Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Új munkahelyen fél év alatt...

Új munkahelyen fél év alatt 30 nap szabadság kivetele teljesen normális?

Figyelt kérdés
Van egy ismerősöm, idén júniusban kezdett az új munkahelyén, már az első hetekben kivett pár nap szabadságot, és mindig amikor délelőtti beosztásban van, akkor szokott kivenni 1 vagy 2 nap szabit azon a héten. Az oké, hogy jár neki, de a munkáltató milyen szemmel nézi az ilyet? Hogy már rögtön majd hogy nem többet van szabin mint sem munkában és hogy mindig akkor megy el szabira amikor délelőtti beosztásban van? Én ha munkáltató lennék nem vele kezdeném az új évet. Nyíltan jelzi, hogy nem akar dolgozni és még korán is utál kelni, szerintem azért ez eléggé pofátlanság, főleg, hogy nem régóta van az új helyén. Nektek mi a véleményetek és netán tapasztalaitok?

2023. dec. 6. 15:59
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha feltűnik, akkor nyilván lenne véleményem a dologról. De addig, amíg elvégzi a munkáját, nem érdekelne, ha egyébként meg jól dolgozik.

Egyébként a fél év alatt 30 nap szabadság kivétele igencsak túlzás. Nem is jár annyi időarányosan. Ez nem tűnt fel a munkáltatónak?

2023. dec. 7. 04:17
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ! A munkahely egy maszek kis üzleti eladó egyébként, szóval nem valami komolyabb. De ezt a részét nem is tudtam, hogy ennyi nem jár időarányosan. De valóban eléggé túlzás, és a főnök valamiért mégis engedi. Aztán lehet a jövő évet már más munkavállalóval kezdi.
2023. dec. 7. 04:51
 3/7 A kérdező kommentje:
Egy nagyon fontos infót kihagytam: az illető több mint 40 éves már!
2023. dec. 7. 05:01
 4/7 anonim ***** válasza:

"A munkahely egy maszek kis üzleti eladó egyébként, szóval nem valami komolyabb. "

Jogszabály nem tesz különbséget komolyabb és komolytalanabb munkáltató között. Mindegyikre egységesen vonatkozik.

Alapszabadság MT szerint 20 nap.

Egy 40. életévét betöltött dolgozónak ezen felül 7 nap pótszabadság jár az életkora alapján. Ha nincs 16 éven aluli gyermeke, stb. akkor egész évben 27 nap szabadság jár neki.

Ha idén júniusban kezdett (legyen ez a nap mondjuk június 01.), akko időarányosan szabadság jár neki 2023. december 31-ig. Ha előbb érne véget a munkaviszonya, akkor még ez is csökkenhet.

20 nap : 365 nap (év napjai) x 214 nap (június 01. és december 31. közötti napok száma) = 11,726 nap -> kerekítve: 12 nap szabadság jár neki időarányosan június 01. és december 31. között.

Ha már betöltötte a 41. életévét, akkor plusz egy nap pótszabadsággal kell számolni.

Tehát az életkorát pontosan kellene tudni a pontos számoláshoz.

2023. dec. 8. 03:45
 5/7 A kérdező kommentje:
Wow, ennél kielegitobb választ nehezen tudok elképzelni. Köszönöm! Ha jól tudom pontosan 55 éves.
2023. dec. 8. 09:24
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha 55 éves, akkor a 20 nap alapszabadságon felül 10 nap pótszabadság jár neki az életkora miatt -> január 01-től december 31-ig! A képletbe behelyettesítve kitudod számolni, hogy mikor mennyi szabadság jár neki időarányosan. Mindig legalább 2 tizedessel számolunk, naptári napokkal, és kizárólag a végeredményt kerekítjük -> erről is szabály rendelkezik. :)

Én a legnagyobb pontosság érdekében 3 tizedessel szoktam számolni.

2023. dec. 9. 07:17
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ!
2023. dec. 11. 17:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!