Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Dolgoznátok napi 45 perccel...

Dolgoznátok napi 45 perccel többet csak azért, hogy egy jó autótok legyen?

Figyelt kérdés

Kiszámoltam, mennyibe kerülne álmaim autója önerővel, költségekkel, üzemanyaggal, értékvesztéssel, hitellel együtt 15 évre és az jött ki, hogy 15 éven át, minden munkanap (a jelenlegi jövedelmemmel) 45 percet csak azért dolgoznék, hogy ez az autóm lehessen a jelenlegi helyett.

Az inflációt, költségek növekedését, a bérem növekedését és az autóra költött pénz befektetési hozamát nem számoltam hozzá.

Én egy kicsit soknak érzem ezt, kíváncsi vagyok, mások hogy állnak hozzá. Most egy olcsó kisautóm van, amit kinéztem, az sem lenne nagy, csak magasabb presztizsű márka és jobb felszereltség.

Dolgoznál-e napi háromnegyed órát álmaid autójáért?

júl. 22. 12:04
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Hát egy autó nekem fixen nem érne meg ennyit. Mondjuk én az a típus vagyok, akit baromira nem érdekel, milyen autó van alatta, csak működjön normálisan.
júl. 22. 18:10
 12/24 A kérdező kommentje:

Igen, általában én is így vagyok, hogy nem érdekelt, milyen kocsi, csak legyen megbízható. Mindig ár/érték arány alapján szoktam dönteni minden tartós használati cikk esetében.

Egyébként már 15 éve is szerettem volna ezt a típust (nyilván azóta már új generáció van), csak akkor nem engedhettem meg magamnak, most viszont már beleférne, csak kevesebb lenne a félretett pénz.

Egyébként arányaiban volt már, hogy többet fizettem az aktuális autómért (a jövedelmemhez viszonyítva), mint most ez a kocsi lenne.

Az is igaz, hogy általában túl spórolós vagyok és nem engedem meg magamnak a dolgokat, pedig megtehetném.

júl. 22. 18:22
 13/24 anonim ***** válasza:

Ha jól számolom ez kicsit több mint 1 évnyi fizetésed lehet.

Nekünk van egy olyan szabályunk, hogy maximum 3 havi bevételünkért veszünk autót, ahhoz képest ez rengeteg. De! Nekünk nem vágyunk egy konkrét autó, soha nem is volt. Én például hangszerekre költöttem el irreálisan sokat.

Abba azért gondolj bele, hogy ami most egy jó autó, az 15 év már nem az. Nekünk mindig 5-8 éves autóink vannak, és 2-3 évente lecseréljük. Pénzügyileg a miénket tartom jó döntésnek, viszont vannak olyan ismerőseim, akik a 2 éves fizetésüknek megfelelő összegért vesznek autót, ahhoz képest te még jó helyzetben vagy.

júl. 23. 06:57
 14/24 A kérdező kommentje:

#13 A vadiúj autó ára kb 10 havi nettó jövedelmem. A mostani kocsim csak 4 éves és most éri kb a 3 havi jövedelmemet, szóval a vázolt szabállyal max egy ugyanilyet tudnék venni.

Nekem nincs költséges hobbim, de vezetni, autókázni, kirándulni szeretek.

Mindig igyekszem racionálisan dönteni és sokszor hülyének néznek (különösen a feleségem), hogy miért nem engedek meg magamnak ezt vagy azt, mikor megtehetném.

Azért nehéz döntés ez nekem, mert tudom, hogy drága kocsi, de tényleg tetszik és sok-sok évig megbízható társ lenne.

Egyébként huszonévesen volt olyan időszak, amikor az akkori fizetésem 40%-át a kocsira költöttem, na az durva volt, de fiatalság, bolondság.

júl. 23. 08:32
 15/24 anonim ***** válasza:

Figyelj, ha ez a vágyad, a te dolgod. Én meg angolkertet építek, sokba kerülnek a virágok, szegélyek, kerti pad, madáritató, kerítés, stb., más biztos nem költene rá ennyit, mert neki megfelel a gyep tujákkal körbe.

Viszont, én még így is azt mondom, nem dolgoznék többet azért, hogy gyorsabban haladjak a kertemmel, amit amúgy évekbe kerüo nekem megcsinálni, mert nincs egyszerre ennyi pénzem. De a szabadidőmet nem áldoznám fel erre, akkor inkábn tart tovább, te miért nem spórolsz inkább tovàbb?

júl. 23. 09:42
 16/24 A kérdező kommentje:
Spórolhatok tovább, de olcsóbb már nem lesz ez a kocsi. És ha magasabb önerőt fizetek be és kevesebb hitelt veszek fel, azzal a 15 évre vetített költség nem sokat fog csökkenni. Max azt tudnám tenni, hogy használtat veszek új helyett, de aki egy ilyen kocsit 2-3 évesen elad, azt valszleg széthajtotta.
júl. 23. 09:57
 17/24 anonim ***** válasza:
Ja, kimaradt az a részlet, hogy hitel. Dehogy vennék fel flancos kocsi miatt.
júl. 23. 10:00
 18/24 anonim ***** válasza:

Lehet -sőt kell is- ötletelni, a jövőt tervezni, vagy úgy is mondhatjuk hogy álmodozni.

Ám amikor az a kifejezés szerepel a számításban, hogy "hitel" akkor részemről megy minden a kukába.

"az autóra költött pénz befektetési hozamát nem számoltam hozzá"

Micsoda nagyvonalúság! 😁

júl. 23. 12:07
 19/24 A kérdező kommentje:
Miért ördögtől való dolog a hitel? Ki tudnám fizetni egyben is, csak akkor lenulláznám a megtakarításomat, amit nem szeretnék.
júl. 23. 12:12
 20/24 anonim ***** válasza:

Senki sem mondta hogy a hitel "ördögtől való", csak azt írtam, hogy részemről felejtős, főleg ha egyben is ki tudnád fizetni.

Amúgy a te dolgod.............🤔

(#18)

júl. 23. 12:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!