Facebook marketplaces hirdetéseknél is megjrkentek a csalók?
Elkezdtem hirdetni a hangszereimet marketplacen, mert a jófogáson egyetlen érdeklődés se volt hosszú hónapokig. Ha volt is, szlovákok írtak magyartalanul hogy küldjek email címet, mert a futár csak az alapján tudja szállítani a termékem. Érdeklődtem jófogás ügyfélszolgálaton hogy mi ez és azt mondták hogy csalók, semmilyen adatot ne adjak ki, mert a jófogás nem kér email címet az eladótól.
Aztán most marketplacen a szlovák kamuprofilok, mind kamu képekkel van fent, modell nőket tesznek be profilképnek és van aki ugyanúgy foxpost miatt e-mail címem kéri, de egy merészebb már a bankszámla számom is kérte, hogy csak úgy tud utalni ha megadom. Egyértelmű hogy csalók, de nem értem miért ennyire buta felület a marketplace, semmit nem lehet jelenteni és megölik az oldalt ezek a suttyók, mert naponta bombáznak hogy email kell, de semmit sem kérdeznek hogy milyen a hangszer, csak e-mail. Eszem megáll hogy sehol se lehet nyugta az embernek.
Persze.
Még a fizetett facebook hirdetések is tele vannak csalásokkal.
Azt sem képes kiszűrni a facebook hogy ne fogadjon el pénzt szélhámosoktól hogy hirdethessék magukat.
Nagyon egyszerű a képlet. Ha tudsz vele kommunikálni és átutalja neked a termék árát és az meg is érkezik a számládra, akkor küldheted neki a gitárodat.
Ha nem tudsz vele kommunikálni, magyarán nem kér fotókat, videót a gitárodról, nem levelezik veled a szállításról, nem adja meg a saját címét, stb. és nem küldi a vételárat, helyette olyan linket küld, mintha ő már megrendelte volna előre a futárt és neked "csak kifizetned kell, hogy hozzájuss a vételárhoz", ennek érdekében látszólag a bankod (kamu) netbanki oldalára irányít, akkor tiltsd le és jelentsd!
Gondolj bele, hogy ha nem valami nagyon ritka hangszert hirdetsz, te rendelnél-e másik országból gitárt, vagy inkább személyesen találkoznál a hirdetővel és ki is próbálnád megvétel előtt. Na, ezért nem életszerű, hogy bárki külföldi venne tőled interneten egy kommersz, bárhol elérhető hangszert.
Amúgy most volt ezekről a csalásokról szó a rádióban is.
www.kiberpajzs.hu
Nem jelentek meg, mindig is ott voltak, csak régen szinte kizárólag az eladói oldalon. Most meg már a vevői oldalon is ott vannak, sőt, nyomulnak.
De a fenti módszerrel és józan ésszel könnyű kiszűrni a csalókat.
Utánvéttel ugyanúgy előre fizeted, mert kibontani csak azt követően tudod, hogy kifizetted, úgyhogy rossz a példa.
Rengeteg középkorút és nyugdíjast átvernek, sok minden mással is, pl. "vegyél fel hitelt külföldről, csak az első havi törlesztőt kell átutalnod Nigériába és máris a számládon a 3 milliós hitel.".
Tudod mennyien elhiszik?
Az utánvétes áruval nem szarakodnak, azt mindig gyorsan és hiánytalanul megküldik. Pár éve még előreutalva rendeltem egy melegítő szettet és 2 pulóvert. Bevittem a csomagot és hiányzott egy pulóver, természetesen elérni nem lehetett senkit telefonon, írtam üzenetet a számlával, részletezve volt miből hány darab és hogy fogyasztóvédelemnek jelentem az áruházat. Nem jött válasz, de másnap reggel dudált a futár és az ő költségükre küldték a pulóvert. Szóval ott tudatos rafináltság volt a csomag összekészítésnél, de utánvét esetén minden pontosan jött és gyorsabban.
A bedőlés inkább a butábbakra igaz, de a nagy átlag már nem hiszi el. Eleve az egyik azt írta hogy email címem megadom, küldi a futárt, aki elviszi a hangszert és majd érkezik a pénzem. Szóval azért eléggé átlátszó, ki adja oda idegennek bármilyen cuccát, hogy majd bizalmi alapon küldi a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!