A kínai mit csinál másképpen, hogy nem lehet velük versenyezni?
A kérdés apropója a Northvolt lehetséges csődje:
Hogy lehet az, hogy a kínai idejön az EU-ba termelni és pikk-pakk megszorongatja a nagynevű európai gyártókat? És ez nem csak a Northvolttal történik, mielőtt még az ember azt gondolná, hogy csak egyedi eset. Nem, mert gyakorlatilag minden gyártóval ez történik, amint egy kínai cég bejön melléjük Európába gyártani.
Az EU-s vámszigorítások pont a kínaiak gazdasági hatásának a csökkentésére jött létre. Ehhez képest az a tendencia látszódik, hogy a kínai bejön EU-ba gyártani és még nagyobb hatással van a térség gazdaságára, mintha maradt volna Kínában.
Hogy van ez, mit csinálnak másképpen? Hiszen amint EU-ban kezdenek gyártani, máris meg kell felelniük a helyi törvényeknek, tehát elvi szinten nem szabadna, hogy ekkora, szinte már elsöprő hatást gyakoroljanak a konkurenciára.
> "Olcsó munkaerő, mindenki ott gyártatott-gyártat."
Európában európai béreket kell adniuk. Ha európai piacon gyártanak, akkor az árazásuk is olyan kell legyen, tehát nem valószínű, hogy az ügyfelek mennének át hozzájuk. Vagy mégis?
> "Az Euban energiapolitikai váltás van, ezért az energiaigényes ágazatok nehézségeket élnek át."
> "Az aksigyárak léte az aksis autókon múlik, amikból nem lesz annyi, mint amennyit jeleztek."
Az Európába költöző kínai gyárakat ez ugyanúgy érinti.
> "Cégenként eltérő lehet, de ami jellemző: állami támogatás, rabszolga munka, silány minőség, adatlopás, technológia másolás."
Oké, lopok adatot, lopok technológiát. Felhúzok egy gyárat Németországban. Hogyan fogom ezzel leigázni az ott lévő gigacégeket? Én ezt szeretném megérteni, mert szerintem ha én ezt megcsinálnám, akkor instant csődbe mennék már az első hónapokban. Az idetelepülő kínaiak meg nemhogy ők csődbe mennek, a már évtizedek óta itt lévő konkurenciát viszik csődbe.
> "Egy ismerős 3 évig kint volt, azt mondta netudjam meg milyen technológia van ottkint. Hol megy itt egy vonat 500-al? Közben képernyő minden üléshez stb."
Ebben van valami, de megintcsak azt tudom válaszolni: Idetelepültek, itt nincsen olyan jó az infrastruktúra. Tehát ez sem lehet az oka. Egyértelmű, hogy az okokat valahol a cég belső működésében kell keresni, de nem látom, hogy mit csinálhatnak máshogyan, amit az európai cégek nem tudnak lekövetni.
Úgy, hogy ma már tényleg minden kínai. Olcsó munkaerő is nagy előny, de inkább a létszám az amivel leigáznák a világot.
Egyszerű példa, van egy megoldandó feladat/probléma európában van rá 10 szakember, na náluk meg ugyan erre a feladatra/problémára van 1500 már szakember.
Oktatásba is rengeteget fektettek, meg a követelmények is nagy náluk - úgymond verseny -.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!