Leépítenek csoportos létszámleépítésben, mit tehetek az alábbi esetben?
Egy nagy amerikai multinál dolgozok, ahol bejelentették a globális létszámcsökkentést. Erről minket, mint magyar munkavállalókat is értesítettek írásban, olyan című dokumentummal, hogy "TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL - átszervezésről és csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának a szándékáról" (09.19). Ezután kaptam egy másik írásbeli értesítést, amiben tájékoztattak, hogy a cég részéről megszületett a döntés és leépítenek (09.24).
A HR-es azt mondta, hogy a 30 napos létszám leépítés bejelentés határidejének lejártakor behívnak (10.25) és két papírt tesznek elém:
- a cég mond fel
- közös megegyezéses papír -> kapok a vállalattól 2 hónap "végkielégítést", ami egyébként nem járna mert ~1 éve jöttem ide. A dokumentumot nem mutatják meg nekem.
Ha egyiket sem írom alá, akkor végeredményben a "a cég mond fel" eset teljesül.
A történet ott bonyolódik, hogy amikor idejöttem, akkor kaptam egy csomagot, aminek része volt egy ún. new-hire RSU. Ez egy jelentős méretű részvénycsomag, amiből a még fennmaradó rész 3,5 hónapnyi fizetésnek felel meg. A HR-es azt a tájékoztatást adta írásban, hogy ezt nem kapom meg.
Az RSU az egy olyan részvénycsomag, amit az új munkavállaló kap - vélelmezhetően azért mert idejött - és 3 év alatt fokozatosan kerül a tulajdonomba. A céges agreementben az szerepel, hogy bármikor visszavonhatják.
Ha esetleg számít, akkor jövőre pályázhattam volna az előrelépésemről, szóval a munkáltató maximálisan elégedett volt a munkámmal.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e bármi esélyem arra, hogy a new-hire RSU-t megkapjam? Hiszen többek között ezért is jöttem ide.
Kitér az aláírt munkaszerződésed részletesen erre az SRU-ra? Ha igen akkor a szerződésed erre vonatkozó pontjai szabályozzák az ilyen esetet és az az irányadó. Ha nem akkor minden bizonnyal béren kívüli juttatások szabályozása alá esik, tehát egyoldalúan visszavonhatja a munkáltató, nem fogod megkapni.
Amúgy olvasd el rendesen azt a közöst amit eléd tesznek és írd alá ha nincs benen valami nagy csibészség. A két hónapos végkielégítés nem rossz és ha a cég mond fel neked végeredményben ugyan oda jutsz és megszűnik a munkaviszonyod csak egy forintot nem kapsz tőlük végkielégítésként.
Szinte pontosan ugyanez történt velem több mint 10 éve, csak nálunk nem volt előzetes értesítés, hanem egyik délután egyenként behívta az emberek az ügyvezető és elénk rakta a kétféle papírt. A kedvezményes részvénycsomagot is elbuktuk.
A közös megegyezést választottam, (ugyanígy 2 hónapnyi plusz bért adtak ebben az esetben) bár utólag elfilóztam azon, hogyha a rendes felmondást választom, akkor pár hónap múlva akár perelhettem is volna, hiszen újra meghirdették a pozíciót.
Nem arról a magyar alapítású, de most már amerikai szoftvercégről van szó, akiknek most az Astoriánál van az irodájuk?
Sajna a szerződésemben az RSU-t nem említik és az RSU-s agreement olyat tartalmaz, hogy kb a vállalat bármikor felmondhatja.
Így jártam... Annak örülök, hogy kb az 1/3-t megkapom az RSU-nak és van 2 hónap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!