Munkahelyről leépítés miatt elküdtek lassan kettő éve miért nem vesznek vissza?
"De az hogy 5 év kihagyás után elvárod hogy visszavegyenek."
Hát érdekes, hogy ez évekig benne volt a munka törvénykönyvében, szóval ez nem az én egyedi elvárásom. Csak Orbán atyánk úgy gondolta, hogy most már nem kell védeni a családokat.
200 fős számviteli osztály egyébként, és már a következő héten láttam, hogy hirdetnek, szóval lett volna hely. Egyszerűen arról volt szó, hogy a HR közölte, hogy el kell küldeni x embert, és ilyenkor azt teszik ki, akit jogilag ki lehet tenni.
"Engem azért nem küldtek el mert magasan képzett, nagy szakmai tudással rendelkező munkaerö vagyok és nem azért mert gyermekem volt. Ha el is küldenek 2 héten belül találok legalább 5 másik helyet."
Láttam én már karón varjút! A jelenlegi munkahelyemen pl. most veszünk át munkát Szlovákiából, mert a magasan képzett munkaerőről kiderült, hogy túl drága, és a magyarok olcsóbban megcsinálják. Aztán simán előfordulhat, hogy jövőre meg rádöbbennek, hogy Indiában még olcsóbban megcsinálják. Ha munkahelyről van szó, soha ne képzelj túl sokat magadról. Bárki pótolható és mindenkinél van olcsóbb.
Szóval magas lóról lehet nagyot esni!
De olvasgass még tovább, vannak itt a GYIK-on kérdések, ahol lehet kötözködni, és tudod magad fényezni, hogy te mennyire fantasztikus ember vagy!
"200 fős számviteli osztály egyébként"
Valahogy sejtettem hogy tömegmunkát végzel amire nem magas az a bizonyos szint amit meg kell ugrani.
"Csak Orbán atyánk úgy gondolta, hogy most már nem kell védeni a családokat."
Hát persze hogy Orbán Viktor hibája hogy nem rendelkezel olyan kompetenciákkal ami miatt egy cég elgondolkozik azon hogy továbbra is igényt tartsanak a munkádra. Jelenleg sem az szerepel a munka törvénykönyvében hogy rúgják ki a visszatérő kismamákat, hanem az hogy a cégek egyedi elbírálása lehetőséget teremt erre.
"Ha munkahelyről van szó, soha ne képzelj túl sokat magadról."
Nem a munkahelyről gondolok túl sokat hanem az én szakmai tapasztalatom, végzettségem (matematikus BSc, alkalmazott matematikus MSc, statisztikus PhD), nyelvismeretem (angol felsőfok, német középfok, francia középfok) valamint a szektoromhoz (Data Scientist) kapcsolódó IT ismereteim olyan széleskörűek hogy hatalmas értéket képviselek a cégemben és nagyon nehezen pótolható munkavállaló vagyok. Ahogy írtam nekem teljesen mindegy hogy a jelenlegi cégemnél vagy az 5000 másiknál helyezkedem el akik igényt tartanak a munkámra, a lényeg hogy a ritka technikai tudásomnak köszönhetően kvázi pótolhatatlan vagyok.
Viszont ha nem így lenne és olyan alacsonyan kvalifikált munkavállaló lennék mint te akkor is elfogadnám hogy nem teremtek nagy értéket egy cégnél és -bár nem örülnék- de tudomásul venném hogy ennyit ér a tudásom a munkaerőpiacon (azaz szinte semmit mert bőven találtak mást a helyemre). Nem az indokokat keresném és másban a hibát hogy elküldtek. Elég nagy szégyen ha valakit csak azért tartottak meg egy cégnél mert a törvény kötelezte őket, egyébként pedig semmi haszna nem volt az ilyen embereknek.
12-es, örülök, hogy ilyen örömet okoztam neked, hogy most szabadon kötözködhetsz egy ismeretlen emberrel, lehúzva a képességeit.
Nem tudom miért mentünk el abba az irányba, hogy te mennyire csodálatos vagy, amikor nem ez volt a kérdés. A kérdezőnek mennyire releváns a te fantasztikus tudásod? Ettől jobban érzi magát? Talán mégsem vagy annyira csodálatos, ha nem tudsz érdemben hozzászólni egy kérdéshez.
A szövegértés neked sem igazán megy, mert én nem igazán azon akadtam fent, hogy 5 év kihagyás után nem tudtak nekem munkát adni. Hanem azon, hogy utána évek múltán jelentkeztem, és be sem hívtak, mert még ŐK voltak rám megsértődve, mert jogtalanul elbocsájtottak. Ez kb. olyan, hogy a környező országban mindenki ellenségnek tartja a magyarokat, mivel elcsatolták tőlünk az országunk 2/3-át, szóval hogy ne legyen lelkifurdalásuk emiatt, bemesélik maguknak, hogy mi vagyunk a gonoszak.
"Ahogy írtam nekem teljesen mindegy hogy a jelenlegi cégemnél vagy az 5000 másiknál helyezkedem el akik igényt tartanak a munkámra, a lényeg hogy a ritka technikai tudásomnak köszönhetően kvázi pótolhatatlan vagyok."
Azért azzal jobb, ha tisztában vagy, hogy amikor valaki munkaerőt keres, akkor nem csak a képességei számítanak. A személyiségét is figyelembe veszik, a főnök elgondolkodik rajta, hogy akar-e ezzel az emberrel együtt dolgozni. A te személyiségeddel kapcsolatban bőven lenne min elgondolkodni. Ha munkanélkülivé válsz, nem leszel könnyű helyzetben ezzel a stílussal. Én teljesen biztos, hogy nem dolgoznék együtt veled, nem érdekelne a csodás matematikus diplomád.
Egyébként az 5000 munkahelyet erősen túlzásnak érzem, maradjunk mondjuk 10-20 munkahelyben. A ritka, speciális tudásnak az a hátránya, hogy ritkán is keresik.
Behívnak, azt látják, hogy pökhendi vagy és beképzelt, és köszönik szépen, de inkább választanak egy szerény pályakezdőt, aki ugyanúgy meg tudja tanulni, amit te, és még olcsóbb is.
Szóval ahogy korábban írtam, magas lóról lehet nagyot esni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!