Az ajándékozó formálhat e bármiféle igényt az ajándékozott pénz felhasználására?
Kicsit furán hangzik a kérdés, megpróbálom elmagyarázni.
Házasodunk a vőlegényemmel idén ősszel, 7 éve vagyunk együtt. Összesen kb. 15 millió megtakarított pénzünk van, amit ugyan nem házasokként, de együtt tettünk össze, mint egy pár, mindketten dolgoztunk végig.
A vőlegényem szülei sajnos pedzegetik, hogy nagyobb összeget adnának nászajándéka (értsd, 10 millió sem kottyanna meg nekik), de azt csakis a fiúknak adnák.
Tehát már próbálják elültetni a fejében azt, hogy a házat amit az ők, a többi családtag és a saját pénzünkből vennénk majd, ahhoz nekem semmi közöm ne legyen, zárjon ki belőle, 1/1 hányadban legyen az övé (igen, nagyon szeretnek). :)
A kérdésem arra irányul, hogy ha tényleg ekkora összeget adnak ajándékként (de legyen csak 2, vagy 5 millió), kötelesek vagyunk e arra, vagy úgy költeni, ahogy ők akarják, esetleg a házra tulajdonjogot formálhatnak e, kiköthetik e, milyen tulajdonrészben legyen a gyereküké, ha tényleg az ő nászajándékuk lenne az egyik része a ház árának?
Az is felmerült bennünk, hogy mivel 2 lakásuk van, férjem egyedüli gyerek, talán a lakást akarják neki adni. Ha véletlen férjem úgy döntene, hogy eladja ezt a lakást, és hozzá tesszük a mi pénzünkhöz, hogy kb 300 km-el arréb családi házat vegyünk, abba nekik lehet beleszólásuk, mert a lakást tulajdonképpen ők ajándékozták?
Nem aranyásó vagyok, de 7 éve furnak sajnos, páromnak is nagyon elege van belőle. Jelenleg úgy gondolja, biztos nem próbálnak meg szemétkedni majd, csak a szájuk nagy most, viszont én úgy érzem, nem alaptalan a félelmem.
Ez nem tehetek - nem tehetek róla.
Ez pénz, anyagi. Minden baj legnagyobb forrása válásnál.
Én ezért kötöttem házassági szerződést, aminek az elfogadása 6 évbe tellett páromnak és szüleinek...
Áhá. Szóval csak-csak pályázol a 10 milla feléért járó tulajdonrészre. Azért te és a rokonságod NEM dolgozott meg. Ha belehisztized a párod, és kibalhézod annak is a felét, remélem nem tudsz majd tükörbe nézni, mert abszolút pure aranyásó mentalitás vagy.
Én ugyan jóval nagyobb vagyonnal gazdálkodtam már kb annyi idősen, mint ti együtt, és pont ezért fogok házassági szerződést kötni ha egyszer megházasodok.
Nem arra a 10 millióra pályázok. :)
Hanem arra a 15-re, amit gyűjtöttünk magunknak. Mivel se élettársak nem voltunk, se szerződés nem volt róla és egy kártyán gyűjtjük a pénzt, így jogos a kérdésem.
Kérdező:
"Házassági vagyonjogi szerződésben a házasulók és a házastársak maguk határozhatják meg azt a vagyonjogi rendszert, amelyet a házastársi vagyonközösség helyett a szerződésben meghatározott időponttól életközösségük időtartama alatt a vagyoni viszonyaikra alkalmazni kell."
Roppant egyszerű akkor. A lakást a belerakott anyagiak tükrében veszitek tulajdonrészre. Pl 70% övé, 30% a tiéd, feltételezve hogy a 15M fele-fele arányban, a 10 milla pedig csak tőle származik.
Alapvetően az ajándékozó meghatározhatja, hogy mire adja az ajándékot. Nyilván mindezt nem bemondásra, hanem ajándékozási szerződésben kell rögzíteni. Persze az ajándékot nem kötelező elfogadni, ha az ajándékozott0 nem ért egyet a feltételekkel.
Abba, hogy a saját (közös) 15 millióval mit csináltok, nem lehet beleszólásuk. Ugyanakkor abba igen, hogy az általuk ajándékozott 10 milliót mire lehet költeni, tehát például kiköthetik azt is, hogy nem lehet olyan ingatlanra költeni amiben nem kizárólagos tulajdonos a férjed. Szóval igen, ha megfelelően le van minden papírozva akkor jogi szempontból nincs kivetnivaló abban, amit az anyósék akarnak.
"Mivel se élettársak nem voltunk, se szerződés nem volt róla és egy kártyán gyűjtjük a pénzt"
Tehát nem éltek együtt? Csak mert jogilag ha életvitel szerűen ugyanabban a háztartásban éltek, akkor élettársak vagytok és ha egy közösen kezelt számlán gyűjtitek a pénzt, melyhez mindketten hozzátettetek, akkor jogilag is egyértelműen közös vagyon lesz az a 15 millió is és az érte vásárolt ingatlanérték is. Tehát, ha mondjuk bedobjátok azt a 15 milliót, anyósék megtolják még 10 millióval és felvesztek még 10 millió hitelt, hogy vegyetek egy 35 milliós lakást, akkor hiába lesz 1/1 a párod nevén a tulajdoni lapon a lakás, abban neked 7,5 millió tőkéd és 5 millió hiteled lesz, azaz 35%-ban a tied lesz a kégli (természetesen a hitel fele is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!