Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ebayról ha az ember vásárol...

Ebayról ha az ember vásárol valamit, hogyan zajlik a vámügyintézés?

Figyelt kérdés

Nagyon régen vásároltam már ebayről, akkoriban mikor még 22 dollár alatt vámmentes volt. Régi szép idők.

Azt tudom hogy derék politikusainknak hála immáron ha 2 centért veszek egy darab radírgumit azért is vámköltséget kell fizetni, csak a mikéntjét nem tudom.

Ha rendelek valamit mondjuk az USA-ból, akkor ha az ideér Magyarországra, hogyan zajlik a sarcolás folyamata? Valaki le tudná írni nekem részletesen hogy miket kell csinálni ahhoz hogy kézhez kapjam az akármimet?

2023. febr. 9. 21:22
 1/4 anonim ***** válasza:

Nos, ezt rosszul tudod.

A VÁM értékhatára sosem volt 22 EUR, hanem már elég régen 150 és ez nem is változott.

Ami változott, hogy 22 EUR érték alatt eddig nem kellett ÁFÁ-t fizetni - most már kell. Ez amúgy is sokkal rosszabb, mert az áfa 27%, míg a vám jóval kevesebb.

A kérdésedre válaszolva a folyamat úgy működik, hogy a fuvarozó (posta, DHL, stb..) értesít, amikor az országba érkezik a csomag és megkérdezik, hogy megbízod-e őket azzal, hogy elintézzék neked a papírokat vagy magad szeretnéd csináni. Utóbbit ha csak nem vagy tapasztalt speditőr inkább hanyagold. Tegyük fel megbízod őket.

Én innentől a folyamat már szállítmányozó cégenként változik. Az egyszerűség kedvéért nézzük most a postát - mivel az a leggyakoribb, illetve jelentősen olcsóbb, mint mondjuk egy DHL:

1. A posta küld egy e-mailt, hogy csomagod érkezett és megbízod-e őket a vámkezeléssel. Ezt csak akkor tudják megtenni ha feladáskor az e-mail címedet mellékelték. Ez esetben egy un "Csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattot" kitöltesz és online kifizeted az áfát.

2. Amennyiben nem online csinálod ezt, hanem papír alapon és utánvét jelleggel fizeted ki a költségeket akkor levelet küldenek

3. A díjakat ebben a táblázatban találod: [link]

4. Kihozza a postás a terméket (vagy leginkább legtöbbször ki sem hozza, csak bedob egy értesítőt. De ez már inkább a magyar posta valósága)

Ezen kívül a postánál van egy olyan lehetőség is, hogyha a webshop az IOSS (import One Stop Shop – Egyablakos Rendszer) része akkor az áfát helyből a kereskedőnek kifizeted vásárláskor és az állam már csak az ügyintézési díjra húz le (lsd 1-3 pont). Ilyen pl. az Aliexpress is, de biztos sok amerikai cég is benne van, ennek utána kell járni.

2023. febr. 10. 07:59
 2/4 anonim ***** válasza:

"a folyamat úgy működik, hogy a fuvarozó (posta, DHL, stb..) értesít, amikor az országba érkezik a csomag és megkérdezik, hogy megbízod-e őket azzal, hogy elintézzék neked a papírokat vagy magad szeretnéd csináni"

Nem tudom, futárcégnél hogy működik, de a postánál egyáltalán nem így. Automatikusan intézkednek, ha tetszi, ha nem. Ha kapnak IOSS azonosítót, akkor az alapján ha nem kapnak, akkor meg találgatnak a rendelkezésükre álló adatok alapján (ha pedig tévednek, semmiféle felelősséget nem vállalnak).

2023. febr. 10. 10:10
 3/4 anonim ***** válasza:
Egy ideje nem vamoltam de tavaly még így működött.
2023. febr. 10. 12:54
 4/4 anonim ***** válasza:
Most jártam végig a tiszteletköröket a békéltető testülettel egy ilyen ügy miatt, úgyhogy most már nem így működik.
2023. febr. 10. 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!