Hogy lehet spórolni a havi költségeken?
"Úgy nőttem fel, hogy amire szükség volt, azt megvettük."
Nem azt kell megvenni, amire szükség van, hanem amire telik. Pont az élelmiszer az, amit ki lehet hozni egy emberre fél millióból is, meg 50 ezerből is.
"Hogy lehet spórolni a havi költségeken?"
Egy cetlit kell a konyhában tartani és arra felírni, hogy mi az ami kifogyott. A boltban a cetlin levő árukat kell megvenni +
amire általában szükség van és éppen akciósak. És semmi mást. (Vagy csak kivételesen.)
Ha nyomon akarod követni, hogy mire megy el a pénz, akkor őrizd meg a cetliket és a blokkokat. Hó végén tudsz egy összegzést vagy áttekintést csinálni.
Ha több, különféle hálózathoz tartozó bolt is van a közelben, akkor érdemes felváltva használni őket és mindenütt azt a sajátmárkást megvenni, ami olcsóbb és jó.
Szerintem a legjobb, ha pár hónapig vezeted a kiadásokat, kategóriánként, pl. rezsi, élelmiszer, buli, valahogy külön jelezni, ami nem létfontosság és nem is a legegészségesebb, pl. alkohol, nasi. Így kiderül, hogy mire mennyi megy, mi az, ami túlzás, felesleges. És nyilván kell és semmi gond sincs időnként a "felesleges" dolgokkal sem. De nekem pl. volt, hogy az jött ki, hogy többet költök ilyenre, mint igazi kajára.
Bevásárlás mindig listával és csak azt megvenni, ami a listán van.
Figyelj arra, hogy ne vásárold túl magad. Ha sok a maradékod, a megromló ételed, akkor abból vissza kell fogni.
A feldolgozott élelmiszerek mindig sokkal drágábbak - és gyakran rosszabbak. Ha előre készített fagyasztott rántott húst veszel, az alsó hangon kétszer olyan drága, mintha a húst vennéd meg és magad paníroznád. Persze van egy ésszerű határ, ami alá nem érdemes menni a feldolgozott élelmiszereknél (pl. kolbászt is lehet otthon csinálni, meg épp tyúkot is lehet nevelni, hogy a tojását házi tésztához használjuk, de na...)
Viszont lekvárt, vagy befőttet te is készíthetsz, ha szezonjában megveszed a gyümölcsöt és szívesen pepecselsz vele. Ehhez persze az is kell, hogy legyen helyed tárolni. Ha viszont van egy kamrád, akkor töltsd fel!
Az alkohol, a chipsek mindig aránytalanul drágák.
Bár a bevásárlást kérdezted, érdemes elgondolkodni az ebéden is. Minden nap éttermezni, rendelni elég drága mulatság. Lehet, hogy egy pikk-pakk előző este lesütött natur csirkemell + zöldségköret, rizs típusú egyszerű és gyors étellel itt is rengeteget tudsz spórolni. Persze itt is igaz, hogy nem a fagyasztott szalmakrumplit vesszük meg, hanem a nyers burgonyát, és azt felvágjuk és kisütjük.
A szupermarketekben a zöldség-gyümölcs kicsit drágább, mint külön zöldségesnél, vagy épp piacon. Nézd meg, hogy be tudsz-e ugrani inkább ide külön ezekért!
A kávék közül a kapszulás irgalmatlanul drága a kilós kávéhoz képest. Persze a kávézóhoz képest olcsó, de álljon itt egy gyors számítás: 1 adag kávé 5 gramm, tehát egy kiló kávéból főzöl 200 adagot. Ezt 3-4 ezer Ft körül megkapod, tehát 4000 Ft-os kávéból 20 forintra jön ki egy adag. Ha csak 100 Ft-os sajátmárkás kapszulásból főzöd, akkor ez a 200 kávé 20 ezer Ft lenne. Tehát spórolsz vele 16 ezer Ft-ot (és ezért már egész jó kávét kapsz). Ha napi két kávét iszol te is, meg a párod is, az egy hónapban 120 kávé, tehát havi 9600 Ft a különbözet. (és akkor egy jó kávét a legolcsóbb kapszulással hasonlítottam össze)
Ezek szerint az alapok jól megvannak nálunk.
Nem költünk nasira, még fagyink sincs soha, nem veszünk alkoholt. Én magam főzök, sosem rendelünk vagy eszünk étteremben. Nem használok feldolgozott élelmiszereket, max virsli, sonka néha. De pl. mirelit fogásokat, mint rántott hús, sosem veszünk. Egy ideje ásványvizet se veszünk, csapvizet iszunk, üdítőt semmit.
Lista alapján szoktam vásárolni. Azt viszont nem tudom, hogy hol mi olcsóbb. Azaz mit hol érdemes megvenni. Tesco és Lidl van a közelben.
Pár spórolási tipp:
- Érdemes saját márkás termékeket venni. Aldi, Lidl saját termékei ugyanolyan minőségűek, de olcsóbbak
- Amit lehet érdemes nagy tételben, akciókor megvenni. Pl. UHT tejből mindig megveszek 2 kartonnal, vagy a mosogatógép kapszulát 150db-os csomagban Black Friday-ben, amikor nem 150 Ft darabja, csak 70
- Érdemes nagyobb mennyiséget főzni és a maradékot lefagyasztani
"Mire érdemes figyelni?"
Az árakra!
Tudni kell fejből, mi hol menyi, és akkor megvenni, amikor áron alul van.
Előre is, akár 2-3 évre előre, amikor olyan ár van, hogy érdemes.
Pl. ha rendszeresen eszel vajat, azt le is lehet fagyasztani, de sima hűtőben is eláll a lejáratig, nagyjából 6 hétig.
És amikor jóáras, akkor veszel 6 hétre előre.
Ami nekem leginkább bevált, hogy:
- Nem megyek éhesen bevásárolni.
- Listával megyek, tudom mit veszek, nem nézelődök, nem csábulok.
- Hetente egyszer megyünk bevásárolni, mert a "beugrok egy kenyérért" mindig minimum 5 ezer forintunkba került.
- A legtöbbet online rendeléssel tudunk spórolni időben és pénzben is, hiszen akkor tényleg nem csábul el az ember egy kis erre, meg egy kis arra. Tudatosan arra keres rá, amire szüksége van.
- Figyelem az akciókat és a drágább termékeket, amikből sok fogy, ilyenkor veszem meg picit nagyobb mennyiségben.
- Mivel értelmes bolt nálunk autó távolságra van, megfontoltan megyünk, nem ugrálunk boltról boltra 2 naponta az akciók miatt, mert az üzemanyag bőven elviszi, amit megspórolnánk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!