Az mennyire jogos, hogy ha a munkáltató ledolgoztatja a munkaközi szünetet?
MT:
“ 3) Nem munkaidő
a) – a készenléti jellegű munkakört kivéve – a munkaközi szünet,”
Viszont ebédidőben nem kell dolgozni.
Kimehetsz vásárolni, ebédelni. Nem kell felvenni a telefont, stb.. ;-)
Teljesen szabályos.
A munkaközi szünet alapból nem része a munkaidőnek az MT szerint. De a munkáltató dönthet úgy, hogy az.
Nekem 6 munkáltatóm is volt. Abból kettőnél nem volt a munkaidő része, tehát nem kellett annyival több időt tölteni a munkahelyen, amennyi időt "ebédeléssel" töltöttem. A másik 4 helyen már nem volt a munkaidő része, így tovább kellett maradnunk.
"Jogos, de én nem látom szabályosnak."
Attól szabályos, mert jogos. Tehát nem ellentétes a joggal -> nem törvénytelen, jogos, hogy elvárják.
A munkaközi szünet nem más, mint a munkavégzés rövidebb időre történő megszakítása abból a célból, hogy a munkavállaló pihenni tudjon, tehát a munkaközi szünet nem arról szól, hogy elmész bevásárolni a TESCO-ba. :)
Az arról szól, hogy kedved szerint pihensz, étkezel, cigizel, beszélgetsz, kávézol vagy bármi mást csinálsz, de nem dolgozol. Senki nem mondta, hogy elhagyhatod a munkavégzésed helyét. Vannak munkáltatók, akik erre is adnak lehetőséget, de ez nem egy kötelező dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!