Érdemes “egyetemistákra alapozva” lakást venni és kiadni?
Még élnek olyan emberek akik emlékeznek arra, hogy ebben az országban az állam elvette az ingatlant a tulajdonostól és az összes lakást államosították.
Volt, hogy zuhantak az ingatlanárak. Volt, hogy emelkedtek.
Nagyon nagy hiba az ingatlanra úgy gondolni, mint egy befektetés aminek mindig csak felfelé megy az értéke.
De lássunk egy életszerű példát:
Az egyetem városban ahova befektetnel építenek egy kollégiumot ahova az összes egyetemista befér.
Upsz!
Mi lett a befekteteseddel? 🤔
Nem csak a piacodat vesztetted el, de a lakás értéke is zuhanni fog, hiszen mások is vannak a cipődben és mindenki el akarja adni a lakást gyorsan.
Lehetetlen? 🤔 Egyáltalán nem.
"Az egyetem városban ahova befektetnel építenek egy kollégiumot ahova az összes egyetemista befér."
Nem úgy néz ki, mintha lenne pénz és szándék új kollégiumok építésére.
"mindenki el akarja adni a lakást gyorsan."
Sopronról beszélünk, cimbi. Tudod, a gazdag Ausztria határán. Ott lefelé nem fog menni a lakások ára, csak felfelé.
A kommunizmusnak és államosításoknak meg vége. Kapitalizmus van és magántulajdon, úgyhogy kár hülyeségeket beszélni azért, mert te esetleg nem tudsz lakást venni Sopronban, kérdező meg igen. És sem tudok, de nem vagyok rá irigy emiatt.
"A kiadással nagyjából 5-8%-os hozamot tudsz csinálni a befektetett pénzed arányában évente."
Azért bele kell számolni az inflációt is. Az ingatlan remélhetőleg megtartja az értékét, ha valamit szétbarmolnak, akkor megtérítik az árát, ha úgy írják a szerződést. Én mindenképppen közjegyző előtt írnék szerződést, különben gubanc van.
Viszont olyan diákokkal érdemes, akik egésévre bérlik, nem csak tanévre, vagy az árat úgy kalkulálni, különben jobb családnak kiadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!