Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Az ajándékozó formálhat e...

Az ajándékozó formálhat e bármiféle igényt az ajándékozott pénz felhasználására?

Figyelt kérdés

Kicsit furán hangzik a kérdés, megpróbálom elmagyarázni.

Házasodunk a vőlegényemmel idén ősszel, 7 éve vagyunk együtt. Összesen kb. 15 millió megtakarított pénzünk van, amit ugyan nem házasokként, de együtt tettünk össze, mint egy pár, mindketten dolgoztunk végig.

A vőlegényem szülei sajnos pedzegetik, hogy nagyobb összeget adnának nászajándéka (értsd, 10 millió sem kottyanna meg nekik), de azt csakis a fiúknak adnák.

Tehát már próbálják elültetni a fejében azt, hogy a házat amit az ők, a többi családtag és a saját pénzünkből vennénk majd, ahhoz nekem semmi közöm ne legyen, zárjon ki belőle, 1/1 hányadban legyen az övé (igen, nagyon szeretnek). :)

A kérdésem arra irányul, hogy ha tényleg ekkora összeget adnak ajándékként (de legyen csak 2, vagy 5 millió), kötelesek vagyunk e arra, vagy úgy költeni, ahogy ők akarják, esetleg a házra tulajdonjogot formálhatnak e, kiköthetik e, milyen tulajdonrészben legyen a gyereküké, ha tényleg az ő nászajándékuk lenne az egyik része a ház árának?

Az is felmerült bennünk, hogy mivel 2 lakásuk van, férjem egyedüli gyerek, talán a lakást akarják neki adni. Ha véletlen férjem úgy döntene, hogy eladja ezt a lakást, és hozzá tesszük a mi pénzünkhöz, hogy kb 300 km-el arréb családi házat vegyünk, abba nekik lehet beleszólásuk, mert a lakást tulajdonképpen ők ajándékozták?

Nem aranyásó vagyok, de 7 éve furnak sajnos, páromnak is nagyon elege van belőle. Jelenleg úgy gondolja, biztos nem próbálnak meg szemétkedni majd, csak a szájuk nagy most, viszont én úgy érzem, nem alaptalan a félelmem.

2023. jan. 23. 19:49
1 2 3 4
 11/40 A kérdező kommentje:

Értem, hogy annyi részben több köze van hozzá, ha szülei mondjuk 10 milliót adnak bele, az én családom meg "csak" ötöt.

De azt nem érzem fairnek, hogy a 15 milliót együtt gyűjtöttök házasság nélkül és kb mégis simán élhetek azzal a gondolattal együtt örökké, hogy bármiféle jog nélkül lakok kb. valaki más házában, hiába fektettem bele én is, az senkit nem érdekel, mert ők többet adtak bele.

2023. jan. 23. 20:08
 12/40 anonim ***** válasza:
52%

Föl kő osztanyi 10-be oszt tijed a 3 tizede, övé meg a 7 tizede.

Szivesen.

2023. jan. 23. 20:10
 13/40 anonim ***** válasza:
100%
12-nek igaza van, nem csak 1/2-1/2 részben lehet osztozni egy ingatlanon
2023. jan. 23. 20:16
 14/40 anonim ***** válasza:
16%

A kérdezőnek, a 11. válaszára.

JÓ REGGELT!!!

Üdvözöllek a valóságban!

"De azt nem érzem fairnek, hogy a 15 milliót együtt gyűjtöttök házasság nélkül és kb mégis simán élhetek azzal a gondolattal együtt örökké, hogy bármiféle jog nélkül lakok kb. valaki más házában, hiába fektettem bele én is, az senkit nem érdekel, mert ők többet adtak bele."

Ez az élet baba. Fogadd el!

2023. jan. 23. 20:17
 15/40 A kérdező kommentje:
De mi alapján írathatjuk a nevünkre az ingatlant akkor? Valaki azt írta, hiába lesz 1/2-1/2 a tulajdoni hányad (mert lehet ilyet), csak az az x millió, amit ők belefektettek, ugyanúgy külön vagyona lesz a férjemnek, ha netalántán válnánk. Ha megvesszük a házat, ki fog annak utánanézni, hogy Kiss Etelkától kaptunk 1 milliót, Nagy Ferenctől kettőt, Mozsár Anikótól ötöt nászajándékként? 10 év után számít ez mondjuk valamit?
2023. jan. 23. 20:30
 16/40 anonim ***** válasza:
100%

15, senki, ha a válásnál a férjed nem hozza fel és nem mutat be bizonyító erejű dokumentumokat.

Ha viszont bemutat egy ajándékozási szerződést és egy házasság előtti bankszámlakivonatot, akkor azt a bíró vagyonmegosztásnál figyelembe veszi.

Vagy pl hagyatéknál is a közjegyző, ha arra kerülne a sor

2023. jan. 23. 20:43
 17/40 anonim ***** válasza:
29%
Ha a házasság előtt élettársak voltatok, akkor a vagyonközösség az élettársi viszonytól kezdődik, azaz a közös pénzen vett ingatlan közös lesz, akkor is, ha 1/1 a fiú nevén szerepel a tulajdoni lapon.
2023. jan. 23. 21:06
 18/40 anonim ***** válasza:
17. De azt is bizonyítani kell!
2023. jan. 23. 21:12
 19/40 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem aranyásol, akkor miért nem fogadod el, hogy ha az ő családja (ergó, ő) többet tesz bele egy lakásba, akkor nagyobb lesz a tulajdonrésze? Nem így fair?

Közösen gyűjtött 15M (fele-fele?), és tőle még 10M. Ergó mondjuk 70-30 arányban lesztek az ingatlan tulajdonosai. Pont. Ha ennél többet kérsz, akkor nyerészkedsz a szitun, és joggal tartanak tőled a rokonok.

7 év meg 7 év. Én 7 év után mentem szét a menyasszonyommal, nem jelent semmit a jövőre tekintve, és gondolom nem akarják hogy pucér seggel érkezzen meg utána a gyerekük a nincstelenségbe, te meg az ő pénzükön vett lakást vidd.

2023. jan. 23. 21:30
 20/40 A kérdező kommentje:

19

Miért vinném a házat? :D Ha fele-fele lenne se vihetném.

Örökre tervezek, de talán ha mégsem, én sem akarok 10 év múlva pucér seg*el az utcára menni 2 gyerekkel, mikor ugyanúgy dolgozom évek óta a pénzünkért. Hol tehetek arról, hogy nekik van pénzük?

Ha elhiszitek, ha nem, ha az én családom adna több pénzt, én ugyanúgy ragaszkodnék hozzá, hogy 50-50 legyen, mert a párom nem tehetne arról, hogy nekem mennyire vannak tehetős rokonaim.

:)

2023. jan. 23. 21:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!