Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Fizetik utánam a nyugdíj...

Fizetik utánam a nyugdíj járulékot?

Figyelt kérdés

Kissé bonyolult a helyzet!

Tudna valaki egy közvetlen linket küldeni hogy fizetik-e utánam a nyugdíjjárulékot?

A Tb-m az rendben van /3* kopp/ de konkrétan a nyugdíjra lennék kíváncsi.

Ismétlem magam /bonyolult helyzet/

A Na oldalán erről kimondottan nem találtam infót.

Köszi

2023. febr. 17. 19:09
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
36%
2023. febr. 17. 19:42
 2/30 anonim ***** válasza:
36%

Adószámlád is kérdezd le

[link]

2023. febr. 17. 19:43
 3/30 A kérdező kommentje:

köszi, az első linken azt írja ki hogy tiltott, nincs engedélye, a másodiknál meg nem talál semmit.😒

A segítőkészségért ment a zöld

2023. febr. 17. 20:16
 4/30 A kérdező kommentje:
2023. febr. 17. 20:17
 5/30 anonim ***** válasza:
36%
Nekem teljesen jól működnek a linkek. A böngésződből töröld a feleskeges adatokat!
2023. febr. 17. 20:48
 6/30 anonim ***** válasza:
88%

"Fizetik utánam a nyugdíj járulékot?"

Elmondom (ismét) hogyan működnek a közterhek fizetése, ha munkaviszonyban dolgozol:

Van egy fizetésed. A fizetésed bruttóban adják meg, amiből levonnak törvény szerint SZJA előleget, továbbá járulékot. A maradék lesz a nettó béred, amit kifizetni köteles részedre a munkáltató.

Onnantól kezdve, hogy a bruttó bér utáni közterhek levonására a munkáltatót kötelezi a törvény, készfizető kezesként felel érte. Ez annyit jelent, ha a dolgozó bruttó béréből levont közterhet nem fizeti tovább az államnak a munkáltató, a dolgozót ebből hátrány nem érheti.

A dolgozótól levont közterhek a munkáltató adószámláján jelennek meg, mint az államnak befizetendő összeg. Mivel a munkáltató adószámlájához nem férsz hozzá, ezért nem tudhatod, hogy befizette vagy sem a tőled és a többi dolgozótól levont SZJA-t, járulékokat.

Az adószámládon ezzel kapcsolatban - a fent leírtak okán - nem fogsz találni semmit, hiszen nem nálad könyvelődik fel a befizetendő közteher, hanem a munkáltatónál, mivel készfizető kezesként működik közre ebben.

De ez számodra teljesen lényegtelen, mivel téged ettől hátrány nem érhet.

A munkáltató a dolgozónak számfejtett és kifizetett bérekről, levont közterhekről havonta bevallást nyújt be a NAV-hoz. Ezt a Te és a többi dolgozó adóazonosítójára hivatkozással teszi meg, tehát ez már személyhez kötött adat lesz, amit a NAV nyilvántartásából ügyfélkapun keresztül le tudsz kérni. Nyilván csak a sajátodat.

Ettől még nem biztos, hogy befizette a munkáltató a közterhet, de megint csak kiemelem, hogy ez téged nem érinthet hátrványosan.

A nyugdíjbiztosítási igazgatóság a valamikori nyugellátásodhoz szükséges adatokat megkapja a NAV-tól, tehát a nyugdíjbiztosító/nyugdíjfolyósító oldaláról ezeket az adatokat tudod lekérni, mert minden állampolgárról egyéni számlát vezet ahhoz, hogy később a nyugellátásokat meg tudja állapítani.

Itt sem fogod megtudni, hogy megfizette a munkáltató a béredből levont közterhet, vagy sem.

Ismételten írom, hogy ez számodra nem is lényeges.

2023. febr. 18. 06:07
 7/30 anonim ***** válasza:

"A Tb-m az rendben van /3* kopp/ de konkrétan a nyugdíjra lennék kíváncsi."

Én meg arra lennék kiváncsi, hogy ezt honnan tudod. Mármint, hogy a "TB-d" rendben van.

Ha munkaviszonyban állsz, akkor biztosítottnak számítasz, tehát nem kell fizetned külön járulékot ("TB-t").

Kérdező! Mi a valódi problémád egyébként?

2023. febr. 18. 06:11
 8/30 anonim ***** válasza:
Ha a tb-d oké, akkor a nyugdíjad is. A járulékot ugyanis egyben vonja és fizeti a munkáltató.
2023. febr. 18. 06:34
 9/30 A kérdező kommentje:

6: Nem értem ezt az "ismét elmondom", most tettem fel először a kérdést.

És mint írtam: "bonyolult helyzet" ez a munkaviszony.

2023. febr. 18. 08:37
 10/30 A kérdező kommentje:

8-as, onnan tudom h rendben van, mivel rákérdeztem a HO-nál, továbbá folyamatosan járok szakrendelésekre, a térítési kategóriám: 01

Nem fizetem magam után a TB-m!

A problémám nem írnám ki ide, de ismétlem önmagam: "bonyolult helyzet" A kérdésem a következőre irányult: Hol tudom megnézni hogy a nygdíjjárulékot is fizetik-e utánam? Azért köszi, ment a zöld.

2023. febr. 18. 08:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!