A kínai mit csinál másképpen, hogy nem lehet velük versenyezni?
A kérdés apropója a Northvolt lehetséges csődje:
Hogy lehet az, hogy a kínai idejön az EU-ba termelni és pikk-pakk megszorongatja a nagynevű európai gyártókat? És ez nem csak a Northvolttal történik, mielőtt még az ember azt gondolná, hogy csak egyedi eset. Nem, mert gyakorlatilag minden gyártóval ez történik, amint egy kínai cég bejön melléjük Európába gyártani.
Az EU-s vámszigorítások pont a kínaiak gazdasági hatásának a csökkentésére jött létre. Ehhez képest az a tendencia látszódik, hogy a kínai bejön EU-ba gyártani és még nagyobb hatással van a térség gazdaságára, mintha maradt volna Kínában.
Hogy van ez, mit csinálnak másképpen? Hiszen amint EU-ban kezdenek gyártani, máris meg kell felelniük a helyi törvényeknek, tehát elvi szinten nem szabadna, hogy ekkora, szinte már elsöprő hatást gyakoroljanak a konkurenciára.
"annyi hülyeséget összehordtál, hogy nehéz lenne tételesen végigmenni rajta."
Nem, azért nehéz, mert nem írtam hülyeséget, ezért nem sikerült még az általad választott állításomat se cáfolni.
"VW botrány mond valamit?"
Ebből látszik, hogy nem fogtad fel, amit írtam, mert ilyen ostoba példával jöttél.
Ott egyrészt nem minőségbeli különbség volt. Másrészt olyan szabályozásról beszéltünk, ami a forgalmazandó autókról szól, szóval kínai terméknek is meg kell felelnie.
De ja, biztos én vagyok a hülye és azért nem tudsz olvasni.
"Valószínűleg soha nem jártál EU-n kívül, az iparról fogalmad sincs ."
Napi szinten dolgozom együtt kínai kollégáimmal, akik Kínában élnek. Ma is volt velük meeting-em.
De, teljes mértékben tisztában vagyok, hogy hogy dolgoznak, főleg a nagyobb országokban.
Ez sehol nem cáfol. A nyugat próbálja védeni a fogyasztókat, ezért vannak előírások, hogy megérje megvenni a terméket, amit egy cég gyárt.
Kínában az esetek nagy részében, ilyen előírások nincsenek. Nem baj, ha lerobban a kocsi, mert nincs kihez fordulni, aki a vásárlónak ad igazat egy céggel folytatott ügyben.
Csak itt azokról a termékekről van szó, amiket Kína magának, pontosabban egy másik kínai cégnek gyárt. És ezek között a cégek között éri el, hogy olcsóbb legyen valami.
Ha mondjuk egy autó gyártó feleannyiért veszi az X alkatrészt, mert nincs minőség-ellenőrzés meg mindent átvesz akármilyen rossz állapotú, akkor a termék előállítási költsége csökken és lehet olcsóbban adni.
Ha pedig az autógyártó nem ellenőriz semmit, akkor a beszállító is elkezd majd olcsóbb anyagokat venni, amikor ennek a cégnek szállít. És a vége az lesz, hogy az esetek nagy részében egy gagyi terméked lesz.
De ahogy fentebb írtam, mivel él az emberekben, hogy "áh, ez kínai", így ha elromlik, akkor csak legyint, viszont amikor párszor épp működik a termék, akkor meg az emberek elkezdik terjeszteni, hogy milyen jó.
Northvolt-nál dolgozom, de a cég abszolút nem nevezhető "nagynevű" európai gyártónak.
Kínaí gyártástámogatással, kínai gépekkel, kínai alapanyagokkal gyártanak (vagyis próbálkoznak gyártani).
A cég vesztét mégis a technológiai tudás hiánya és a teljesen inkompetens szakmai vezetés okozza.
Levezessem, hogy igazat adtál nekem?
"A cég vesztét mégis a technológiai tudás hiánya és a teljesen inkompetens szakmai vezetés okozza."
Ez az állításod. Vagyis a vezetőség rossz. A rossz vezetőség a rossz döntésekben nyilvánul meg. Az a vezetőség döntése volt, hogy kínai supply-chain-nel dolgozzanak.
Vagyis részben, vagy egészben a kínai termékekhez van köze.
A viccet félretéve, nyilván szükséges alapfeltétel az értelmes vezetőség, de az még nem garancia semmire.
Tök általánosan egy technológiai cég esetében kell egy jó vezetőség, hogy a hosszútávú célokat be tudja lőni, szükség van egy jó mérnöki csapatra, akik a termékeket össze tudják rakni úgy, hogy az versenyképes legyen és kell egy jó sales team, aki el tudja adni elég jó áron.
A 3-ból ha már egy is gyenge, akkor a cég nincs túl jó helyzetben.
#23 Nem olvastam vissza a kommenteket, csak a feltett kérdésre válaszoltam.
De egyébként kicsit lesarkítva látod a dolgokat, részben van igazság abban amit írsz, de ennél azért jóval komplexebb, hogy mitől lesz sikeres egy cég.
Ebben semmi lesarkítás nincs, minden besorolható ebbe, ami internal folyamatról szól.
Ezt is csak azért írtam le, mert a fentebbi kiindulás az volt, hogy ilyen internal problémák nincsenek és akkor a kérdés, hogy milyen external tényezők vannak, amik befolyásolhatják a cég eredményét, és erre hoztam fel eredetileg a minőségileg rossz resource-okat.
Olcsó munkaerő, végtelen kapacitás, gyenge szabályozás --> olcsó gyártás --> marad pénz innovációra is --> versenyképesség nő
És ma már meg is tudják csinálni, mert a know how is megvan az innovációhoz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!