Infláció ellen miért nem maximalizálják a profitot?
Az eszetlen áremelkedés ellenszere lehetne, ha megmondanák, "maximum 30% lehet a hasznod".
Igen, le kéne mondani a 3 évenkénti új autóról a kereskedőnek, de ennyi áldozatot ő is hozhatna.
Ma gyakorlatilag bármennyit kérhet. Mondok példát: Van például a popcorn. Nyersanyagköltsége legyen egy adagnak 100 forint. Energia, munkabér, bérleti díj stb költségekkel kijön 400 forintra. Ha erre 30%-ot tesz akkor 520. Ráteszi az áfát, kerekítéssel nagyjából 660 forint lenne.
Ehhez képest lazán 1500 egy adag kukorica a moziban.
Ez ~295% -os haszon a 400 forintos kukoricán. Ilyet miért lehet? Szinte minden területen látható a féktelen nyerészkedés.
A fixáras termék a kommunizmust idézi. Mondjuk inkább bizonyos élelmiszerek lennének fixárasak, semmint a cigi.
A benzinárstop is egy bődületes marhaság volt, mert egyrészt egy rakás magánkút ment tönkre, másrészt alig lehetett olyan helyet találni, ahol tele tudtál tankolni, mert szinte mindenhol 20 literes limit volt.
De ugye ezt is az átlag idiótára szabták, aki ahelyett, hogy havi egyszer teletankolná a kocsit, hetente háromszor tölt bele 2000-ért...
13: Ezzel a mentalitással én mondjuk nem tudok azonosulni. Miért kellene popcorn üzletet nyitnom, ha nem tetszik?! Ez olyan, mintha kizárólag akkor mondhatnám egy étteremben, hogy szar a kaja, ha én tudok jobbat főzni. Eleve nem azért járok étterembe, hogy én főzzem meg magamnak. Attól még az ízeket érzem. (jobb analógia nem jutott eszembe, de érted szerintem, mire gondolok)
Egyébként már nem csak én érzem, hogy nincs minden rendben ezzel (vagy csak valamelyikőtök írt cikket miután olvasta a kérdésem :D )
de ez is pedzegeti: [link]
"Ma gyakorlatilag bármennyit kérhet. Mondok példát: Van például a popcorn. Nyersanyagköltsége legyen egy adagnak 100 forint. Energia, munkabér, bérleti díj stb költségekkel kijön 400 forintra. Ha erre 30%-ot tesz akkor 520. Ráteszi az áfát, kerekítéssel nagyjából 660 forint lenne.
Ehhez képest lazán 1500 egy adag kukorica a moziban."
A mozi nem a filmekbol csinal penzt, hanem a popcornbol meg uditobol, amit ott veszel meg. Valaszthatsz: a popcorn-on legyen 1100 forint haszon (ami ugye nem kotelezo), vagy a mozijegyen?
Ha a vallalkozoknak profitmaximumot szabnal, akkor ugyan mar a bereknek is legyen egy plafonja, olyan 20-30% a "megelhetes" felett. Senkinek nem lenne 300e forintnal magasabb jovedelme. Ezt szeretned?
Az eves profitot elore nem lehet tudni. Ezek szerint elvenned az ev vegen azt, ami X% folott van?
Az ugye megvan, hogy a profit legtobbszor ujrabefektetesbe kerul, ezzel feljeszti adott ceg a technologiat, uj teruletekre lep be stb. Ha elvenned az erre szolo keretet, akkor kb az oskorban tartanad a magyar tarsadalmat. Bar azert nem nehez annyi koltseget behozni, hogy sose menjen X% fole a profit adott evben.
Nem vagy jartas kozgazdasagtanban, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!