Az emberek mitől tudnak eladósodni, a számlákat miért nem fizetik, vagy van azoknál fontosabb költeni valójuk, és azokra már nem jut?
Mert nem tudják vagy nem akarják tudni a helyes sorrendet.
Minden bevételből elsőként a megtakarításra szánt összeget kell elkülöníteni, s a megfelelő helyre tenni, ideértve pl. az évi nyaralás(ok)ra szánt összeget is. Utána jönnek a nélkülözhetetlen kifizetések: rezsi és társai. A maradékból pedig megélni a következő bevételig.
Mert az emberek többsége idehaza pénzügyi analfabéta. Fogalmuk sincs, hogyan kell kezelni a pénzt, hogyan kell befektetni vagy költségvetést készíteni. Ennek megfelelően csak költenek amíg van, utána meg pislognak, mint hal a szatyorban.
Azért adósodnak el, mert erőn felül vállalnak hitelt (ezért lenne jó, ha a JTM nem 50, csak 30%-ig engedné az embert eladósodni) és azért nem fizetik a számlákat, mert "ráér még" alapon vannak vele, csak mire odaérnek, elköltik másra a pénzt.
Amit #2 ír, hogy "Minden bevételből elsőként a megtakarításra szánt összeget kell elkülöníteni" az egy olyan stratégia, amit a pénzügyi analfabéták tudnak használni, hogy ne költsék el minden pénzüket.
Nekem pl. simán megmarad hónap végére kb ugyanannyi megtakarításom, mert nincs ingerem minden áron költekezni.
"sosem volt, és persze nem is szeretnénk hitelt"
Oké, de ehhez kell szerencse és háttér is. Ingatlanotok miből van?
Oké, és és az előző miből volt?
Én debreceni vagyok, itt egy 1,5 szobás panel is 25-30 millió, azt hogy fizeti ki két átlagember, ha nem hitelből, hónapról-hónapra visszatörlesztve?
25 km-es körzetben ilyen brutál árak vannak, ezt nem lehet zsebből előhúzni, meg "összespórolgatni" az árát. Máshol sem, ezért van a többségnek lakáshitele, mert nem 50 évesen akarnak valahova gyereket vállalni.
Ettől még nyilván sok a pénzügyi analfabéta, de az is nevetséges, hogy ilyen ingatlanárak mellett csodálkozol azon, hogy az embereknek hitele van. Ne legyél már te se buta.
Szerintem külön kell választani.
Vannak azok, akik ténylegesen olyan szegénységben élnek a létminimum alatt, hogy nagyon nehéz kitörni. Pl. 3 gyerekes elvált anyuka albérletben gyesen (28.000+ csp+gyerektartás mondjuk egy 120.000), általában ők időszakosan (pár évig) élnek nagyon rosszul. Aztán vannak, akik tényleg abból élnek, hogy elmenjenek a falig, mert nem látják miből lenne nekik jobb, ha nem lenne hiteltartozásuk. Pl. Akkor a család jönne kölcsönt felvetetni vele rögtön, akkor meg minek szenvedjen most.
Vannak azok, akik tényleg nem értenek hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!