Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan lehet elkerülni azt,...

Hogyan lehet elkerülni azt, hogy átverjenek, amikor veszek valakitől valamit például Jófogáson?

Figyelt kérdés

dec. 12. 15:53
 1/10 anonim ***** válasza:
89%

PL, hogy nem fizetsz neki előre.

Én ezért kizárólag személyes átvétellel veszek dolgokat a Jófogáson vagy Marketplacen.

dec. 12. 16:05
 2/10 A kérdező kommentje:
De mi van akkor, ha így nem szeretné elküldeni? Nem tudom megoldani a személyes átvételt a nagy távolság miatt.
dec. 12. 16:08
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

#2 - Ha előre fizetsz megvan az esélye, hogy átvernek.

Ha nem fizetsz előre, akkor meg emgvan az esélye, hogy nem jön létre az üzlet.

Sajnos ilyen az élet.

Amit tehetsz, hogy tájékozódsz az eladóról. Ezzel csökkentve az átverés esélyét, de az sose lesz 0.

dec. 12. 16:17
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

#2 ebben az esetben én nem vásárolok, de ezt nyilván mindenki saját maga dönti el.

Én alapból csak olyanokra keresek, ahol meg tudom oldani a személyes átvételt.

dec. 12. 16:18
 5/10 anonim ***** válasza:
71%
Ha nem tudsz érte elmenni személyesen, akkor felejtős a dolog. A jófogás tele van csalókkal, akik arra utaznak, hogy előre utald el a termék/kínált holmi árát, aztán futhatsz a pénzed után, amikor nem azt kapod, amit vártál.
dec. 12. 16:25
 6/10 anonim ***** válasza:
66%
Leinformálhatóság fontos, ezért jó a marketplace. Jófogáson meg telefonhívás, hogy lehet hogy megnéznéd személyesen stb, elég könnyen kiszűrhető hogy ki az akivel nem érdemes üzletelni.
dec. 12. 16:26
 7/10 anonim ***** válasza:
82%

Szembe álltok egymással, bal kézzel nyújtod felé a pénzt, jobb kézzel nyúlsz az áru után, egyszerre megfogjátok, bal kazeddel elengeded, jobb kézzel szorosan fogod és magad felé húzod.. 😁

Sajnos nemcsak eladók csaknak hanem a vevők is. Nem veszik át, meggondolják magukat stb. Bosszúból, irigységből, jópofaságból ki tudja. Az eladónak ez kárt okoz dupla postaköltséget 0 bevétel mellett. Aki ezt nem fizeti meg előre az nem komoly vásárló.

dec. 12. 17:23
 8/10 A kérdező kommentje:
De tényleg nincs rá semmi mód, okos dolog, trükk, egyezség, biztosítás, hogy biztosan ki lehessen zárni az árverést?
dec. 13. 02:41
 9/10 anonim ***** válasza:

Sajnos nem a legjobb a hazai adás-vétel.

Rokon, haver sincs a környéken?

Két oldal van amit szoktam preferálni, a Vatera és a Hardverapró. Mind a kettő biztonságos felület, csalásra kicsi az esély, persze nem lehetetlen. Amióta bevezették a regisztáció nélküli vásárlást. Hát szerencsére csak 1x volt olyan, hogy leütöttek egy használt mosógépet de már fel sem keresett, hogy akkor mikor hogyan.

A Jófogás és Marketplace duó közül az előbbi az, amin néha megszellőztetem a cuccokat, mivel sajnos a Vatera az egy eléggé kihalt hely. Viszont a Jófogáson még mindig vannak sekélyes arcok bőven, vagy spam kamuregek. Feltöltöttem pár cuccot, 4-ből 3 üzenet az adathalász. A Marketplace még fertőbb hely, ott azonnal írt három kamureg a nyáron ahogy felkerült a termék az oldalra. Nem is értem mit szeretnek azon az oldalon.

A kérdésedre válaszolva, nincs erre mód, vagy trükk. Két mód van rá, a személyes találkozó, vagy nem vásárolsz a Jófogáson. Esetleg meg tudod azt csinálni, hogy rákeresel a termékre Vaterán, vagy fogod a hirdetése egyik fotóját (link) és azt a Google képkeresőbe berakod.

