Ennyi pénzből hogy legyen saját lakás?
Viszonylag átlag felett keresek tehát nettó havi 700 ezer forintot. Viszont ebből sem telik saját lakásra vagy házra.
700 ezerből a kiadások: 250 ezer Ft autó+diákhitel+mobil.
200 ezer Ft havi élelmiszer plussz egyéb dolgok.
Marad 250 ezer Ft abból még félreteszek havi 100-120 ezret. Hogy tudják menni nyaralni évente legalább egyszer vagy kétszer.
Tehát nem élek nagylabon.
Kb. Ha kétszer ennyit keresnék akkor tudnék felrerakni.
De sehol sem találok munkát ahol megvan havi nettó 1 millió 400 ezer Ft
#29 A tenyészpénzeknek hála a gyerekesek most is tudnak ingatlant venni, a minimálbéres szerencsétlen egyedülálló meg 20 éve sem tudott lakást venni.
De azért egy átlagos nettó 400-as fizetéssel ha nehezen is, de összehozható egy olcsó kégli, max nem a város közepén, hanem a közeli faluban.
Szülőkkel élve nettó 400-ból havi 120-150-et azért félre lehet tenni, abból meg 4-5 év alatt meglehet egy gazron önereje.
"Tehát nem élek nagylabon."
Szerintem meg igen, ha ingatlanra spórolsz.
Nem arra a pályára álltál, hogy mielőbb saját lakásod legyen.
Hitelre telefon, hitelre kocsi, drága nyaralások stb...
Lehetett volna használt kocsi 4-5 hónap gyűjtögetéssel, használható telefon van 40-50 ezerért is, előfizetés nekem 5e.
Ha igazán megszorítottad volna a kiadásaid 2-3 év alatt összerakod az önerőt egy olcsó Bp-i garzonra, azután idővel mész tovább, esetleg ha lesz párod vagy valami.
Így sehogyan és kevés kiadásommal én sem vállalkoznék rá. Jelenleg ebből 450-ezret simán mernék feltenni hitelre, de az is 10 év és így mégsem. Ehhez sajnos több-éves önerő és hosszú jövőre tervezhető fix állás kell. Ami nálam például nincs, mert nagyon nehéz volt jó helyet találni szakmáimmal és így is új célokat tervezek.
Én - félig szerencsésen - maradok úgy, hogy lakás fele az enyém. Így is szerencsém van ezzel. Aztán fene tudja, hogy milyen lakást tudnék venni normális áron, akármennyi pénzzel is lennének elveim, jelenleg nem kell például klímát vennem és fűteni sem nagyon. Nyilván annak gáz nagyon, akinek ennyi sincs.
#37 A diákhitel nincs 100, az a jövedelem 4%-a, ami nála kb 43 ezer.
Szóval legalább 170 a kocsi. Ha az mind hitel és 9%-os kamattal, 20% önerővel számolunk, akkor az egy több, mint 13 milliós kocsi. Ez egy jobb elektromos kocsi vagy egy nagyobb családi autó új ára. A kérdező, ha lakást szeretne, egyiket sem engedheti meg magának, nagy kocsira család nélkül szüksége sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!