Most 20 millió forintot inkább állampaírba érdemes fektetni, vagy lakást venni és kiadni? ( dél-Mo, nem Pest)
Épp most csökken a lakások értéke, de okay... :D
Hosszútávon jobb befektetés a lakás. Rövidtávon most nem biztos.
Lakásnál van ingatlanadó, amortizacio, kiadás után adó és foglalkozni is kell vele valamennyit.
Ezt is számold azért bele.
Lakás fizet 1,5 milliót. 200-at kapásból leadózol. 300-at el kéne raknod a lakással kapcsolatos költségekre. Nem árt 3-5 évente kifesteni, 10 évente rendbetenni a konyhát/fürdőt ilyenek.
Marad első évben 1 millió amit elkölthetsz vagy jobb esetben újra befektetsz.
Hát elég nagy hátrányból indul most az ingatlan befektetés szerintem. De 10-20 év alatt persze ettől még lenyomhatja az állampapírt az ingatlan értéknövekedése és az emelkedő bérleti díj. De szerintem jobb akkor ingatlant venni, amikor kisebb a különbség.
Az állampapír is hasal rendesen. Nekem épp mínuszban van, amit tavasszal vettem.
Jobb az ingatlan, nem csak anyagilag, egyébként is többet garantál önmagában.
"Nem árt 3-5 évente kifesteni"
Mi a saját lakásunkat nem festetjük 3-5 éve. Nem azért mert nincs rá pénz, hanem mert kellemetlen nyűg.
#5 - Az, hogy mit sinálsz a sajátoddal nem ugyanaz, mint amit kiadásra veszel.
Ha ki akarod adni jó áron, akkor figyelned kell az ingatlan állapotára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!