[link]

Képalapú keresés és a linket bemásolod oda. Most vagy kiadja más felületeken és akkor nyugodtabb lehetsz, vagy nem. Mivel hasonlót is keres, ezért adhat tök más képet is, nyilván minél hétköznapibb, tucatabb cucc, annál nehezebb. Xbox One vagy Herendi csésze.

A Jófogás és a Marketplace sajnos nagyon lutri helyek, kicsit becsületkassza alapú. Vagy valós amit állít az eladó, vagy nem. Vagy bízol a másikban, vagy nem. A vevő sem sokkal jobb, azok is el tudnak tűnni, holnap jövök, nem is válaszol, el se jön, stb. Sajna a ghosting az egy tré jelenség, de persze az eladó is tudja csinálni.

Ha nagyon kuriózum, nincs máshol, kevesen árulják, ritkaság, akkor menj el érte. Ha tucat, bárhol máshol van csak most xy adja olcsón, akkor inkább fizesd ki a többet de biztosabbat.

Eladói oldalról csak úgy tud átverni, ha ad egy számlaszámot, te utalsz és ő nem küld semmit, vagy a telefon dobozába tesz egy téglát. Vevői oldalról utánvéttel lehet próbálkozni, de azt nem sok eladó szereti, mert azzal is vissza lehet élni. Nem veszi át, vissza a feladónak, az meg kifizeti kétszer a postát. Ami nem utolsó sorban többe is kerül, mint a sima feladás, mert van az utánvétnek kezelési költsége és nem is véd meg semmitől, tehát ugyanúgy feladhat egy téglát az eladó. Sőt, azt hiszem az utánvétes cuccot ki sem bonthatod, amíg ki nem fizetted, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos.

Úgy hogy ja, vagy oldjad meg a személyes átvételt, ha nem bízol benne, vagy vedd meg mástól, akár másik felületen, ahol több infót kapsz az eladóról. Sajnos a Jófogás rendszere ilyen szempontból eléggé fapad.

dec. 15. 10:06
 10/10 anonim ***** válasza:

9-es vagyok, esetleg kérhetsz több képet a termékről, pláne akkor, ha látszik, hogy gyártói fotók vannak feltöltve. Ez nam baj akkor, ha Hardveraprón / Vaterán az embernek van több pozitívja már, mert látod, hogy a vevők elégedettek vagy sem. Csak amikor Jófogásról van szó és nincs semmi mód arra, hogy az eladóról infót szerezz, akkor érdemes még képeket kérni, pláne akkor, ha 1-2 hirdetése van.

Ha van pl 10 hirdetése és szemmel láthatóan (nagyjából) ugyanabban a környezetben lettek fotózva, akkor elég nagy az esély arra, hogy a termék valóban megvan neki.

De ha valaki feltöltött egy darab Xbox One-t ezzel a képpel, hát lennének kérdéseim és kérnék még képet.

[link]

Úgy hogy azért legyen egy józan paraszti ész, megérzés is, hogy több eladó cucc esetén, saját fotókkal talán nem akar átgávni és ha 1-2 hirdetés van, az is olyasmi képekkel, mint amit mutattam, akkor kérj a termékről saját képet.

Sajnos nincs trükk arra, hogy az eladót ellenőrizd, mert számára nem vagy senki sem, hogy neked bármit is bizonyítani kelljen.

Vannak fent persze cégek, de az ő profiljukon ez szokott is látszani.

Üzleti felhasználó

Cégnév: XY

Felhasználónév: YZ

Ez is lehet egy kizáró ok az átvágásra. De persze nyilván azt ad meg, amit akar. Csak én meg úgy vagyok vele, hogy aki totál bizalmatlan, az vagy vegye meg boltban, vagy oldja meg a személyeset, vagy vegyen mástól, más felületen. A Jófogás meg a Marketplace nem a nyünyi helye, mire te kitalálod vagy erőt veszel magadon, hogy hát jó, akkor utalsz, addigra lehet, hogy már eladta másnak. Eladók nem várnak vevőkre, én sem, minden hirdetésemnél kihangsúlyozom, hogy én nem várok senkire és nem teszem félre. A cucc azé, aki elsőnek eljön érte vagy utalja a vételárat. Ez szerintem így korrekt, ne húzzuk egymás idejét.

dec. 15. 10:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!