Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 2010-es adósság elévülése ha...

2010-es adósság elévülése ha már fizetési meghagyás is volt?

Figyelt kérdés
2010-ben egy késve befizetett számla miatt a mobiltelefon szolgáltatóm szerződést bontott velem és kötbér fizetésre kötelezett. Nem fizettem ki a kötbért mert irreálisan magasnak találtam egy elkésett számla miatt az akkor 60 ezer forintot. Végrehajtóhoz került az ügy de akkor már 200 ezer forintot követeltek végrehajtási költséggel együtt, a telefon szolgáltató pedig idő közben eladta a tartozásom így már egyezkedni sem volt lehetőség. Ezt az összeget már nem is tudtam volna kifizetni akkor. 2013-ban kaptam egy fizetési meghagyást majd munkabér letiltást. Ám az adósságot végül nem vonták le a munkabéremből és azóta semmi levelet nem kaptam ez ügyben és nem kerestek. Ennek 10éve. Azt tudom, hogy a mobil tartozások elévülése 1 év a kérdésem viszont az lenne, hogy akkor is 1 év ha a tartozás értékesítve lett egy kövételéskezelőnek aki végrehajtóhoz adta? Mert mindenhol csak azt írják, akkor évül el ha 1 évig nem jelentkezik a szolgáltató. De az én esetemben már nem a szolgáltató felé tartoztam hanem egy kövételéskezelőnek. Ilyenkor mennyi idő az elévülés?
2023. márc. 4. 10:34
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
1 év. Ha megkapod a a MOKK-tól a felszólítást, akkor 15 napod van ellentmondani. Vht. 41-re hivatkozva
2023. márc. 4. 10:53
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
#1-est kiegészíteném: 1 év + 60 nap eljárási idő. A Bszpt. 11-re is kell hivatkozni.
2023. márc. 4. 10:55
 3/5 A kérdező kommentje:
A MOKK-tól 2013-ben kaptam felszólítást akkor nem mondtam ellent tudomást sem vettem róla sajnos. Pont erre irányul a kérdésem, hogy ilyen esetben is 1 év az elévülés ha az ügyet a bírósági VH. már a MOKK-hoz adta?
2023. márc. 4. 11:13
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Az elévülés fő szabály szerint 5 év, van amikor kevesebb is (mobil előfizetés esetén 1 év). Ez vonatkozik a már megkezdett végrehajtásra is, viszont ez gyakorlatilag minden lépés után újraindul. Tehát nem a végrehajtás megindításától, hanem az utolsó felszólítástól, az utolsó levél kiküldésétől, vagy bármilyen más történéstől kezdve kell 1 évnek eltelnie.
2023. márc. 4. 23:58
 5/5 A kérdező kommentje:
Az utolsó levelet 2013-ban kaptam. Köszönöm a válaszokat egyébként.
2023. márc. 5. 00:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!