Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha lenne egy ingatlanra való...

Ha lenne egy ingatlanra való tőkétek, vennétek most, vagy inkább a pénzt tartanátok meg?

Figyelt kérdés
nov. 11. 08:13
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Először is köszi az értelmes diskurzust, ritka ez az oldalon. Igen, amúgy értem amit mondasz a kamatokról, de azért a hitelkiváltásnak is vannak jelentős költségei, de valószínűleg így is az a legjobb megoldás. Pesten viszont sajna már nagyon korlátozott a 60 alatti lakások száma. 3 hónappal ezelőtt még voltak bőven, de a bejelentések óta sokat emeltek az eladók. Nekünk átlagos elvárásaink vannak, 2 (vagy 1 +2 fél) különálló szoba, akár olyan kerületek is mint Újpest, de legyen közlekedés és ne legyen nagyon lelakva. És ez 50 alatt már nincs gyakorlatilag és az értelmesebbje 60 körül van.

Az önerő kérdése is érdekes. Mert oké, hogy megvan 15 millió forint mondjuk, de vajon jó döntés felvenni egy 45 milliós hitelt? Még akkor is ha egyébként ki tudod fizetni, nem biztos, hogy megéri. És ez még csak egy panel, nem álmaid háza.

nov. 12. 15:51
 22/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek a sok értékes hozzászólást. Én jelenleg itthon lakom szülőkkel, nem égetően sürgős a vásárlás, pont ezért is vagyok nagy dilemmában.

A megtakarításom állampapírban, ami most fog fizetni kicsit több, mint 19 százalékot. Szeretnék a jövőben egy saját ingatlant, de nem minden áron. A most belengetett hírek hatására gondoltam úgy, hogy még idén, gyorsan az áremelkedés előtt venni kellene valamit. Befektetési célnak, úgy látom nem a legjobb, mivel rögtön ott a vagyonszerzési illeték, 4% a hitelkamat és még sorolhatnám.

Kilátásban van jövő januárra egy új prémium állampapír sorozat is, a mostani 5 - 6 százaléknál magasabb hozammal, de ha az nem, akkor az ETF is megfontolandó.

Olvastam olyan hozzászólást, hogy ingatlan befektető írta azt, hogy még most eladja a lakásait, mivel annyira bizonytalan, hogy mit hoz a jövő. Mind politikai, illetve gazdasági téren.

Én egyenlőre nem vágtam bele, bizonytalannak éreztem.

nov. 13. 04:20
 23/25 anonim ***** válasza:

21# A hitelkiváltás közel sem kerül annyiba, mint egy sz*r konstrukciójú hitel végig fizetése 20+ évig. Ha már van hiteled, akkor ezt érdemes mérlegelni.

Az a helyzet, hogy az ingatlan piacra beszállni nehéz, ezért érdemesebb szerintem első ingatlannal megalkudni, kicsit kijebb, kicsit lejjebb adni az igényekből és mondjuk 45-ért találni egy 5-6-7 évig lakhatót. Az ingatlan tartja a piaci értékét, az ember pénze viszont értéktelenedik, tehát esélyesebb, hogy egy rosszabb ingatlanból 6-7 év múlva tudsz venni egy jobbat, minthogy a mostani megtakarításodból tudsz venni 6-7 év múlva egy jobbat. Hacsak nincs valami extra jó befektetési ötledet ugye, ami übereli a VALÓS infláció mértékét és az ingatlanárak növekedését, de itt megint betekint a több ismeretlenes egyenlet. Kb. tippelni tudsz, hogy milyen végkimenetele lesz ennek, de ahogy mondtam, ha benne laksz, akkor tök mindegy. Ha benne laksz, akkor szerintem annyi számít, hogy mennyi a törlesztőrészleted és azt tudod-e minden körülmények között fizetni.

A kérdező példája szerintem annyiban más, hogy van hol lakni, tehát nem megy el mondjuk pont a 15 milliónyi állampapír hozama egy bérleti díjra ott, ahol a bérleti díjak az évek során egyértelműen emelkedni fognak legalább az infláció mértékével (a fizetésed nem biztos), az állampapír hozamok pedig egyértelműen csökkenni fognak.

Az, hogy megéri-e ekkora (45M) hitelt felvenni, szerintem nem kérdés bizonyos szempontból. Ha jelentősen olcsóbb bérleményben laksz, akkor nyilván pénzügyi szempontból nem éri meg és ha a kockázattűrő képességed sem engedi, akkor lélektani szempontból sem éri meg. Ezért érdemes kicsit "igényszint alá" lőni, ha nem is sokkal. De ha az a 60 millió "csak" 45, az már is kényelmesebben hangzik. Lehet hogy ezért vállalni kell valami kellemetlenséget (pl. ingázás), de ha van cél, ami az, hogy nem ott fogtok megöregedni, szerintem vállalható.

nov. 13. 09:21
 24/25 anonim ***** válasza:

21-es vagyok. Egyébként azt kihagytam, de nekem is hasonló a helyzet, mint a kérdezőnek, lakhatok ingyen még akár pár évig is, de természetesen családot már sajátban alapítanék. Ezért is nehéz lejjebb adni, mondjuk szobaszámot, mert 5 éves távlaton már remélem gyerek is lesz. Amiket most nézek, is 50 perc-1 óra ingázás, ennél több már erősen hangzik.

De igen, érthető az is amit mondasz. Amúgy én is azt írtam, hogy a hitelkivaltas jobb, csak vannak költségei. De egyébként elgondolkodtattál, most még dolgozok, de majd felmegyek ingatlan.com ra, megnezem mik vannak 45-ért.

nov. 13. 10:20
 25/25 anonim ***** válasza:
Igen, ezesetben én lehet azért gondolkozom kicsit máshogy, mert mi albérletben laktunk. Lehet én is többet agyaltam volna, ha ez nem emészt fel évről évre tetemesebb költségeket, plusz megalkuvás is volt benne mindig (pl. nem olyan az elosztása, mint amit szeretnénk). Ilyen formán mi mondjuk a sajátban is könnyebben vállaltunk egy kis kompromisszumot. Mi végül a helyben alkudtunk meg, mert ott nem lett volna keret egy lakásra, ahol legszívesebben vettünk volna. Időközben viszont az igények is átalakultak, szóval végül nem bántuk meg egyáltalán.
nov. 13. 13:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!