Fizezett szabadság ha munkahelyet váltok?
Nincs megosztva.
Van egy évi szabadságos napod, ami 365 napra jár. Legyen ez 20 nap.
Ha mondjuk pont az év felénél váltasz, akkor 10 nap jár az előző munkahelyednél időarányosan. Ha ezt kivetted/kiadták már, akkor nincs mit megváltaniuk pénzben, ha marad még belőle, akkor azt vagy kiadják a munkaviszony megszűnéséig, vagy pénzben kötelesek megváltani.
Az új munkahelyen időarányosan 10 nap szabadság jár szintén. Nincs hatással rá az előző munkahelyi szabadságolás.
De ha az első helyen túlveszed, akkor nem lesz annyival kevesebb a másikon. Példa:
Jár neked 20 nap szabadság egész évre. kiveszel belőle 18 napot, majd júni 30-cal megszűnik a jogviszonyod, júli 1-gyel kezdesz a következő helyen. Ugye az első helyen csak 10 nap járt volna, de te 18-at vettél ki. Ennek semmi következménye nem lesz, nem követelhetik vissza pénzben és nem befolyásolja az új helyen a szabik napját, ahol szintén 10-zel indítasz, így igazából 28 nap fizetett szabid lett az évre a 20 helyett, ami járt volna.
Ezért is nem szeretik a munkáltatók így kiadni a szabikat.
Viszont ha előző helyen a munkáltató többet adott ki mint járt.
Akkor nem vagy köteles azt kifizetni!!! Ha nem akarod. :-)
Köszönöm a válaszokat!
#1: Igen, azt tudtam, hogy az új helyen időarányosan lesz, csak ugye még a régi helynél nem tudhatják, hogy el fogok menni, ezért nem voltam ebben biztos.
Értem. Akkor máskor azt írd meg, hogy ha többet veszel ki az első helyen, mint ami időarányosa járna, akkor mi van a következő munkahelyen a szabadságaiddal. Ha valójában ez lett volna a kérdésed lényege...
Nincs jogalapja, hogy a túlvett szabadságot visszavonja. Gyakorlatilag pedig mégsem lehetetlen.
Közalkalmazottaknál/köztisztviselőknél bevett szokás, hogy az időarányosan túlvett szabadság visszafizetéséhez/bérből történő levonásához előzetesen hozzájárulnak önként és dalolva, ami persze valójában nem önként történik, hanem kényszer hatására. Tehát az állam az állami dolgozóktól (vagy egy részétől) visszaszedi a túlvett szabadságokra kifizetett összeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!