az is mellébeszélés volt, amikor kijelentetted, hogy "remélem, szabadon elmondhatom a véleményem, akár tetszik ez egyeseknek, akár nem". Senki nem vonta kétségbe e jogodat, csupán véleményed elmondásának
-illendőségét (offolás);
-hitelességét (egyelőre tartom, bár picit enyhült, hiszen egyet már írtál);
-állításaid igaz illetve logikus voltát (ahogy egy vitában szokás);
-vitastílusod (az érvekre nem reagálsz, hanem megkerülöd vagy félresöpröd azokat; semmiből kapsz elő új dolgokat, amelyek nem kapcsolódnak a korábbiakhoz, nem magyarázatok, nem céfolatok, nem példák rájuk, csak úgy odaírod; amikor érvelsz, nem kiolvasható, hogy mit állítasz, és az érveiddel milyen állítást próbálsz alátámasztani; zagyválsz és csapongsz az érvnek látszó gondolatfoszlányok között).
Mindezek nem az esetek 100%-ában igazak, csak jellemzően. Hemzsegnek az ilyesmitől a korábbi hozzászólásaid, és a legutóbbi is (bár egy picit javult).
A konkrét példádra. A Bánfi sampont nem ismerem, ha tényleg megfelel neked, akkor használd egészséggel. A 70-es, 80-as évekből rémlik valami Bánfi hajszesz reklám. A Herbária valóban magyar cég. Most megnéztem a honlapjukat, megnéztem a kínálatot, és találtam egy terméket, amit használtam korábban. Még a 80-as években anyám vett egyszer ilyen csalános sampont (már nem tudom, mi okból, talán korpásodás ellen), és úgy rémlik, kimagaslóan a legrosszabb sampon volt, amit valaha a fejemre kentem. Ez azonban régen volt, változhatott azóta az összetétel, és csak a saját tapasztalatom tudom. Nem kell, hogy máséval egyezzen.
Az Amway-es sampont meg nyugodtan váltsd vissza, ha 90 napon belül vagy. Gondolom, nem kell 3 hónap, hogy kiderüljön. Akitől vetted, őt nem éri kár, mert garanciával visszaváltja, és ő is visszakapja a pénzét. Ha meg nem a pénzt kéred vissza, hanem levásárolod (biztos találsz valamit, ami tetszik neked), akkor az üzletét sem rontod. Személyes tapasztalatot nem tudok mondani róla. Azt és a vékony szálú hajra valót nem próbáltam, a többit kiválónak tartom. Egy festett hajú lánynak adtam ajándékba olyat, és ő azt mondja, hogy jó minőségű.
Amivel adós vagy még a hitelességed igazolandó, az a "meggyőződésem, hogy vannak a boltokban is jó magyar termékek is, töredék áron". Ehhez nagyon gyenge, hogy mondtál egy példát, a sampont. Neked, ha már ilyen szinten deklaráltad a célodat, rég fel kellett volna sorolnod a korábbi hozzászólásomban (10-05 23:21) írt listára a válaszokat. Használsz-e mosószert, mosogatószert, fogkrémaet stb. (felsorolás ott). Milyen márkájút? Kivétel nélkül, vagy legalább nagy többségben magyart? Ha ez megvan, akkor jutottunk el arra a pontra, hogy egyáltalán elkezdjünk foglalkozni az állításod tartalmával. (Valóban jók azok; valóban töredék áron vannak az Amway-es megfelelőhöz képest; valóban fontos szempont, hogy magyar legyen; mennyire fontos; az Amway termékek vásárlása valóban árt a magyar gazdaságnak; az ár-minőség-magyar legyen szempontok mellett van-e más is))? Ezekre még ne válaszolj. Előbb tisztázd a hitelességed, aztán beszélhetünk a lényegről.
A sort mindenesetre folytattad:
"Jó lenne, ha inkább a magyar gyártmányokat népszerűsítenénk,"
"én ugyan nem népszerüsíteni akarom a magyar termékeket, hanem használni,"
"Én mindössze annyit szeretnék érzékeltetni, hogy egyre inkább, egyre többen keresik mindenben a magyar illetve a Magyarországon előállított termékeket, és azt gondolom, ez helyes."
Szépen cáfolod a korábbi állításaid. Amikor a barátnőiddel trécselsz, akkor ez rendben van. Itt viszont visszakereshetőek könnyen, amiket korábban írtál. Másik dolog, hogy miért "érzékeltetni" akarsz? Nem lenne egyszerűbb leírni amit állítasz, és indokolni, miért gondolod úgy? Akkor nem kerülnél folyton ellentmondásba magaddal.
"Nem is akarlak a hitedben megingatni,"
Ne bolondozz, ha "hitem "lenne, ezzel legfeljebb megerősíteni tudnád. Én sajnos sokkal racionálisabb ember vagyok. Örülnék ha erős hitem lenne, de nincs. Jelenleg azonabn a vita még nem jutott el addig a pontig, hogy egyáltalán ez kérdés szóbakerüljön. Egyelőre a hitelességed kellene igazolnod. A Bánfi sampon rendben, de önmagában édeskevés.
Még egyszer felhívom a figyelmedet a www.profi.hu oldalra, ahol a "saját termékek" címszó alatt kifejezetten magyar gyártású termékeket találsz, ezek között van vegyiáru, kozmetika, stb. Mindegyik pár száz forintba kerül, jó minőségűek.
