Fizetik utánam a nyugdíj járulékot?
Kissé bonyolult a helyzet!
Tudna valaki egy közvetlen linket küldeni hogy fizetik-e utánam a nyugdíjjárulékot?
A Tb-m az rendben van /3* kopp/ de konkrétan a nyugdíjra lennék kíváncsi.
Ismétlem magam /bonyolult helyzet/
A Na oldalán erről kimondottan nem találtam infót.
Köszi
Adószámlád is kérdezd le
köszi, az első linken azt írja ki hogy tiltott, nincs engedélye, a másodiknál meg nem talál semmit.😒
A segítőkészségért ment a zöld
"Fizetik utánam a nyugdíj járulékot?"
Elmondom (ismét) hogyan működnek a közterhek fizetése, ha munkaviszonyban dolgozol:
Van egy fizetésed. A fizetésed bruttóban adják meg, amiből levonnak törvény szerint SZJA előleget, továbbá járulékot. A maradék lesz a nettó béred, amit kifizetni köteles részedre a munkáltató.
Onnantól kezdve, hogy a bruttó bér utáni közterhek levonására a munkáltatót kötelezi a törvény, készfizető kezesként felel érte. Ez annyit jelent, ha a dolgozó bruttó béréből levont közterhet nem fizeti tovább az államnak a munkáltató, a dolgozót ebből hátrány nem érheti.
A dolgozótól levont közterhek a munkáltató adószámláján jelennek meg, mint az államnak befizetendő összeg. Mivel a munkáltató adószámlájához nem férsz hozzá, ezért nem tudhatod, hogy befizette vagy sem a tőled és a többi dolgozótól levont SZJA-t, járulékokat.
Az adószámládon ezzel kapcsolatban - a fent leírtak okán - nem fogsz találni semmit, hiszen nem nálad könyvelődik fel a befizetendő közteher, hanem a munkáltatónál, mivel készfizető kezesként működik közre ebben.
De ez számodra teljesen lényegtelen, mivel téged ettől hátrány nem érhet.
A munkáltató a dolgozónak számfejtett és kifizetett bérekről, levont közterhekről havonta bevallást nyújt be a NAV-hoz. Ezt a Te és a többi dolgozó adóazonosítójára hivatkozással teszi meg, tehát ez már személyhez kötött adat lesz, amit a NAV nyilvántartásából ügyfélkapun keresztül le tudsz kérni. Nyilván csak a sajátodat.
Ettől még nem biztos, hogy befizette a munkáltató a közterhet, de megint csak kiemelem, hogy ez téged nem érinthet hátrványosan.
A nyugdíjbiztosítási igazgatóság a valamikori nyugellátásodhoz szükséges adatokat megkapja a NAV-tól, tehát a nyugdíjbiztosító/nyugdíjfolyósító oldaláról ezeket az adatokat tudod lekérni, mert minden állampolgárról egyéni számlát vezet ahhoz, hogy később a nyugellátásokat meg tudja állapítani.
Itt sem fogod megtudni, hogy megfizette a munkáltató a béredből levont közterhet, vagy sem.
Ismételten írom, hogy ez számodra nem is lényeges.
"A Tb-m az rendben van /3* kopp/ de konkrétan a nyugdíjra lennék kíváncsi."
Én meg arra lennék kiváncsi, hogy ezt honnan tudod. Mármint, hogy a "TB-d" rendben van.
Ha munkaviszonyban állsz, akkor biztosítottnak számítasz, tehát nem kell fizetned külön járulékot ("TB-t").
Kérdező! Mi a valódi problémád egyébként?
6: Nem értem ezt az "ismét elmondom", most tettem fel először a kérdést.
És mint írtam: "bonyolult helyzet" ez a munkaviszony.
8-as, onnan tudom h rendben van, mivel rákérdeztem a HO-nál, továbbá folyamatosan járok szakrendelésekre, a térítési kategóriám: 01
Nem fizetem magam után a TB-m!
A problémám nem írnám ki ide, de ismétlem önmagam: "bonyolult helyzet" A kérdésem a következőre irányult: Hol tudom megnézni hogy a nygdíjjárulékot is fizetik-e utánam? Azért köszi, ment a zöld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!