Miért van az ,hogy régebben gyakoribb volt,hogyegy munkahelyen végigdolgozták az emberek az életüket ,most meg gyakori,hogy vándorolni kell új munkahelyre?.Megszűnés,leépítés,átszervezés,csőd stb miatt.
Ha csak ilyenek miatt vandorolsz akkor az regen is volt.
Szerintem most akik surun vandorolnak azok a fiatalok, kb 2-3 ev utan egy helyen plafonalodik a fizetesed es csak ugy tudsz nagyobb fizut elerni ha ceget valtasz. Budapesten versenyszferaba ennel jobban nem nagyon lehet csinalni, marha szeretned hogy a fizud nojjon
Lényegében mint írták is inkább a fizetés miatt kell vándorolni, én igaz szakmunkásként de elmentem egy céghez dolgozni, ugye pályakezdőként szakmunkás minimált kaptam, az ha jól emlékszem olyan 100-110 lehetett, emelni 3-év alatt nem akartak csak amit az állam emelgetett az évek alatt(megjegyezném az összes gépet megtanultam kezelni 1 cnc, meg az összes többi egyéb gépet,és aktívan dolgoztam is rajtuk hajtottam mint az állat hülye fejjel,minden kiadott munkát megcsináltam), ugyan ez a cég 200 feletti fizetéssel hirdetett állást akkor még mikor ott voltam, ugye mikor megláttam a hirdetést egyből mentem és mondtam hogy emelni kéne (a hirdetést nem hoztam fel), természetesen nem emeltek, akkor én szóban felmondtam utána írásban is, (azóta mivel nincs munkás a gépekre, illetve a cnc megmunkáló központot se tudják használni teljes kapacitáson, veszteségesek lettek)
elmentem másik helyre, na ott mikor megtudták hogy dolgoztam megmunkáló központon, és hogy programozni is tudom (sima szakmunkásként) gyakorlatilag 2-hét után 250-re emelték a fizumat,úgy hogy 8-10 órák helyett 4-6 órát dolgozok max, nekem megérte eljönni.
Mondjuk hogy a cégnek ahol előzőleg dolgoztam miért volt jó hogy nem a meglévő, a gépeken dolgozni tudó HELYI embereket nem tartsa meg azt nem tudom, de az biztos hogy már csak azért vannak talpon mert a tulajnak van pénze amit tud beleönteni!
Welcome to capitalism.
A legtöbben maguktól váltanak, mert máshogy nem tudnak előrelépni a karrierjükben, illetve nem tudnak rendes fizetésemelést elérni.
4-5 év alatt bármilyen munkahelyen ki lehet égni, ilyenkor érdemes lehet váltani. Persze, egy szalagmunkásnak valószínűleg teljesen mindegy, hogy melyik gyártósoron robotol, de egy szellemi foglalkozásnál az új hely új kihívásokat tartogathat, ezen kívül az új seprű mindig jól seper: a cégek is szeretnek új emberekkel dolgozni, mert bennük még van bizonyítási vágy.
Régen a karrier teljesen mást jelentett: ha párttag voltál, akkor is előreléptél, ha egy kétfogú analfabéta proli voltál, lehetett belőed gyárigazgató is, mert nem a tudás meg az ész számított, hanem a politikai lojalitás. A rendszerváltás után egyre inkább előtérbe kerül az egyéni kvalitás és ezzel együtt megjelent a gyors kiégés, belefásulás is.
Az lehet hogy az új pl pályakezdő munkásokban van még bizonyítási vágy ez tényleg tök jó már a cégnek.A gond csak az hogy mire betanulna és elkezdene érdemi hasznot is hozni a cégnek,már megy is tovább mivel a munkáját azt hogy beilleszkedett/betanult nem jutalmazzák, és igen munkahelyen a jutalom csak és kizárólag pénzbeni lehet, hiszen a legtöbbünk nem jószántából megy be dolgozni, vagy mert unatkozik otthon.
Mondjuk amit írok az szakmunkákra illetve szellemi munkákra igaz, mert pl egy segédmunkás aki csak raklapokat pakol ide-oda nem kell hogy betanuljon.
Azért, mert a körülmények és a "trend" is változik.
Bár, szerintem régen is muszájból dolgozott az emberek nagyrésze.
Az is közrejátszik, hogy a mai fiatalok Y, Z generáció tagjainak már nem a munka jelenti az élet értelmét. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség van.
Az is közrejátszik, hogy siralmasak a bérek. Miért erőltesse meg magát? Nem lehet őket úgy hülyére venni...
Sokkal mobilabbak. Külföldi munkavállalás, stb.
Én azt látom, hogy ez még durvább lesz. A munkáltatók felköthetik a gatyájukat. Ha nem fizetnek rendesen, csődbe fognak menni. Vagy vegetálnak, mert nem lesz motivált dolgozó. Vége megint csőd.
Az alfa generáció még anyagiasabb lesz. Vállalkozó típusúak lesznek. Ahogy már a Z generáció is.
Hülyék lennének alamizsnáért csicskulni ócska, rabszolgatartó, korrupt vállalkozóknak.
Ez már a folyamat már az Y generációnál elkezdődött.
A posztadoleszens Y generáció nagyon nagyot fog koppanni, amikor megismerkedik az élet szépségeivel (sárga csekk, telefonszámla stb.) Most anyuci kifizeti neki a kolátlan mobilnetet, Netflixet, iPhone hitelt stb., nagyon nagy áll-leesés lesz, amikor rájön, hogy ezek pénzbe kerülnek.
De igazad van, a mostani fiatalok még ott tartanak, hogy dolgozni nem trendi, de azért igények vannak, ha meg nem repül a sült galamb a szájukba, akkor tüntetnek. Előbb-utóbb ebből nagyon csúnya pofáraesés lesz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!