Egészen nyilvánvaló, hogy amikor egy külföldön előállított termékek kiszorítja az itthoni terméket, és így a magyar gyártó cég tönkremegy, ez kiszolgáltatottá teszi a magyarokat, mert innentől kezdve a külföldi gyártó fogja diktálni az árakat, stb. Ez történt a cukortermelés területén is. Most már bánják, hogy a magyar cukorfeldolgozókat annak idején megszűntették.
Tehát ezt el lehet hallgatni, vagy lehet róla beszélni, de ez akkor is tény. Ha külföldi terméket veszel, akkor azokat a külföldi embereket támogatod, akik a gyártásban részt veszenk, onnan az árut ide kell szállítani (nagy valószínűséggel nem magyar szállító cégeket fognak erre sem felkérni), egy csomó olyan rárakódott költség van, ami emeli az árát, stb. De ezt azt hiszem, nem kell mondani, mert mindenki tudja.
Ami a Bánfi sampont illeti, én 20 éve nem használtam, de most már évek óta azzal mosunk hajat, és mondhatom, nagyon jó minőségű. Kellemes az illata, az állaga, és jó a tiszztító hatása, a hajhullás megállítása is érzékelhető, korszerű termék.
Ami az Amway sampont illeti, amit korábban említettem, nem fogok bajlódni a visszaadásával, elhasználom, de nem vagyok vele megelégedve.
Többet én nem is írok ehhez a témához, összefoglalva magyar gyártású termékeket keresek, a tisztításban az ecetet is használom, valamint a szódabikarbónát is.
Érdemes körülnézni a www.veddamagyart honlapon is, amikor csak tehetem, tudatosan magyar termékeket keresek, és meg vagyok győződve arról, hogy jól teszem.
tegnap 07:40 "Többet én nem is írok ehhez a témához"
Ezt nagyon bölcsen teszed. Kb. egy hónappal ezelőtt lett volna érdemes meghoznod a döntést. A témához azóta sem írtál, csak az általad felvetett off témához.
A topikbeli ámokfutásod összefoglalva:
-Kerestél magadnak egy Amway-ről szóló topikot. Elkezdted a topik olvasóit agitálni magyar termékek használatára, majd áttértél a defenzívebb "én magyar termékeket használok" megfogalmazásra.
-Hitelességed igazolására szük egy hónap alatt egyetlen magyar terméket voltál képes megemlíteni. A linkjeid biztosan hasznosak lettek volna a "hol tudok magyar termékeket vásárolni?" kérdés topikjában, de szánalmasan keveset érnek egy olyan vitában, ahol te a magyar termékek mellett elkötelezett vásárlót jelenítenéd meg. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ha valaki tényleg elkötelezett híve bárminek, akkor ne tudjon az alapkérdésekre kapásból példát mondani. Pl. "Igen, én az XYZ mosószert használom, amit a PQRS magyar cég gyárt és forgalmaz, és tényleg kiváló minőségű".
-Ezek fényében nem tudom rólad elfogadni, hogy a szádból hiteles a magyar termékek használatának propagálása, vagy az avval való kérkedés.
Kár, mert ha vetted volna magadnak a fáradtságot, és összeollózod a válaszokat a korábbi kérdésemben szereplő listára, te is látnád azt, ami nyilvánvaló, és a Bánfi sampon (Herbária) is jópélda rá. Ugyan vannak magyar termékek (bár egy termék magyarsága szvsz nem egyszerűesíthető le a gyártási helyre), talán még az is lehet, hogy tényleg jó és olcsó termékek. Még az is lehet, hogy más szempontból is előnyösek ezek a termékek (bár alighanem nagyon szűkül a kör). Annyi azonban feltűnő, hogy ezek a termékek, csakúgy, mint az Amway-esek. Nem a háztartások tömegei által fogyasztott márkák.
Az emberek döntő többsége Magyarországon nem magyar háztartási szereket, nem magyar tisztálkodó szereket, nem magyar kozmetikumokat stb. vásárol, de nem is Amway-es termékeket. Úgyhogy, ha te igazán a magyar termékek vásárlásának elkötelezett híve lennél, akkor nem Amwayről szóló topikokban propagálnád e nézeted, hanem az ismerőseidet hívogatnád, hogy van egy ötleted, amihez szövetségeseket keresel. Annyi lenne a feladat, hogy cseréljék már le a háztartásukban található Colgate fogkrémet, Persil mosóport, Elseve sampont, Old Spice dezodort, Dove tusfürdőt, Gillette borotvahabot, Domestos WC tisztítót és a többit tudatos vásárlóként az általad javasolt magyar termékekre. A nem tudatosan vásárlók tömege ott van, őket kell megszólítanod, ha tényleg szívügyed a magyar termékek használata.
Ha nem ezt teszed, annak két oka lehet. Vagy nem vagy elég elkötelezett, vagy nem vagy elég hiteles. Az én megérzésem szerint mindkettő igaz rád, de utóbbi biztosan.
"Egyáltalán nem tisztítja a fejbőrt, gyakorlatilag nem is habzik, és nincs tisztaságérzete utána az embernek."
Elhiszem, mások vagyunk.
De miért használod? Miért nem küldöd vissza?
Szeretsz rossz sampont használni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!