Az átlagmagyarnak jellemzően inkább politikai okok miatt nincs megtakarítása, vagy azért, mert nem tud bánni a pénzzel és nincs megtakarítási kultúrája?
Aki rendelkezett használható szaktudással és pénzügyekben minimálisan tudatos volt, az a Horthy- és Kádár-rendszerben, az Antall-, Horn-, Medgyessy-, Gyurcsány,- Bajnai- vagy az Orbán kormány ideje alatt is megélt és képes volt akár megtakarítást létrehozni az adott kor körülményei ellenére.
Teljesen felesleges magunkat Svájchoz hasonlítani, ha egyszer nem vagyunk Svájc - sem történelmileg, sem kulturálisan, sem gazdasági vagy akár politikai szempontból.
Még mielőtt jól megköpködjük az átlag magyart, csak egy gyors Google keresés:
- A lakosság 30%-a él LÉTMINIMUM ALATT.
- Csak pár éves statisztikákat találtam a társadalmi minimumról, de 55% fölöttire tették a társadalmi minimum alatt élők arányát is. (Nyilván ebben benne van az előbb említett 30% is.)
Mi jön a fenti két adatból? Az hogy a lakosság durván harmada konkrétan nyomorog, egy további majdnem másik harmada pedig azért nyomorog, hogy ha beüt valami váratlan picike kiadás, akkor ne kelljen a Providenthez futnia, hanem a nyomorgása árán félretett pár tíz vagy százezer forintból fedezni tudja.
Ezért nincs a lakosság kb. felének vagy akár nagyobb részének értelmezhető mennyiségű félretett pénze. Mert nincs miből.
Az én társadalmi buborékomban (munkámból kifolyólag) átlagnál jobban kereső emberek vannak, még a legostobább, legegyügyübbnek is van megtakarítása.
Tehát szerintem a kérdésre a válasz: sok magyar nem tud miből megtakarítani, a maradék pedig bezony rendelkezik megtakarítással. A sokat kereső, de azt mind elszóró emberek is jelen vannak, de ezek nem magyar specifikus dolgok. Elég csak az USA hitel statisztikáit böngészni, hogy mást ne mondjak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!