Fizetik utánam a nyugdíj járulékot?
Kissé bonyolult a helyzet!
Tudna valaki egy közvetlen linket küldeni hogy fizetik-e utánam a nyugdíjjárulékot?
A Tb-m az rendben van /3* kopp/ de konkrétan a nyugdíjra lennék kíváncsi.
Ismétlem magam /bonyolult helyzet/
A Na oldalán erről kimondottan nem találtam infót.
Köszi
20-as, Sajnos most el kell mennem, meg félek hogyha leírom akkor bekövetkezik a "megszűnik" a TB-m, Boszorkány vagyok, többször előfordult már.
Ám TE melyik válaszoló voltál? De leírom majd, csak félő hogy utána rád írnak h mi a történet.
" És azt láttam, hogy az elmúlt közel 10 hónapos munkaviszonyom nyomokban sem létezik rajta,"
A NAV nem szolgáltat adatot 5 percenként a nyugdíjbiztosítónak. Ha valaki elindít egy szolgálati idő megállapítására irányuló eljárást a nyugdíjbiztosítónál, akkor soron kívüli adatszolgáltatásra köteles a NAV, egyébként nem kizárt, hogy nem minden időszakról van adat a nyugdíjfolyósítónál. Ez lehet akár 1 év is. Ez még nem jelenti azt, hogy gond van.
A kérdezőnek még mindig az a válaszom, hogy nem tudod sehol megnézni, hogy befizették a tőled levont nyugdíjjárulékot, vagy sem, mivel a nyugdíjjárulék, mint fizetési kötelezettség a munkáltatónál jelentezik, nem nálad. Ha soha nem fizeti be, téged attól hátrány nem érhet.
A munkáltató havonta adatot szolgáltat a dolgozónak számfejtett és kifizetett jövedelmekről a NAV-nak. Itt a KIFIZETETT szó nagyon fontos.
Ugyanis hiába készítette el a számfejtést a béredről, ha valamiért nem fizette ki. Ilyenkor ugyanis nullás bevallást ad be rólad azokra a hónapokra, amelyeket nem fizetett ki. A nullás miatt nyilván nem megy más adat a nyugdíjbiztosító felé sem, csak nulla. Ha nullást ad be, akkor nem keletkezik járulékfizetési kötelezettsége sem, hiszen az a dolgozóknak kifizetett bérek után keletkezik csak.
Ha egyszer a dolgozó megkapja a bérét, akkor visszamenőleg benyújták a bevallásokat is a NAV-hoz, tehát felülíródik a nyilvántartás.
Kérdező!
Ha nem írod meg a konkrét problémát, nem valószínű, hogy kapsz tőlünk neked megfelelő választ.
"Nem értem ezt az "ismét elmondom","
Azért írtam, mert csak ezen a héten legalább 4-szer leírtam már hasonló kérdésekhez, hogy nem tudod megnézni sehol, mivel a munkáltató adószámláján tartják azt nyilván.
"onnan tudom h rendben van, mivel rákérdeztem a HO-nál"
Ha munkaviszonyban állsz, akkor biztosított vagy függetlenül attól, hogy fizeti a közterhet a munkáltatód vagy sem. A biztosítási jogviszony maga biztosítja azt, hogy az orvosnál "zöld" lámpás vagy, nem pedig a járulék fizetése.
Gondolj bele, van egy csomó munkáltató, aki el van maradva hónapokkal/évekkel a dolgozótól levont közterhek befizetésével. Szerinted egy multinál, akinél több ezer munkavállaló dolgozik, minden dolgozó "piros" lámpás emiatt a háziorvosánál? Hát nem. Ez nem így működik.
“ A NAV nem szolgáltat adatot 5 percenként a nyugdíjbiztosítónak.”
Minden hónapban meg szokott jelenni az egyéni nyugdíjszámlámon a befizetés
Pont a helyzet bonyolultsága miatt kellene tudni, hogy mi a helyzet, így adhatnánk pontos választ a kérdésre. A több választ is író hozzászóló (aki a munkáltató adatszolgáltatásáról és adószámlájáról írt, szintén szakmabeli lehet és biztos látott már a tiédnél bonyolultabb és cifrább ügyet)
Ha nem vagy hajlandó egy anonim oldalon megírni a részleteket, menj be a nyugdíjintézetbe (akárhogy is nevezik most) és tisztázd ott a helyzetet.
"Minden hónapban meg szokott jelenni az egyéni nyugdíjszámlámon a befizetés"
Még mindig nem a "befizetés" jelenik meg rajta, de látom, hogy hiába magyarázom.
Örülök, hogy nálad ilyen flottul megy minden, nálam nem jelenik meg minden hónapban rögtön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!